banner564

“Zarar halka ödetilecek”

Hükümetin, TÜK’ü kurtarmak için ithal ürünlere fon uygulanması yönünde aldığı karar, ekonomi ve tüketici örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı

“Zarar halka ödetilecek”
banner598
Hükümetin, Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK)  kurtarmak için ithal ürünlere fon uygulanması yönünde aldığı karar, ekonomi ve tüketici örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.
Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği (GİAD), TÜK’ü mali krizden kurtarmak için 109 ithal ürüne yüzde 3 oranında fon uygulanması yönündeki kararı yanlış bulduğunu açıkladı.
GİAD Başkanı Cemal Gülercan, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, bazı ürünlere yüzde 3 fon uygulanacağı haberinin dernekte şok etkisi yaptığını, Hükümetin TÜK’ün zararını halka ödetmek istediğini savundu.

“Karar iptal edilsin”
Kıbrıs Türk Sebze ve Meyve Toptancılar Birliği, ithal tüketim ürünlerine yüzde 3 fon uygulanması kararını, hem ithalatçıyı hem de vatandaşı zor duruma sokacağı gerekçesiyle eleştirerek, kararın iptalini istedi.
İthal tüketim ürünlerinden 109 tanesine yüzde 3 fon uygulanacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak Birlikten yapılan yazılı açıklamada, “Bu yüzde 3’lük fon, ithal meyve-sebze ürünleri henüz adaya girmeden, ön izin safhasında peşin olarak alınacak olup, maliyetleri ciddi şekilde arttıracak ve tüketiciye yüzde 10’a varan bir artış olarak yansıyacaktır” dedi.

Tüketiciler hükümeti protestoya çağrıldı
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), tüketicileri; “Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) kurtarılması gerekçesiyle tarımsal ürün ithaline yüzde 3 vergi koyan” hükümeti protesto etmeye çağırdı.
Kötü siyasetin bedelinin tüketiciye ödetilmek istendiği savunulan açıklamada, tüketicilere; “hükümete tepkinizi yansıtın” çağrısı yapıldı.
KTTO, bu karardan Güney Kıbrıs’taki marketlerin kar sağlayacağı, kaybedenin ise başta dar gelirliler olmak üzere bütünüyle Kıbrıs Türk halkının olacağını belirtti.

“TÜK özelleştirilsin ve üreticilere devredilsin”
Tüketiciler Derneği, Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK) kurtarmak için tarımsal ürünlere fon uygulanmasına karşı olduğunu belirterek, hükümete “gerekli özelleştirme programını başlatması” çağrısında bulundu.
Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Toprak Ürünleri Kurumu’nun, ülkenin tarımsal ürün piyasa dengesini sağlamak amacıyla kurulduğu kaydedildi. 
Fonun yaratacağı hayat pahalılığı ile ekonomi ve kamu maliyesine yeni bir mali yük getirileceğini ifade eden dernek, faturanın tüketiciye çıkarılmak istendiğini savundu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun özelleştirilmesi ve gerçek sahipleri üreticilere derhal devredilmesi için hükümete çağrı yaptı.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2016, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473