banner564

En büyük dert bozulan çevre!

Ülkemizin tanınmış ve başarılı turizmcilerinden Ercan Otçuoğlu, iş yaşamındaki gelişmeleri ve sektörün sorunlarını Diyalog’a anlattı

En büyük dert bozulan çevre!
banner598

 Cemre AKAR 

Ercan Otçuoğlu, küçük yaşlardan itibaren ailesiyle birlikte turizm sektörüyle ilgilenmeye başladı. Birçok kademeden geçerek, başarılı bir yönetici oldu.
   Diyalog; bu haftaki Genç Vizyon köşesinde Ercan Otçuoğlu’nu konuk ediyor. Otçuoğlu, turizmin en önemli ekonomik sektör olduğunu belirtirken, çevre kirliğiği ve çarpık yapılaşmanın olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.

 Soru: Okurlarımızın sizi daha iyi tanımaları için öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Otçuoğlu: 21.4.1980 Lefkoşa doğumlu olup Girne’ye bağlı Ozanköy’de ikamet etmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.
 Soru: Ne kadar zamandan beri Altınkaya Otel’in direktörlüğünü sürdürmektesiniz? 
Otçuoğlu:  Aslında ben bu meslekte çok küçük yaşlardan beri yani 1992 tarihinden başlayarak bu mesleği sürdürmekteyim. Bu meslekte bütün bölümlerde çalışmış biri olarak bar, restoran, mutfak, kabul yeri ve belli bir zaman geçtikten sonra 2003 yılından itibaren Altınkaya Turizm İşletmeleri Yöneticiliğini sürdürmekteyim.
   Aynı zamanda Kıbrıs Türk Otelciler Birliği As Başkanlık görevini de 2 dönemdir yürütmekteyim.

Turizmin yanında 2004’ten beri inşaat patlaması sırasında eksik gördüğümüz eleman sıkıntısı çekildiği için yüzme havuzu şirketi kurup, bu sektörde de ilerlemeye devam etmekteyim. Şirketimiz P-o pools olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
 
   Soru:  Altınkaya Otel ülkemizin en eski otellerinden biri. Altınkaya’nın konseptinden ve verdiği hizmetten bahsedebilir misiniz?
    Otçuoğlu:  Altınkaya Turizm İşletmeleri  aslında 1974 ten beri turizme hizmet vermektedir. İlk olarak çıkarma plajındaki balık restoranı ile hizmete başlamış ve halen aynı kaliteyle en iyi hizmeti vermeye devam etmektedir.
   1991 yılı itibariyle de Altınkaya Bungalows olarak tatil köyü hizmete başlayıp, yılar içerisinde Altınkaya Otel ve Bungallow olarak bir tatil köyü haline gelmiştir.
   Altınkaya daha çok dinlenmek amacıyla sessizlik, kitap okumak, isteyenlerin tercih ettiği bir tatil köyü olarak yıllardır bu kavram da devam etmektedir.
   Bu geniş görüşlülük sayesinde müşterilerinin çoğu aynı kalitede ve bir işletme için en önemlisi aynı müşterilerin tekrar gelip tatilini burada Altınkaya’da geçirmesidir. Bir turistin ihtiyacı olabilecek her hizmeti vermekteyiz ‘rent a car’, ‘restoran’, ‘spor’, ‘bar’, vs…
 
   Soru:  Ülkemizde yatırım yapmanın zorlukları nelerdir? 
   Yanıt:Otçuoğlu: Şu an itibariyle baktığımızda Yerel piyasanın durumu çok iyi denemeyeceği gibi devletin de aynı  durumda olduğunu düşünüyorum.
Bunun nedeni ise ülkenin ve piyasanın girdileri ve işgücü gerçekten çok yüksek olmasından dolayı daha pozitif olmayı isterdim fakat günümüzün gerçekleri bunlardır.
   Tabi ki yatırım yapmak, fakat doğru ve ihtiyaca göre yatırım yapmak, her ülke için olduğu gibi bizim ülkemiz içinde büyümesi içinde çok önemli ve olması gereken unsurlardan biridir.
   Fakat şu ana baktığımızda ülkede yapılan yatırımlardan önce bu yatırımların amacına hitap etmesi ve sürdürülebilir olması için öncelikle her ada ülkesinde olduğu gibi Turizmin bir Lokomotif Sektör olması gerektiğine inananlardanım.
 
   Soru:  Girişimcilik ekosisteminde ne gibi sıkıntılar yaşanıyor? Bugünkü noktaya gelene kadar ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Otçuoğlu: Tabi daha önce de bahsettiğim gibi Turizmin bir devlet politikası olmamasından yola çıkarak girdi ve maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı enerji, işgücü vs… Bu yüzden pek girişim veya işi geliştirme şu an çok zor ve riskli olduğuna inanıyorum.
   Tabi ki bugüne gelene kadar bazı zorluklarla karşılaştık fakat öyle çok büyük sorunlar yaşamadık, bunun sebebi olarak da yavaş yavaş ve kaliteli büyümek ve buranın bir aile işletmesi olduğunu düşünüyorum.

   Soru: KKTC turizmi hakkında ne düşünüyorsunuz? 
   Otçuoğlu: KKTC turizmi aslında ada oluşundan dolayı başka hiçbir şey akla gelmemesi lazım. Fakat üzülerek söyleyebilirim ki bizim halkımız Turizme pek de inanmak istemiyor, bir ada ülkesinde sahilleriyle, 9 aylık güneşiyle daha başka ne yapılabilir ki.
   Fakat son yıllarda yapılan büyük yatırımlar ve Turizmin son yıllarda konuşulmasından dolayı daha iyiye gitmesi umudundayım. Şu an ülkemize en az dokuz ülkeden turist gelmeye başlaması benim bu yöndeki inancımın kuvvetlenmesinde en büyük nedenlerdendir.
 
 
   Soru:  Ülkemizde turizm sektörünün gelişmesi için neler yapılmalı? Devletin rolü nedir sizce? 


   Otçuoğlu: Çevre en büyük sorunlardan biridir, mesela; kirlilik, çarpık yapılaşma ve en önemlisi de kültürümüzü öne çıkaramamak.
   O yüzden ada insanının Turizme daha da ileri gidip bu adanın Turizmden başka bir şansı olmadığını anladıktan sonra sektörün daha da gelişeceğine inanıyorum.
   Devletin Turizmdeki rolü bence halkımız gibi Turizme gerektiği kadar  inanmamasıdır.

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2014, 17:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474