banner564

‘Doğru olanlar ilerler’

Henüz 10 yaşına basmamış Caramel’in ve 100 yaşındaki Çıraklı lokumlarının genç direktörü Özeş Çıraklı, bu hafta Genç Vizyon’un konuğu oldu

‘Doğru olanlar ilerler’
banner598
Cemre AKAR

   Özeş Çıraklı, Amerika’da eğitim görmüş, bir süre Brüksel’de eğitimini devam ettirmiş ve daha sonra ülkesine dönerek bir aile şirketi olan Caramel çikolatalarının başına geçmiş.
   Caramel, KKTC piyasasında henüz 10 yılını doldurmamış olsa da, aynı şirketin bünyesindeki Çıraklı lokumlaının 100 yıllık bir geçmişi var.
   Özeş Çıraklı, bu hafta Genç Vizyon’a konuk olarak, işletmelerini ve genç yaşta başarıya ulaşmanın sırlarını anlattı.

Soru: Çıraklı ailesinin genç ve başarılı direktörü Özeş Çıraklı’ yı  daha yakından tanıyabilir miyiz? 

   Yanıt: 3 Ocak 1985 yılında Lefkoşa’da doğdum. İlkokulu Şehit Tuncer’de, orta okul ve liseyi ise Yakın Doğu Kolejinde tamamladım. Çocukluğumun büyük bir kısmı Çıraklı Çikolata ve Lokum Fabrikasının içerisinde koşup oynayarak geçti diyebilirim. Daha sonra Üniversite için Amerika’nın yolunu tuttum ve Marshall Üniversite’sinden 3.5 yılın sonunda Management Information Systems’i (Bilgi İşlem Yönetimi) bitirdim. Kıbrıs’ta 6 ay kadar kaldıktan sonra karşıma Avrupa Birliği’nde bir staj imkanı çıktı ve bende bunu değerlendirdim. Brüksel’de Avrupa Birliği – Sağlık ve Tüketici Hakları bölümünde altı ay çalıştım. Burada edindiğim deneyimler dünyaya ve hayatıma daha farklı bakmamı sağladı ve çok güzel günler geçirdim. 
   Staj’dan önce altı ay kalıp dönmeyi planladığım Brüksel’de bir buçuk sene daha kaldım. Bu dönemde ise iyi bir business okulu olan HUB eski adı ile  EHSAL (European University College Brussels)’da MBA on International Business Management’i (Uluslararası İşletme Yönetimi Masteri) bitirdim. Masteri de tamamladıktan sonra iki senelik yapmış olduğum çevrelerden Belçika’da kalmam ve onlarla çalışmam için çeşitli istekler ve talepler geldi. Ancak nedenini tam bilmemekle beraber Kıbrıs yine ağır bastı ve yaşamımı Kıbrıs’ta sürdürmek istediğimden ötürü bedelli askerliğide beklemeden geri dönüp bir yıllık askerliğimi yapıp iş hayatına başladım. 

İşin zorunu annem üstlendi

   Soru: Caramel Mağazasıyla ülkemizde fazla  yaygın olmayan bir iş piyasasına giriş yaptınız. Şu anda gelinen noktayı göz önünde bulundurarak süreci değerlendirebilir misiniz?

   Yanıt: Esasında Caramel 2005 yılında kurmuş olduğumuz bir şirketti ve benim eğitimlerimi, askerliğimi tamamlayıp döneceğim dönemde işin tüm zor kısmı annem Özden Çıraklı’nın üzerindeydi. 2010 yılında ben de şirkete daha fazla, tam zamanlı olarak katkı koymaya başladım. 2005-2010 yılları arasında çok daha fazla ürün çeşidi sunan, fakat tam  bir Çikolata Mağazası izlenimi vermiyorduk. 
   Evet insanlar bizi Çikolata Mağazası olarak görüyordu ama biz hep daha iyisini daha güzelini sunmak istedik. Benimde katılımımdan sonra ve analizlerimiz sonucunda sunduğumuz bazı ürünlerden vazgeçip daha çok ‘Çikolata Mağazası’ olmaya karar verdik, bunun üzerinde çalışmalar yaptık. 
   Caramel – House of Chocolate olarak bu arenada varlığımızı göstermemiz ve öncü olmak açısından en iyi ürünü en taze şekilde misafirlerimize sunmaktayız. Bu sebeple hem üretimlerimizde hem ithalatlarımızda en iyi hammaddeler ve firmalar ile çalışmaktayız.  Ürünlerimizde kullanılan hammaddeler İngiltere Prensi Williams’ın düğününde kullanılan ham maddelerdir. Ayrıca Türkiye’de Çırağan Sarayı ve diğer 5 yıldızlı otellerde de yine bizim sunduğumuz ürünlerin aynılarını bulabilirsiniz. 

