banner564

Genç, cesur ve başarılı bir girişimci

AA Computer’in direktörü Adem Ateşsönmez Diyalog’un bu haftaki konuğu

Genç, cesur ve başarılı bir girişimci
banner598
Cemre AKAR
Zorlu bir yolu adım adım, emek vererek, yılmayarak ilerleyen Adem Ateşsönmez bugün Lefkoşa’da popüler Teknoloji Mağzalarından biri olan “AAComputer”in direktörlüğünü başarıyla sürdürüyor.
Kendi işini kurmak ve iş hayatında başarılı olmak isteyen genç girişimcilere ise “Bardağın boş tarafından ders, dolu tarafından başarı çıkarmalı” sözleriyle sesleniyor. 

Diyalog: Adem Ateşsönmez’i tanıyabilir miyiz?
20 Mayıs 1983 tarihinde Lefkoşa’da doğdum. Doğu Akdeniz Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığını 2002 yılında bitirdim. Ardından 4 senelik olan Enformatik bölümünü 2 yıl daha devam ederek bitirdim. Bilgisayar sektörüne 2001-2002 yılı içerisinde dönem sonu stajımı yaparken ilk iş tecrübesi olarak kendimi geliştirmeye başladım.
Diyalog:AAComputers kısa sürede piyasada adını duyurmayı başardı. Bugün gelinen noktaya kadar olan süreci bizimle paylaşır mısınız ? 
Ebim Bilgisayar şirketinde stajımı yapıp belli bir zaman çalışmaya başladım ve bilgisayar ile ilgili sistemleri ‘Hardware’ ve de ‘Software’ olarak kendimi geliştirmeye başladım, daha sonra ‘Computerium’ şirketi açan Ozan Bey’in yanına gitmeye başladım, okuldan sonra fırsat bulduğumda sürekli yanına gidip yardımcı olmaya ve kendimi geliştirmeye çalışıyordum. ArdındanTekbim Ltd şirketinde teknisyen olarak işe başladım. Tekbim şirketinde yaklaşık üç buçuk-dört sene ‘partime’ ardından ‘fulltime’ çalışmaya başladım. 
İşin yanısıra eğitim hayatımı devam ettiriyordum. 

“ Başarmak için hiçbir işten kaçmadım!”

Diyalog: “Baba mesleği” dediğimiz yani aile şirketlerinin dışında ‘Genç Mezunlar’ sıfırdan bir iş kurmaya pek sıcak bakmıyor. Daha çok ‘garanti’ işler tercih ediyorlar.
Siz kendi markanız yaratma kararını nasıl aldınız ?
Çalıştığım şirkette kendimi farklı şekillerde de geliştirdim, hiçbir işten kaçmadım, şatış elemanı olarak satışta durdum, bu şirket toptancı olduğu için mallar Türkiye’den geliyor Ercan’dan malları taşıyıp şirketin ambarına yerleştiriyorduk, tabi ki daha fazla teknik bölümde uğraşıyorduk, teknik bölümde dizüstü ve PC ile ilgili tüm parçaların tamir ve servisleriyle ilgileniyorduk. Bunların yanı sıra toptancı olduğumuz için sürekli seminerlere gidiyorduk.
Bu yaşadığım tecrübe kendimi daha çok geliştirmeme, geliştirdikçe işimden daha fazla zevk almama yardımcı oldu.  
Daha sonra 8 ay  Fıstık Bilgisayar şirketinde satış sorumlusu olarak işe başladım.
Girişimci bir yapıya sahip olduğum için pazarlama işini daha erken bir zamanda öğrenip kendimi bu yönde de geliştirdim, çünkü insanlarla diyalog, iletişim ve yardımcı olmayı sevdiğim için daha başarılı oldum. 
Askerlik nedeniyle ara verdiğim dönemde düşünmek için çok zamanım oldu. Ne yapmak istediğimi çok düşündüm. Askerlikten hemen sonra cesaretimi toplayarak Genç olmama rağmen  AAComputer Bilgisayar Satış ve Servisi hayata geçirmek için ilk adımı attım.
Diyalog: AA Computer bugüNKÜ noktaya gelirken nasıl bir süreçten geçtiniz? 
 AAComputer 2009-2010 yılı içerisinde açıldı, ilk başta küçük bir dukan olarak  30 mETRE karelik bir alanda satış ve servis verirken, çevremizin verdiği destek, müşterilerimizin ve şirketlerin memnuniyeti ile, bir yılın sonunda bu dükkânın iki buçuk misli bir yere geçtik, burada da kısa zamanda gelişip müşteri çevremizi de büyüttükten sonra, daha büyük bir yer kiralamaya karar verdik ve şimdiki Mağazamızı açtık.
AA Computer hizmete girdiğinden bu yana Yaklaşık 4 buçuk yıl oldu ve kendimi daha fazla geliştirmek için sürekli bir çaba gösteriyorum, ilerleyen zamanlarda farklı projelerle büyümeyi hedefliyorum.
AAComputer Mağazasını açmamın en büyük destekçisi ailem, genç yaşta edindiğim iş tecrübesi ve uzun yıllar boyunca verdiğim emeğin karşılığıdır. 
Tabi ki bu zamanda kendi işinizi açmak gerçekten çok büyük bir cesaret gerektirir. Fakat inanıyorum ki, çaba, hırs ve emek sizi ayakta tutar.
Diyalog:Girişimcilik Ekosistemi’ nin canlanması için hükümet ne gibi çalışmalar yapabilir  veya yapmalı? 
Girişimciler ve Küçük esnaflar için verdiği ekonomik yönlü bir kredi desteği var,”Esnaf Kredisi” girişimcilerin bir noktadan başlaması için bence bu iyi bir katkıdır.

“Ekonomik sıkıntıdan yaşanan bir durgunluk var, 
bu yönden biraz zorluk çekiyoruz !”
Diyalog:İş hayatında karşılaştığınız zorluklar neler ? Nasıl giderilebilir ?
İş hayatında yaşadığımız zorluklar değil de, şu andaki ekonomik sıkıntıdan yaşanan bir durgunluk var, bu yönden biraz zorluk çekiyoruz, diğer zorluklar ise zorluk olarak algılamadığım için sadece onları bir engel olarak görüyorum. Bu engelleri aşmak içinde kendimizi geliştirmeyi bir araç değil sonuca giden bir amaç olarak görüyorum. 
Diyalog:AAComputers’in bir sonraki adımı ne olacak. Hedef, Vizyon ve Misyonunuz nedir ? KKTC’de bir ‘Teknosa’ yaratılabilir mi?
Gelecek için üzerinde çalışmaya başladığım daha farklı projeler de var. Teknoloji cağında yaşıyoruz, kendimizi daha fazla geliştirerek ülkemize daha yeni ve daha farklı teknolojik ürünler ve hizmetler vermek istiyoruz. Şu anda farklı bir çalışmamız var, ilerleyen zamanlarda bunu piyasaya süreceyiz, en iyi şekilde olabilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Son olarak genç yatırımcılara söylemek istediklerim;
Önünüzde mutlaka bir hedefiniz olsun.
Hedefinize ulaşmak için planlı davranmalı ve hayale kapılmamalısınız.
Zamanı iyi şekillendirmelisiniz.
Zorluğa ve krize girdiğiniz an soğukkanlı olmalısınız.
Büyük düşünmelisiniz.
Yaşamınız her döneminde dürüst olmalısınız.
Kazandıklarınızı bir gün kaybedebileceğinizi unutmayınız ve ona göre yaşamalı ve davranmalısınız.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2014, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473