banner564

Filistinli Reem ve Mardinli Hatice

Almanya'da sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya olan Filistinli mülteci kız Reem’i dünya, Başbakan Angela Merkel’e canlı yayında yönelttiği soru ile tanıdı…
Almanya ’da, ailesi ile birlikte kalma izni isteyen Filistinli kızın isteğini reddeden ve onu ağlatan Angela Merkel, günlerce eleştiri oklarının hedefi oldu… 
Almanya’da yaşanan olay şu şekilde gelişmişti:
Gençlerin katıldığı 'Almanya'da iyi yaşam' başlıklı panelde konuşan Filistinli Reem, ailesiyle beraber dört yıldır Almanya'da oturma izni beklediğini, eğer oturma izni alamazlarsa Lübnan'daki mülteci kampına gönderilebileceklerini söyledi.
Akıcı Almancasıyla 'üniversiteye gitmek istediğini' ifade eden Reem, "Diğerlerinin hayatın keyfini çıkardığını görmek bunu hiçbir zaman benim yapamayacağımı bilmek çok zor bir durum. Geleceğin bana ne getireceğini bilmiyorum" dedi.
Merkel'in bu sözlere, "Siyaset bazen zor olabiliyor. Sen harika birisin ama sen de biliyorsun, Lübnan'daki Filistin kamplarında binlerce kişi var. Göçmenlerin hepsi Almanya'da kalamaz, bazıları evlerine dönmek zorunda. Hepsi buraya yerleşmek istese Almanya bunu idare edemez" cevabını vermesi üzerine Reem gözyaşlarını tutamadı.
Olayın ardından sosyal medyada Merkel hakkında tepki dolu mesajlar paylaşıldı. Birçok kullanıcı şansölye için “kalpsiz” yorumunda bulunurken, hükümet ise “empatiden yoksun” olarak tanımlandı.
***
Evet, yukarıda okuduğunuz olay, medeniyetin beşiği sayılan Almanya’da hem de bir canlı yayında yaşandı…
Kısa sürede internet üzerinden milyonlara ulaştı…
Filistinli Reem’in feryadı duyuldu…
Dünya tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs’ta ise binlerce Reem yaşıyor…
Onların feryadını yıllardır kimse duymuyor…
‘Muhaceret Yasası’ yüzünden aileler parçalanıyor…
Kuzey Kıbrıs’a 1 yaşında gelen, burada okuyan, burada büyüyen binlerce Reem, yaşı 18 olduğunda ülkeyi terk etmeye zorlanıyor…
Onlardan birisi olan ‘Mardinli’ Hatice’nin hikayesini ve çaresiz yalvarışını bugün Diyalog’ta okuyacaksınız…
Mardin’in Midyat ilçesinde 1997 yılında doğan ve ailesi ile 1998 yılında Kuzey Kıbrıs’a gelen Hatice Ayaz’dan, 2 Ağustos günü 18 yaşına basacağı için ülkeden çıkış yapması istendi…
Hem de devletin İçişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından…
***
Mevcut yasalar nedeniyle her yıl yüzlerce Hatice bu ülkede aynı dramı yaşıyor…
KKTC’de çalışma izni ile bulunan ailelerin 18 yaşına gelen çocukları eğer öğrenci statüsünde değilse kendisine tek seçenek sunuluyor…
Ülkeyi terk et (Giriş-çıkış yap)…
18 yıl ülkede yaşayan birisi için bu kolay mı?
Ya da ailesi için?  
 Tabi ki çok zor…
***
Kuzey Kıbrıs’ta yaklaşık 3 yıldır vatandaşlık işlemleri durmuş vaziyette…
Hatice’nin ailesi de yasal haklarından kaynaklanan vatandaşlık başvurusunu 4 yıl önce yapmış…
Ama, ‘Yeni Yurttaşlık ve Muhaceret Yasası’ çıkaracağım diyerek son iki yılda Kuzey Kıbrıs’ta binlerce insanın kaderi ile oynayan hükümetin kurbanı olmuş…
Şimdi yeni bir hükümet kuruldu…
Açıklanan programa göre Yurttaşlık Yasası bu hükümetin de öncelikleri arasında değil…
Çünkü yeni yasanın hayata geçmesi için 9 aylık bir süreden söz ediliyor…
Umarım şimdiki İçişleri Bakanı Aziz Gürpınar bu 9 ay süresine sadık kalır, görevi devraldığı Teberrüken Uluçay gibi davranmaz..
Yani kısaca, Yurttaşlık Yasası’nı zamana yaymaz ve ‘Bilinçli’ bir icraata imza atmaz…
YORUM EKLE

banner608

banner474