banner564

‘Cesaret eden ve çalışan kazanır’

Lefkoşa’daki City Coffees ile başarıya imza atan Özgen Görgüner’den gençlere tavsiye

‘Cesaret eden ve çalışan kazanır’
banner598

 Cemre AKAR

   Özgen Görgüner, Lefkoşa’nın Sarayönü’nde, anne ve babasının 50 yıl süreyle çalıştırdıkları küçük bir dükkanı, salata, sandviç ve kahve servisi yapan bir mekana çevirdi.
   Kendi ifadesine göre, salata fikrini ortaya attığı zaman birçok arkadaşı, hatta bazı aile yakınları onun bu fikrine sıcak bakmadı. Ama o, inandığı yoldan yürüyerek, önemli bir başarıya imza attı.
   
Soru: Sayın Görgüner önce sizi tanıyalım:
   Yanıt:1973 Lefkoşa doğumluyum. İlkokulu Şehit Tuncer’de bitirdim. Bayraktar Türk Maarif Kolejinden mezun olduktan sonra Doğu Akdeniz Üniversitesinden İngiliz Dili edebiyatından mezun oldum. Üniversiteyi bitirdikten sonra aynı okulda part-time okutman olarak hazırlık okulunda çalışmaya başladım. 
   DAÜ’de part-time çalışıyorken Cambridge Üniversitesinin British Council ile ortak yürüttüğü CEELT II sınavını geçip uluslararası öğretmenlik sertifikasını aldım. Bu sertifikayı alırken de DAÜ’de Uluslar arası ilişkiler alanında master yaptım. Hazırladığım tezim ileriki yıllarda birçok kitaba konu oldu. 1996-2001 yılına kadar DAÜ de Okutman olarak çalıştım. 
   2001 yılında Doktora eğitimi için Amerika’ya gittim fakat ne yazık ki orda 11 Eylül saldırısına şahitlik ettim ve ailemin de isteği ile eğitimimi bitirmeden 2002 yılında KKTC ye döndüm. Askerliğimin ardından ilk olarak Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde 3 yıl Öğretim Görevlisi olarak çalıştım. Sonra da zamanın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olan Turgay Avcı’nın Danışmanı olarak 3 yıl Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştım. 
   2009 yılında hükümet değişikliğinin ardından bir anda kendimi işsiz buldum ve kariyerime yıllardır istediğim farklı bir alanda devam etme fikrimi hayata geçirmeye karar verdim.

“Kıbrıslı salataya para vermez” diyorlardı

   Soru: İş hayatına atılmanızda ve meslek seçiminde Amerika’nın ne gibi faydaları oldu?
   Yanıt: Üniversite yıllarımda yaz tatillerimi Amerika’da geçirdiğimden dünya yemek kültürünün tarz değiştirdiğine bizzat tanıklık ettim. Amerika’da bulunan kuzenlerimin sayesinde de salata kültürünü daha yakından tanıdım. 
   2009’da Lefkoşa Sarayönü’nde bulunan dükkanımızı restore edip City Coffees  adında mekanımı 7 ay süren çalışmalardan sonra açtım. Salata fikrine başta herkes gülüyordu ve ‘ Kıbrıslı Salataya Para Vermez’ lafını binlerce kez duydum. Çok çalıştım  ve 5’inci yılımıza girdiğimiz bu günlerde City Coffees ve Salads herkesin bildiği bir mekan oldu. 
   Beş yıllık süreçte çok ama çok çalışarak devamlı müşteri memnuniyetini ön planda tutup sonuçta da bugünkü duruma geldik. Ekonomi kitaplarında yer alan bir araştırmadan yola çıkıp en önemli tanıtımın ağız yolu ile olduğunu kabullendim. Bu yüzden hep kontrollü bir şekilde ilerledik. Salatalarımızı, taze meyve sularımızı, sandviçlerimizi beğenen müşterilerimiz bizi hep arkadaşlarına önerdi ve müşteri kitlemiz her gün çoğaldı.  Kıbrıs’ın her bölgesinden bizi duyup Salatalarımızı yemeğe gelen birçok müşterimiz var.

Ticaret zihniyeti aileden geçti
 
   Soru: Ailenizin aynı mekanda uzun bir geçmişi oldu.
   Yanıt: Ailemin yıllarca ticaretin içinde olması nedeniyle ticarete atılma fikri bana hep cazip geldi.   Ben surlariçinde doğdum ve büyüdüm. Babam  Tahsin Aliriza Görgüner 50 yıl içinde bulunduğum dükkanda ticaret ve noterlik yaptı. Geçmiş yıllarda Sarayönü çok daha kalabalıktı. Şimdilerde herkesin evini satıp veya kiraya vermesiyle Sarayönü ve surlariçinin çehresi çok değişti ve bu yüzden saat 5’ten sonra dükkânımı kapatmak zorunda kalıyorum ve Cumartesi ve Pazar günleri de açmıyorum, çünkü biz Kıbrıslı Türkler surlariçinden koptuk. Mahkemeler burada olmasa surlariçinde hayat durur.      

