banner564

Kuzeyde maliyetler yüksek

Genç, dinamik ve disiplinli bir direktör: Çağrım Tarımer

Kuzeyde maliyetler yüksek
banner598
Cemre AKAR

1977‘de ilk olarak Elektrik ürünleriyle iş dünyasına giriş yapan Elektrokur Şirketini disiplin, doğruluk ve müşteri odaklı bir misyonla bugünkü konuma taşımada aktif bir rol oynayan Genç Direktör Çağrım Tarımer, bu hafta Diyalog’un konuğu oldu. 
   Çağrım Tarımer; direkt ithalatın olmaması sonucunda taşımacılık ve gümrük giderlerinin birleştiğini ve maliyetlerin arttığını bunun da Kıbrıs Rum kesimi ile rekabeti zorlaştırdığını vurguladı!


   Soru :Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? 
  Tarımer: Üniversite eğtimimi iç mimarlik üzerine yaptıktan sonra İngiltere’de aydınlatma sistemleri üzrerine masterimi tamamladım. Bu arada İtalya’da konum üzerine kurslara katılıp pek çok etüd ve incelemelerde bulundum.
   Eğitimlerimi tamamladıkdan sonra kendi aile şirketim olan Elektrokur Ltd.’in Girne mağazasında yöneticilik yapmaya başlayarak çalışma hayatımın ilk adımlarını attım. Daha sonra Index Living mall ile franchise anlaşması yaparak 2009 yılında Index Mağazamızı açmış bulunmaktayız.
   Beş yıldan beri Index-Elektrokur mağazasında yöneticilik ve iç mimarlik yapmaktayım. 

“Sürekli gelişmekte ve yenilenmekte olan bir firmayız”
    Soru: Index Elektrokur ilk yola çıkışı ve şu anda geldiği noktayı göz önünde bulundurarak süreci değerlendirebilir misiniz? 
   Tarımer: Elektrokur Ltd. 1977 yılında Derviş Tarımer ve Lütfiye Tarımer tarafından kuruldu.
İlk önceleri elektrik kablo, elektrik borusu ve floresant üretimi ile başladı. Daha sonra elektrik malzemesi ithalatı ile toptan satışlara başlayıp, birçok ünlü markanın bayiliğini aldı.

Daha sonra 3 kızın şirkete katılması ile Elektrokur Ltd. farklı iş sahalarına da yön almaya başladı. Birçok markaların bayisi olan Elektrokur Ltd, elektrik malzemesi yanında aydınlatma, mobilya ve aksesuar satışında da başarılı olmuştur ve olmaya devam etmektedir.

Kıbrısın ilk konsept mağazası Elektrokur Ltd. taradından açılmıstır. A’dan-Z’ye kişilerin hertürlü mobilya, ev tekstili, aydınlatma, ev dekorasyon ürünlerini bulabileceği tek bir çatı altına toplanmıştır.


Index-Elektrokur büyüyen ve gelişen ürün portföyü ve hizmet anlayışı ile piyasada lider pozisyonda olmaya devam edecektir. 
Kuzey Kıbrıs'ın ilk gerçek AVM'si hayata geçiyor. Mağusa'da inşaatı devam etmekte olan City Mall Famagusta ile, alışveriş ve yaşam alanları yaratacağız. 
Halkın tüm ihtiyaçlarını bir çatı altında karşılamayı hedef edinen bu proje, ülkemizde daha önce eşi benzeri olmayan bir boyuta sahip. 30,000 metre kare kapalı alanı ve global ölçüdeki tasarım ve hizmet kalitesi ile ülkemize yeni bir nefes getirecektir.
   Soru: İş hayatında nasıl bir duruş sergiliyorsunuz? 
   Tarımer: Disiplin, doğruluk ve müşteri odaklı işletme yapısı. Başarımız, bahsi geçen tüm ilkelerin teoride değil pratik hayatta da kesintisiz icra edilmesi ile sağlanmaktadır. İstikrar ile çalışmak ve gelişmek en büyük sırrımızıdır.