   İşin kalite kısmını yerine getirdikten sonra çikolatalarımızın gerektiği değeri bulması, görmesi ve misafirlerimize de bu duyguyu hissiyatı aktarabilmek için 2013 yılının sonunda mağazamızı Ortaköy’deki Lemar Süpermarket’in karşısındaki hem daha büyük hem de bambaşka bir konsepte büründürdük. 
   Gerçek Çikolata bir mücevherdir ve o şekilde servis edilmesi gerektiği inancındayız. Çikolata hem mükemmel bir business gifttir hem de hiçbir bayanın hayır diyemeyeceği bir hediyedir. Bu sebeple mağazamızı Kuyumcu, Çikolata Mağazası ve Ev Konseptlerini birleştirerek dizayn ettik. Yeni mağazamız için aldığımız izlenimler çok olumlu ve böyle olunca insan daha fazla motive olup işini geliştirmek istiyor. Evet bu yatırımı daha önce de yapabilirdik ancak biz ayağımızı yorganımıza göre uzatarak, ince eleyip sık dokuduktan sonra hareket eden insanlarız. Şu an güzel bir ekibimiz oluştu ve inşallah Allah’ın izniyle bu yönde çalışmaya ve kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz. 

200’den fazla çeşit var

Soru: Caramel Mağazası’nın şu anki yelpazesini ve ileriye yönelik projelerini bizimle paylaşır mısınız? 

    Yanıt: Caramel – House of Chocolate’da şu an 200’den fazla premium çikolata ve draje çeşidi bulunmaktadır. Ancak biz bu ürünleri yeterli görmüyor ve yeni ürünler sunmak için çalışmalar yapmaktayız. Kısmetse önümüzdeki 6 ay içerisinde 2 yeni ürün kategorisi ekleyeceğiz. Bu konuda tam net bilgi vermemekle birlikte çikolatayı biraz daha kişiselleştireceğiz diyebilirim. 

   Caramel’de ayrıca 100 yıldır kendi imalatımız olan Çıraklı Lokumlarınında 20’den fazla çeşidini bulabilirsiniz. Bu konuda da yine en kaliteli hammaddeleri kullanarak üretim yapmaktayız. 
   Tabi ki ürünlerin sunulacağı kutular ve kaplara da çok önem vermekteyiz. Bu sebeple mağazamızda 50’den fazla kutu ve ambalaj seçeneği sunmaktayız. 

    Ayrıca Caramel – House of Chocolate olarak mağazamızda bir de Chocolate Cafe açma düşüncemiz  vardır ve çikolata aşıkları için güzel bir mekan olmasını istiyoruz. Chocolate Cafe’ninde ilk çalışmalarını bitirdik ve kısmetse 1
bir ay civarlarında onu da aktif hale getireceğiz. 

Yanlış yapanlar zoluk çeker

   Soru: Ülkemizde iş yapılabilirlik pazarı ve rekabet piyasasını nasıl  değerlendiriyorsunuz?

