banner564

Kilo verirken neler yapmalı?

Üniversite eğitimini Amerika’da, masterini İngiltere’de yapan Eliz Konat, beslenme konusundaki önerilerini Diyalog’a anlattı

Kilo verirken  neler yapmalı?
banner598
Cemre AKAR
 Medifit Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Merkezi’nde, Beslenme ve Genetik Uzmanı olan Eliz Konat, üniversite tahsilini Amerika’da, masterini de İngiltere’de yaptı. Mesleğine olan düşkünlüğü ve başarısıyla tanınan Konat, sağlıklı bir yaşam ve aşırı kilolardan kurtulmanın yollarını bu hafta Genç Vizyon’a anlattı.
  Soru: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? Nerelerde eğitim gördünüz?
      Yanıt: Türk Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra, 16 gibi erken bir yaşta üniversiteye başladığım için eğitim sürecim oldukça uzun ve eğlenceli geçti. İlgi alanım olan birçok dalda tecrübe edinme şansı buldum. 4 yıllık üniversite eğitimimi Amerika’da Johns Hopkins Üniversitesi’nde tıp öncesi hazırlık olarak Hücresel ve Moleküler Biyoloji üzerine tamamladım. Aynı zamanda okulumun hastanesinde farklı bölümlerde stajlarımı tamamlayarak daha sonra Johns Hopkins School of Medicine’da İnsan Genetiği üzerine doktoramı yapmaya başladım. Yine hastanede 2 sene medikal stajlarımı ve teorik derslerimi tamamladıktan sonra beslenme üzerine eğitimime devam etme kararı aldım. 
İngiltere’de Kings College of London’da beslenme üzerine de masterimi tamamladıktan sonra, fazla kilo ve obezite durumlarında sağlıklı beslenme ve fitness üzerine eğitimimi derinleştirdim ve halen bu alanda devam etmekteyim.

Soru: Kariyerinizden ve çalışmalarınızdan bize bahsedebilir misiniz? 
    Yanıt: Şu an Pronokal adında uluslararası bir medikal obezite tedavi yöntemi sunan şirketin Kıbrıs ve Türkiye direktörlüğünü yapıyorum. Bu alanda işim metodun medikal direktörlüğünü yapmak ve bu metodu uygulayan doktorlar ile istişare ederek fazla kilolu veya obez hastalarımızı sağlıklı bir şekilde ideal kilolarına kavuşturmak. 
  Pronokala ek olarak, kurucusu olduğum Medifit Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Merkezi’nde takımımız ile birlikte yine fazla kiloları olan ve ideal kilolarına kavuşmak isteyen kişilere ve/veya fitness alanında daha ileriye gitmek isteyen sporcularımıza sağlıklı beslenme programları hazırlayarak daha fit ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. 
Bu bağlamda her şekilde danışanlarımız için doktorlarımızdan medikal destek ve fitness antrenörlerimizden gereken desteği alarak her yönden danışanlarımıza yardımcı olmayı hedefliyoruz.
  Aynı zamanda yine beslenme üzerine farklı bir alanda doktoramı yapmaya hazırlanıyorum.

Sağlıklı beslenmenin önemi

Soru: Bir diyetisyenden farklı olarak bu alanda daha bilimsel bir kariyere sahipsiniz. Bu konu da okuyucularımızı biraz daha aydınlatır mısınız? 

  Yanıt: Aslında ben bu yola hiçbir zaman diyetisyen olma amacı ile başlamadığım için eğitimim çok daha geniş ve derin bir tabandan başlayıp daha sonra konsantre bir hale geldi. Bu yüzden bu alanda kesinlikle çok daha farklı açılardan da bakıp analiz edebildiğime inanıyorum. Bir diyetisyen eğitimini ilerletmedikçe, 4 sene üniversite okuduktan sonra (tabiki başka alanlar da olabilir fakat) esasen hastanede çalışarak kalori hesabı ile medikal diyet tedavisi yapmak için eğitilir. Ben kalori hesabı ile diyet tedavisi ile ve değişim listeleri ile ilgilenmiyorum. Gereken medikal tedavi tarafını doktorlarımıza bırakıyorum ve diyet yerine doğal ve fonksiyonel gıdaları kullanarak danışanlarıma sağlıklı beslenmeyi ve aktif olmayı öğretmeyi amaçlıyorum. Yani diyetin değil; gerek moleküler, gerek tıbbi, gerekse beslenme üzerine olan eğitimlerimden harmanladığım bilgiler ve tecrübeler ile fonksiyonel beslenmenin avukatlığını yapıyorum. 
Ee tabiki bunun yanında güzel bir yan etki olarak da kilo verimi geliyor.

