banner564

Zor bir yıl olacak

KKTC’nin 2017 bütçesi 13 milyon 200 bin TL artışla, 5 milyar 700 bin TL olarak komiteden geçti

Zor bir yıl olacak
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI-Uğur İRTEM
2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, toplam 13 milyon 200 bin TL artışla, 5 milyar 700 bin TL olarak Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oyçokluğuyla onaylandı.
Komitenin bütçeyle ilgili bu son toplantısında, Maliye Bakanlığı ve Gelirler Bütçesinin de onaylanmasıyla bütçenin geneli onaylandı ve bütçe oy çokluğuyla Genel Kurul’a sevk edildi.
Toplantıda, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Bütçesi, 12 milyon TL artışla, 1 milyar 233 milyon 656 bin 100 TL olarak oyçokluğuyla onaylandı.
Bütçe üzerine söz alan DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, siyasilerin ülke geleceğini düşünerek hareket etmek zorunda olduğunu ifade ederek, taşımacılık, koçanlar ve ek mesai konularına değindi.
“Koçanların bedeli ödenmek suretiyle Türkleştirilmekte olduğunu” belirten Arabacıoğlu, mülklerle ilgili katkı payı konmasını 2006 yılından beri gündeme getirdiğini anımsattı.
Arabacıoğlu, “Türkleştirilen mülklerle ilgili ivedilikle Maliye altında bir fon oluşturulması gerektiğini” de söyledi.
Ek mesailerin bu yıl 80 -85 milyon civarında olmasının beklendiği ve en çok sağlık ve poliste ek mesai kullanıldığına dikkat çeken Arabacıoğlu, ek mesai konusu üzerinde durulması gerektiğini kaydetti.
Arabacıoğlu, dünkü kazada hayatlarını kaybeden öğrencilere rahmet, ailelere de başsağlığı diledi.

Angolemli: Trafikte önlem alınmalı
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de kazanın ülke genelinde yaratığı üzüntüye dikkat çekerek, trafik konusunun ülkede acil olarak ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Hükümetin trafik ve altyapı konusunda tedbir alması gerektiğini belirten Angolemli, gitmekte olan canlara yazık olduğunu söyledi.
Angolemli, seyrüsefer vergisi topladığı ancak yol ve refüj yapmadığı gerekçesiyle hükümeti eleştirdi.
“Türkleştirilmiş mallar” konusunda da, sözkonusu malların bilinmesi ve bunlar için vergi ödenmesi gerektiğini söyleyen Angolemli, “Türkleştirilen malların açıklanması gerektiğini” belirtti.

Gündüz: Bütçe değer kaybetti
Bağımsız Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de, döviz yükselişiyle bütçenin değer kaybına uğradığı ve bunun 2017 yılının sıkıntılı geçeceğine dair gösterge teşkil ettiğini söyledi.
Yağmur mevsimlerinin başlamasıyla dere ıslahlarının yapılıp yapılmadığının merak konusu olduğu ifade etti.

Taçoy: Acil önlemler alınmalı
Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, daha fazla canların yitirilmemesi için acil olarak neler yapılması gerektiğinin konuşulması gerektiğini vurguladı.
Bakanlık bütçelerine ayrılan kaynakların düşüklüğüne dikkat çeken Taçoy, bunun, yapılması gerekli işlerle projelere yansıyacağını savundu.
Taçoy, Kıbrıs konusunda yaşanacak gelişmelere dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Uluçay: Yollar bakımdan geçmeli
CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay da konuşmasına kazadan duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı ve ülke yollarının bakım ve onarımdan geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Maliye dendiğinde akla tasarruf geldiğini belirten Uluçay, sınırlı kaynaklara sahip ülkede bu konuda gerçekçi tahminler yapabilmenin önemine değindi ve tahmin edilen giderler konusunda giderlerin daha da arttığını söyledi.

Denktaş: Okul saatlerinde düzenleme gündemde
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dün meydana gelen kazada yaralananlara acil şifa ölenlere de rahmet diledi.
Yapılan eleştirilere teşekkür eden Denktaş, artan döviz kurlarının vergi artırımına gidilmesine neden olacağını ifade ederek, bunun çalışan kesim üzerinden değil, yaygın kesim üzerinden gerçekleşeceğini söyledi.
Ek mesai ödeneklerinin düşürülmesi gibi bir düşüncesi bulunmadığı ve en çok gümrük, polis ve sağlıkta gerçekleştiğini belirten Denktaş, ek mesai konusunun gerekli olduğu noktada ödeneceğini kaydetti.
Denktaş, eğitim taşımacılığı konusunda ağustos ayında bir tartışma yaşandığını, yapılan sözleşmeyle t izni olmayanların taşıma yapamayacağının kararlaştırıldığını, hedefin kartlı taşımacılığa geçmek olduğunu söyledi.
Kamu mesai saatleri yanında okul saatlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda bir çalışma olduğunu açıklayan Denktaş, muhtarlık ödeneklerinde düzenleme yapılacağını belirtti.
Olası çözümün mali açıdan Kuzey’i etkileyeceğinin kesin olduğunu da ifade eden Denktaş, öngörülerinin ek mesailerin bu yılki bütçede 85.2 milyon TL olarak gerçekleşeceği yönünde olmasına rağmen kendilerinin 70.2 milyon, Elektrik ödemeleri için de 28 milyon kaynak ayırdıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Maliye ve Gelirler Bütçesi, ardından da Bütçenin geneli onaylandı.

Özgür: Seçim kaybetmek göze alınabilmeli
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili CTP Milletvekili Birikim Özgür, gelecek nesillere daha iyi bir sistem bırakabilmek adına, seçim kaybetmeyi göze alarak daha doğru işler yapılmasını, özellikle siyasetteki yıllanmış kişilerden beklediğini ifade etti.
Özgür, komitedeki konuşmasına ölümlü trafik kazasından duyduğu üzüntüyü ifade ederek başladı. Özgür, gün boyu siyaset kurumunun da kaza üzerinden sorgulandığını belirterek, günün sonunda ülke siyasetçileri olarak ortaya konulan düşünceleri hasır altı edemeyeceklerini söyledi.
Konuya siyasi partiler açısından bakılacak olursa kimsenin kimseye gülecek hali olmadığını kaydeden Özgür, bütçenin yüzde 80’inin maaş ve maaş nitelikli ödemelere ayrıldığını; geriye kalan yüzde 20 ile “havanda su dövüldüğünü” belirtti.
Birikim Özgür, Türkiye’nin yatırımlar için büyük olanaklar sunduğunu, 2016 için 350 milyon TL’lik altyapı hibesi olduğunu ancak şu ana dek 70 milyon TL’sinin ancak kullanıldığını; yıl sonuna dek ancak 100 milyon TL’ye ulaşılacağını belirtti.

“Kamu kaynaklarıyla lüks içinde yaşayan azınlık…”
Özgür, ancak siyaset kurumunun bunun çok az yapabildiğini, öte yandan kamu kaynaklarıyla lüks içinde yaşayan bir azınlık olduğunu; sorumlunun da siyaset kurumu olduğunu söyledi.
“Bunu tespit edip belli hedefler etrafında kenetlenmemiz lazım” diyen Birikim Özgür, Türkiye’ye 4 milyar dolarlık kredi borcu bulunduğunu belirtti.
Hükümete güven duyulamayacağını, ekim sonu itibarıyla yapısal dönüşüm programındaki 17 hedefin hiçbirinin yerine getirilmediğini ifade eden Birikim Özgür, popülizmle sadece seçim kazanılabileceğini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2016, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474