   Soru: Açıkcası düşüncem bizim ülkede her iş yapılabilir; işi kiminle ve nasıl yaptığınız önemlidir. Bunu doğru yapanlar piyasada kalır ve büyür, yanlış yapanlar ise zorluklar çeker. Bizim de bazen doğru bazen yanlış yaptığımız işler elbette vardır, ancak biz de deneyimlerden öğreniyoruz. Genel olarak konuşmam gerekirse bizde iş yapabilmek zor, piyasa küçük ve rekabet çok. Küçücük bir piyasa ve sektöre 100’lerce marka sunulmakta ve doğal olarak herkes piyasadan bir pay alınca işler daha da zorlaşıyor. 

   Sou: İş dünyasında ne gibi sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz ? 

   Yanıt: Genel olarak en büyük sıkıntımız halkımızın yeterli bilgiye sahip olmaması. Tabii ki bu bir günde değişebilecek bir şey değildir, sürekli bir şekilde bir bildirim yapmak zorundayız. Halkımın büyük bir kısmı çikolatayı bilmiyor. Senelerdir çikolata görünümünde olan ama yasal olarak çikolata ismi ile satılmaması gereken ürünlerin çikolata adı altında satılması bizim için bir problem yaratıyor. Yine aynı konu badem şekeri ve zerdali çekirdeği şekerinde de var. İnsanlara badem yerine zerdali çekirdeği satılıyor, maalesef insanlarımız bunun farkında değil ve bize geldiklerinde ancak biz bilgilendiriyoruz. 
   Diğer bir taraftan açıkçası çok aşırı bir sıkıntı yaşadığımıza inanmıyorum. Sonuçta hiçbir iş kolay değildir ve bazı zorluklar mutlaka çıkacaktır, önemli olan çıkan sorunların çözülüp çözülemeyeceğidir. 
   Sıkıntı olarak nitelendirebileceğimiz nokta piyasanın darlığı yüzünden ekibize yeni yüzleri devamlı surette katamamız ve şu anki ekibizin üzerine çok yük binmesi olabilir. 

Ailem daima örnek oldu

   Soru: Çıraklı ailesi geçmişten bugüne iş dünyasında saygın bir noktada yer aldı. Genç bir işadamı olarak ayni çizgide yürüdüğünüzü görüyoruz.  Bununla iligili neler söylemek istersiniz ?

   Yanıt: Çıraklı ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum ve yeni tanıştığım insanlardan ailemle ilgili ve babam Ahmet Çıraklı ile ilgili aldığım yorumların hep olumlu yönde olması beni çok mutlu ediyor ve gururlandırıyor. Ailemin uyguladığı ve bana öğrettiği en önemli nokta dürüstlükten ayrılmamamdır. İki kuruşluk ürün satacayız veya para kazanacayız diye sahtekarlık yapmayız. Hatalarımız veya borcumuz tabiikide olur ancak bunları düzeltmek için son gücümüze kadar çalışır ve düzeltiriz. 

   Soru: Bir iş gününüzü nasıl geçirirsiniz ?

   Yanıt: Bir iş günüm genelde bir taraftan batıp bir taraftan çıkmakla geçer. Aile şirketi olduğumuzdan ve daha büyüme evresinde olan bir şirket olduğumuzda ötürü yapacak çok işimiz var. Bu sebeple hem ben hem de iş arkadaşlarım devamlı yoğun durumdayız. Yeri geldiğinde şirket sahibi gibi kararlar alırım, yeri geldiğinde ise bir hammal olurum, ve iş ayrımı kesinlikle yapmam. 

   Soru: Genç girişimcilere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz? 

   Yanıt: Sonuçta ben de genç olduğumdan öğreneceğim çok şey var. Çok büyük laflar söyleyip, onu yapın bunu yapın demek istemem. Ama şu an için emin olduğum tek nokta sevdikleri veya seveceklerine inandıkları işi yapmalarıdır. Ayrıca naçizane fikrim olarak yatırımdan korkmamaları, ancak yatırım yaparken işin sadece pozitif yönlerini değil, negatif yönlerinide düşünmeleri ve ona göre hareket etmeleridir. 

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2014, 07:29
YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Mr köz anestol pomad kortos krem proctoglyvenol pomad rektal supposutuvar vs öneriyoruz belki yardımı olur baktınız fayda yok artık cerrahi operasyon gerekebilir saygilar

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474