Soru: Merkezinizde ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
  Yanıt: Merkezimizde, Pronokal sayesinde medikal obezite tedavisine ek olarak, Medifit bölümünde sporculara, hamilelere, çocuklara ve ideal kilolarına kavuşmak isteyen kişilere sağlıklı beslenme ve fitness danışmanlığı ve gıda intolerans testleri sunuyoruz.

  Soru: Size kimler danışmalı? 
Yanıt: Sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı elde etmek isteyen herkese kapımız açık.

Soru: Sağlıklı beslenmeyi nasıl tanımlarsınız? 
Yanıt: Sağlıklı beslenme, kesinlikle herkesin bildiği belirli çerçeveler dışında (doğal beslenme, sebze bazlı beslenme, şeker tüketmeme vs.), kişinin kendi vücudunu tanımasından ve ona göre adapte olabilmesinden geçer diye düşünüyorum. Örneğin, benim için sağlıklı olan bir karbonhidrat çeşidi (her ne kadar da kitap üzerinde ‘sağlıklı karbonhidrat’ olarak bilinse de), sizin için kesinlikle sağlıklı olmayabilir. Yani kişisel variasyonlar da çok önemli. Kısacası sağlıklı beslenmeyi tanımlamak için elimizde bir altın kitapçık yok fakat kişisel beslenme (ve nutrigenomics alanında) üzerine kaydedilen her ilerlemede sağlıklı beslenmenin ne olduğunu tanımlamaya daha da yaklaşıyoruz.

Sağlıklı yaşamda olmazsa olmazlar 

 Soru: Sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlar nelerdir? 
  Yanıt: Sağlıklı bir uyku düzeni, stres ile baş edebilmeyi bilmek/öğrenmek ve aktif bir yaşam tarzı!

  Soru: Birçoğumuz hızlıca kilolarımızdan kurtulmak istiyoruz. Birçok kişide hızlı kilo vermek ayrıca motivasyonu da artırıyor. Bu konudaki görüşleriniz nedir? Hızlı kilo vermek sağlıklı mı? 
  Yanıt: Doğru dokudan (yani yağ dokusundan) verdiğiniz sürece hızlı ve yavaş kilo verme arasında sağlık açısından bilimsel araştırmalarda hiçbir fark göremiyoruz. Bu konuda dünyadaki en önemli uzmanlardan biri olan Dr. Arne Astrup 2013 yılında New England Journal of Medicine (NEJM)’de yayımlanan geniş kapsamlı makalesi ile bu soruya noktayı koymuştur fakat maalesef bu konuda bilgilerini güncellemeyen birçok sağlıkçı halen bunun farkında değil. Hatta fazla kilolarını daha hızlı verdikleri için fazla kilolu ve obez kişilerde motivasyon çok yükseldiğinden, hızlı kilo verdiren diyetlerde çok daha büyük başarı elde ettikleri görülmüştür. Fakat, tekrarlamakta yarar var, burada en önemli nokta kilonun doğru dokudan, yani yağdan veriliyor olması. Kas dokusundan kaybetmemek çok önemli…
 
Soru: Yaza daha fit ve sağlıklı girmek için okuyucularımıza kısaca birkaç öneride bulunabilir misiniz? 
  Yanıt: Düzenli uyku saatleri, bol su, egzersiz ve önceden düşünüp planladıkları bir beslenme düzenine adapte olabilmek önemli…bunlara ek olarak kesinlikle beyaz unlu gıdalar, basit şekerler (meyve suları, bal, reçel, mısır, şekerli kuru meyveler vs), aşırı süt ve süt ürünleri, paketlenmiş gıdalar ve şarküteri ürünlerinden tamamen uzak durmalarını öneririm.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2017, 23:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474