   Soru: İşlerinizden memnun olduğunuzu söylediniz. Genel anlamda çarşının durumunu nasıl buluyorsunuz?
   Yanıt: Çarşıdaki esnafın durumu yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı hiç iyi değil. Bu nedenlere bir de dünyayı ve KKTC’yi etkisi altına alan ekonomik krizin etkisini de eklersek durumun ne kadar kötü olduğunu anlarız. Halkımızın alım gücü her gün düşmekte ve düşüş birçok esnafın kepenk kapatmasına neden olmaktadır.

İyi planlama şart

   Soru: Genç girişimcilere ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
   Yanıt: Onlara  tavsiyem hayatta düşledikleri her şeyi iyi bir planlama ile yapabilecekleridir. Bu tavsiyeyi bugüne kadar okuttuğum dünyanın birçok ülkesinden gelen binlerce öğrenciye de aşıladım. İyi bir iş fikrinin iyi bir planlamayla başarıya ulaşma şansı çok yüksektir.
   Biz City Coffees olarak sosyal sorumluluk projeleri de yapmaktayız mesela bu yıl 4 cüsünü gerçekleştirdiğimiz 23 Nisan projemize katkılar her yıl katlanarak artmaktadır. 23 Nisanlarda Çağlayan sosyal hizmetler yurdunda kalan çoğunluğu kimsesiz olan çocuklarımızı City Coffees e getiriyoruz, burda gönüllü arkadaşlarımızın yaptığı müzik eşliğinde çocuklarımız yüz boyama, resim yapma etkinlikleri düzenliyoruz. Sonra bu resimleri davet ettiğimiz arkadaşlarımıza yurt’a bağış karşılığında veriyoruz ve böylece çocuk yurduna en az bin TL katkı sağlıyoruz. 

   Soru: İşyeri çalıştırdıktan sonra akademik çalışmalarınız son buldu mu?
   Yanıt: Öğretmenlik mesleğinden de hiç kopamadım, City Coffees de çok yorucu bir tempoda çalışmama rağmen Girne Amerikan Üniversitesi’nde Part-Time olarak çalışmaktayım. Öğretmenlik dünyadaki en güzel mesleklerden biri ve enerjim olduğu sürece Hem City Coffees’i hem de öğretmenliği beraber yapacağım.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2014, 08:34
YORUM EKLE
YORUMLAR
ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

ÇATLASANIZDA PATLASANIZDA BU ÜLKEYE ENİNDE SONUNDA BAŞKANLIK SİSTEMİ GELECEKTİR.KKTC HALKININ %60'I BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR. ÇÜNKÜ PARLAMENTER SİSTEMİN YILLARDIR BU ÜLKEYE İSTİKRARSIZLIKTAN BAŞKA HİÇBİR ŞEY GETİRMEDİĞİNİ GÖRDÜ.BANA DÜNYA ÜZERİNDE 59 GÜNDE BİR 5 GÜNDE BİR HÜKUMETİN DEĞİŞTİĞİ BİR ÜLKE GÖSTERİN.HİÇ BOŞUNA DÜŞÜNMEYİN KKTC'DEN BAŞKA BİR ÜLKE BULAMAZSINIZ BU ŞEKİLDE.RUMLAR 1960'TAN BERİ BAŞKANLIK SİSTEMİYLE YÖNETİLİYOR. BAŞKANLIK SİSTEMİ KÖTÜ BİR ŞEY OLSA NEDEN RUMLAR 62 YILDIR BU SİSTEMİ KULLANIYOR.AYRICA TÜRKİYE'NİN VEYA BAŞKA BİR DEVLETİN BAŞKANLIK SİSTEMİ BENİM ÜLKEMİ İLGİLENDİRMEZ.KKTC'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ BAŞKAN ÜZERİNDE DENGE DENETLEME MEKANİZMASININ YÜKSEK OLDUĞU, YASAMA YÜRÜTME VE YARGI ERKLERİNİN KIRMIZI ÇİZGİLERLE BİRBİRİNDEN AYRILDIĞI,KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNİN ÇOK GÜÇLÜ ŞEKİLDE UYGULANDIĞI BİR SİSTEM KKTC'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ OLACAKTIR.AYRICA ÜLKEMİZİN ADI BAŞKANLIK SİSTEMİYLE BİRLİKTE KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ OLARAK DEĞİŞECEKTİR.ELEŞTİRİYE,GÖRÜŞ VE ÖNERİYE TAHAMMÜLÜ OLMAYAN YORUM ALTLARINA HAKARET VE KÜFÜR YAZANLARLA DA HUKUK ÖNÜNDE KARŞILACAĞIZ.

Birisi
Birisi - 2 yıl Önce

Çok şahane

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473