banner564

Yatırımcının önü açılmalı

Berkan “Bafra bölgesi inşaat alanı gibi, yarım oteller tamamlanmalı” dedi

Yatırımcının önü açılmalı
banner598
HK Ajans-Selda İÇER

  Kaya Holding’in Kuzey Kıbrıs Bölge Direktörü olan Nihat Berkan, Bafra bölgesindeki otellerin bir an önce tamamlanması gerektiğini belirterek, bunun yanında bölgenin planlı büyümesi için de proje çalışmalarının başlatılmasını istedi. 
  Yarım inşaat halindeki otellerin tamamlanması gerektiğini, şu anki görünümün turizme zarar verdiğini anlatan Berkan, yatırımcının önündeki engellerin de kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
  Nihat Berkan, HK Ajans’tan Selda İçer’in sorularını yanıtları:

  Soru: Nihat Berkan uzun yıllardır Kaya Artemis Otel’in müdürü olarak tanınıyor. Çoğu insan sizin Kıbrıslı olduğunuzu bilmez. Öncelikle halka biraz kendinizden bahseder misiniz?
  Berkan: 1970 Lefkoşa doğumluyum. Ailem Kıbrıslı. 1988 yılında Lefkoşa Türk Lisesi’nden mezun olduktan sonra, o dönemde ülkenin turizmle kalkınacağına inandığım Londra’da Otel Yöneticiliği ve Hizmeti dalında eğitim aldım. Daha sonra uzun yıllar Hilton zincirinde çalıştım. Ardından, Londra, Türkiye ve Türkmenistan’da otel sektöründe çalıştıktan sonra adaya gelip kendi ülkeme de turizm anlamında katkı koymak için döndüm. 2003 yılından bu yana adadayım. 10 yıldır da Kaya 
Grubu’nun Artemis Otel’in Genel Müdürlüğü’nü yapıyorum. Son 4 aydır adada yapacağımız yeni yatırımlardan dolayı, Kaya Holding’in Kuzey Kıbrıs Bölge Direktörü oldum. Bu sırada otelimize yeni bir müdür atadık. 

Yeni yatırımlar

  Soru: Ne gibi yeni yatırımlarınız var? 
  Berkan: Girne’de yeni bir otel projemiz var. Daha sonra da önümüz açıldıkça Lefkoşa’da bir projemiz olacak. 1 Haziran 2007 yılında Artemis Otel’i açtık. Biliyorsunuz turizm dendiği zaman Kıbrıs’ta Girne akla gelirdi. Ama biz Bafra destinasyonu yarattık. Kıbrıs halkının bile tanımadığı bir lokasyondu orası. Ama şu an Türkiye’de adaya turist olarak gelen insanlar bile tanıyor bölgeyi. Açıldığımız ilk yıllarda yurt dışında ve Türkiye’de uzun soluklu reklamlar vererek ciddi tanıtımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. O günden bu güne baktığımızda bölgede 14 parsel var biliyorsunuz. Bu otellerin amacı da o bölge halkının kalkınması ve genel olarak da Kuzey Kıbrıs’ın kalkınması için yapılan bir proje idi orası. Tabii benim patronum 10 yıl önce bitirmiş oteli, bölgede alt yapı olmadan, zorlukları aşarak bu noktaya geldik. Daha sonra Nuh’un Gemisi Otel açıldı. Şu anda hala 2 oteliz orada. Bölge inşaat alanı görünümünden ne yazık ki hala daha kurtulamadı. 
 
 Soru: Bölgeye ne gibi katkılarınız var?
  Berkan: Otel açıldığı zaman 3-4 Kıbrıslı arkadaş varken bizimle çalışan, şu anda %60’a yakın Kıbrıslı çalışan arkadaşımız vardır. Bunu başarabilmek azim ister. Benim Kıbrıslı olmam, yönetimin bize destek vermesi çok önemli. Sürekli üzerinde çalıştık, arkadaşları eğittik. Bıkmadan eğitimler verdik. Bugün alt kademeden tutun da, orta kademeye ve müdür pozisyonuna kadar, birçok Kıbrıslı arkadaş var. Bunu daha da artırmak lazım, bunun için de herkesin çalışması gerekiyor. Bölgede bulunan Kumyalı Uygulama Oteli’ni aktif hale getirmeli. Gençleri 15 yaş itibarıyla turizme yöneltmek gibi. Oraya sıfırdan bir otel yapmalı, çünkü şu anda orası pislik içinde. 