“Ayakta durabilmek icin yeniliklere açık olmak gerekir”
   Soru: Ülkemizde iş yapılabilirlik pazarı size göre ne durumdadır?
   Yanıt: Ülkemizde iş yapabilirlik pazarı son zamanlarda oldukça zorlaşıyor.Rekabet sürekli artıyor,bu da firmaların kendilerini yenilemelerini gerektiriyor. 

Şartlar bizi ne kadar zorlarsa zorlasın biz disiplinli çalışmamızdan ve sistemli çalısmamızdan ödün vermediğimiz taktirde iş yapabilmemiz zorluklara rağmen mümkündür.


   Soru: KKTC’de iş dünyasında ne gibi zorluklarla kaşılaşıyorsunuz?
   Tarımer: Direk ithalatın olmaması sonucunda taşımacılık ve gümrük giderleri birleşiyor ve maliyetler artıyor.Bu da Kıbrıs’ın güney kesimi ile rekabet ederken elimizi zayıflatıyor.
 Hükümetten beklentimiz ticaret yapan ve ülke ekonomisine katkı koyan işletemeleri daha çok desteklemesi ve sektörlerin önünü açmasıdır


Girişimcilik; günümüzde çok önemli bir kavram halini aldı
   Soru: Ülkemizde ‘Girişimcilik Ekosistemi’nin canlanması için ne gibi çalışmalar yapılabilir veya yapmalı? 
   Tarımer:Toplumların ileri gitmesi, yeni teknolojilerin üretilmesi ve istihdamın artırılabilmesi da aslında girişimcilikle meydana geliyor. Daha çok iş fikrinin girişime dönüşmesi toplumlar için şart haline gelmiştir.
   Girişimcilik ekosistemi düşüncem ise bireylerin bir şirkete girip çalışmaktansa kendi işlerini kurabilmelerini sağlayacak ortamın zeminini hazırlayabilmek. 
   Burada fikir sahibi olmak yeterli gelmemektedir. Bu ekosistem, fikir sahibi olan insanların fikirlerini ticarileştirilmesini sağlayacak girişimler yaparak konumlandırmalı. Bugün kime sorarsak özellikle üniversite öğrencilerini göz önüne alırsak herkesin parlak bir iş fikri vardır. Önemli olan fikirlerin kalitesi ve pazara hazır girişimleştirilebilmeleridir.
Girişimcilik ekosistemleri, girişimci adaylarını tecrübeli girişimcilerle buluşturacak organizasyonlar yapabilmelidir. 
   Bu organizasyonlarda salt başarı hikayeleri değil, bizzat girişimcilerin ve girişimci adaylarının yaşadığı başarısızlık hikayeleri de paylaşılmalı. Girişimcilikte herşeyin toz pembe olmadığını girişimci adaylarına vurgulamak gerekir. 
Soru: Bir Bayan olarak iş dünyasında saygın ve güçlü bir duruşunuz var. Stilinizi nasıl tanımlarsınız? 
   Tarımer: Genelde sade ve doğal olmayı seviyorum. Abartıdan uzak yaşayan birisiyim.
Güzelin  doğal ve sade olduguna inaniyorum.
   Soru: Bayan olmanın iş hayatında sizlere sağladığı avantajlar nelerdir?
   Yanıt: İnsanlar tarafından tanınmak ve sayılmak guzel bir duygu. 
   Bir de benim mağazacılık sektorunde olmamdan ötürü mağazaya giriş çıkışın fazla olması nedeniyle çevrem bayağı genişledi. Her gittiğim yerde mutlaka tanıdık veya her başım sıkıştığında birilerine ulaşmam veya yardım almam bayağı kolaylaştı.
   Soru: Genç iş kadınlarına ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz? 
  Tarımer: Bir yerlere gelmek için çok ve özverili çalışmak gerekir.
   Hele rekabetin artmış olduğu dönemlerde sistemli çalısılmazsa işi geliştirmek daha da zorlaşır o yuzden herşeyin başı sistemli,dürüst ve özverili çalışmalarını tavsiye ederim. 

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2014, 08:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474