Bafra Turizm bölgesini bitirin artık

  Bölge halkı ile çok içli dışlı olduk artık. Her aileden mutlaka otelde çalışan birileri vardır. Dostluklar oluştu. Patatesini, kavun karpuzunu, zeytin yağını, kısacası ihtiyaç duyduğun birçok şeyi bölge halkından temin ediyorsun. Baktığınızda 2015 yılında adaya 50 milyon TL’lik girdimiz olmuş . Bu da ciddi bir rakam. Sadece belediyeye 2015’te ödediğimiz rakam 430 bin TL. 10 tesis olsa bölgede, bu rakam 4,5 milyon TL’ye ulaşır. Biz de diyoruz ki, gelin bir an önce Bafra Turizm bölgesini bitirin. Şu anda bölgede inşaat görüntüsü var, çok yazık. Bu süre çerçevesinde bizim grafiğimiz hep yukarı doğru olmuştur. Müşterimiz her geçen sene artmıştır. Ada turizm adası ise, asla doymaz. Her otel kendi müşterisini bulur. Ne kadar çok otel açılırsa, ülkeye daha çok turist gelecektir. 
Bakın biz 2008 yılında adaya ilk İtalyan turisti getirdik. Haftada 2 uçak yanı 360 kişi ve bunları 2008 yılında adaya Larnaka üzerinden otelimize getirdik. Hemen ertesi yılda ise artık Ercan Havalimanı’nı kullanmaya başladılar. Bugün otelimizin doluluğunun %55 Avrupalı misafir %45 ise Türkiye’den gelen misafirlerimiz oluşturuyor. 
  Soru: Neden Girne’ye bir yatırım yapma ihtiyacı duydunuz?
  Berkan: Çünkü kış ayında işler biraz düşüyor ve toplantı guruplarına dönüyoruz. İşler düştüğü için personelden bir kısmını ayırmak zorunda kalıyoruz. Kışın da Girne’de şehir oteli olacağından personeli oraya kaydırmayı planlıyoruz. Bizim Kartalkaya’da 2 kış otelimiz var oraya da Side ve Kıbrıs’tan çalışanlarımızı yolluyoruz. Burada amaç çalışan personelimize 12 ay evine ekmek götürmesini sağlamak. Bundan dolayı Girne’ye bir yatırım yapma ihtiyacı duyduk. Aynı şekilde Lefkoşa’ya da düşünüyoruz ama Girne’de o kadar bürokratik engeller oldu ki korkuyoruz açıkçası.
 
 Soru: Bundan sonra ne olacak peki?
  Berkan: Şu anda benim 4 kata kadar çalışma iznim var. Üst katlara dokunamıyoruz çünkü konu mahkemelik. Biz aşağıdaki katlarda yavaş yavaş çalışıyoruz. Bu sıkıntılar olmasaydı hedefimiz 23 Nisan 2017’de oteli açmaktı. Sonuç olarak biz bu adada güzel şeyler yaptık. Bölgede güzel şeyler yaptık. Bizim gibi bir gurubu, ülkenin, hükümetlerin iyi değerlendirmesi lazım. Hep Türkiye’ye gidip deniyor ki, “ İş adamı gelsin, ülkemize yatırım yapsın” peki bu iş insanları bu ülkeye gelip de ne yapacak? İşkence mi çekecek? Oradaki iş insanı da burada yatırım yapana soruyor, “Sen mutlu musun orada?” diye. Peki “mutluyum” diyebilir mi? Bugün benim otelimde, devletin bana sağlayacağı 1200 tonluk sudan sadece 800 tonunu sağlıyor ve ben dışarıdan su satın alıyorum. Arıtma sağlıklı işlemiyor. Biz bu zorlukları aşıyoruz ama sonuçta yine bizimle uğraşılıyor. Son olarak 2 ay önce Kaya Grup olarak İran’da otel açtık. İran’da yönetim yatırımcıya adam tahsis ediyormuş ve tüm işleri o adam halledip getirip size her şeyi teslim ediyor. Şu anda İran’da daha fazla proje için görüşmeler devam ediyor. Düşünün İran gibi bir ülkede işler bu kadar kolay yürürken, bizde ne yazık ki işler yokuşa sürülüyor.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2016, 03:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474