banner564

Mesleğini severek yapıyor

Artık kullanan yok ama, Raif Video; yarım asırlık VHS kasetleri tozlu raflarda saklamaya devam ediyor

Mesleğini severek yapıyor
banner598
Cemre AKAR
   Raif Toluk, özellikle Lefkoşa’da ‘Raif Video’ olarak bilinir. Gençlik yıllarında Avustralya’ya göç etmiş, 1982’de ise adaya dönerek bugünkü Video mağazasını açmış. O günden, bugüne sektörde o kadar değişim yaşandı ki; Raif Video bunların hepsine ayak uydurmaya çalıştığını, ancak ‘korsan olayının’ önüne geçilemediğini söylüyor.
   Tozlanmış raflarda bekleyen eski VHS kasetleri ise bir türlü atmaya kıyamıyor.
   Bu haftaki konuğumuz Raif Toluk, sorularımızı şöyle yanıtladı:

   Soru:Raif Video nasıl başladı? 
   Raif Video: 1982 yılında biz Avustralya’dan buraya yerleşmeye geldiğimiz zaman ne iş yapalım diye düşünürken Londra’da bulunan ağabeyimin büyük bir ‘VHS’ kaset arşivi vardı; iki türk filmi bir kasette idiler. Ayrıca, çok da İngilizce filimleri vardı. Ağabeyim onları hep izlemişti, evde duruyorlardı. Aklıma onlar geldi ve ben de film meraklısı olduğum için video dükkanı açmayı düşündüm. Bu şekilde kasetleri Londra’dan buraya satın alarak getirttim ve Raif Video kuruldu. 
Birzamalar gençlerin en uğrak adresi halini almıştı. 

   Soru:Popüleriteyi ve başarıyı nasıl sağladınız? 
   Raif Video: Popülariteyi o zamanki rekabetin az olması, teknolojinin adada çok gelişmemesinden dolayı yurtdışında getirttiğim yeni filimler çeşitlilik sağlıyor ve her türlü filmi ulaşabilmemi sağlıyordu. Bu yüzden, burası gençlerin uğrak yeri olmuştu.

Meslekten geçinmek zorlaştı

   Soru: Internetten indirilen film ve müzikler piyasada ayakta durmayı zorlaştır mıyor mu?

   Raif Video: Köşklüçiftlik’te ben ve eşim beraber çalıştık. Hep, hiç kimseyi yanımda çalıştırmadım, Hiçbir zaman yapabileceğimin üzerine çıkmadım. Hep yeterli gördüm ve çok müşterilerim oldu. Gençler için ‘top of the pops’ vardı. Londra’da her hafta o müzik programlarını her hafta getirtiyordum. Gençler geliyorlardı, o zamanlar bir de Kemal Sunal filimleri çıkıyordu, o filimler de çok gidiyordu.
Şimdi herşey internetten indiriliyor. Yani, herkes hemen hemen internetten anlıyor, işler çok düştü. Bu meslekten geçinmek zorlaştı artık. Evlere sinema gibi perdeler ve ses sistemi yapıyorlar, filimleri de internetten bağlantı yaparak izliyorlar. Bana gelenler daha fazla internetle uğraşmayan ve de arkadaşlarımdır.   Sohbet ederek kahve içerek günü geçiriyoruz.                                                                                                        

   Soru: 20 yıl öncesini ve şimdiyi karşılaştırdığınızda nasıl bir değişim görüyorsunuz? 

   Raif Video: 20 yıl önce kasetlerde idi filimler, filimler hep dışarıdan geliyordu. İnternet falan yoktu. Herşey kopya idi. Hafta sonları daha fazla işliyorduk. Şimdi ise hafta sonu hiç olmuyor, gençler zaten hiç gelmezler. En çok kiraladığım kasetler çizgi filimlerdi, şimdi ise Tv’lerde o kadar çok çeşit çizgi film var ki çocuklar hangisini görecek diye birbirleriyle kavga ediyorlar.
O zamanın müşterilerinin kendilerine ait üyelikleri vardı. Neyi aldı neyi gördü diye aldıklarını yazıyorduk. Aynı filimleri yine vermezdik. Şimdi ise Dvd’ler hazır beğendiğini alır gider, geri getirme de yok. Teknoloji çok ilerliyor, ben şahsen yetişemiyorum. Burda hep korsan filim olduğundan büyük yatırım yapmaya da değmez. 3 TL film ve müzik olur mu? ‘Kıbrıs Sorunu’ sürdükçe, kim arar kim sorar?

Cep’ten film izleniyor

   Soru: Genelde gençlerle çalıştığınızdan 90 lı yılların gençleri ve 2000’li yılların gençlerini karşılaştıracak olursanız? 

   Raif Video: 90’lı yılların gençleri filim çok alıyorlardı. Şimdiki gençler cep telefonlarında bile filim izliyorlar. Onun için bana uğrayan genç çok az, elimde hala daha Vhs kasetler var, kıyamıyorum atmaya, çok güzel bir arşivimde vardı. Şimdi internette öyle arşivler var ki benim ki hiç kalır.
Eskiden her yaştan müşterim vardı. Fakat, günümüzde genelikle arkadaş çevrem beni yalnız bırakmıyor, bana destek oluyorlar. Ayrıca, sadık müşterilerim beni hiç terketmedi. Artık insanlar popüler filimleri takip ediyorlar, eskiden daha romantik filimleri takip ediyorlardı. Müşteri portföyü; teknolojinin evlere taşınmasından sonra müşterilerimiz azalmıştır. Eskiden bir kültürdü dükkandan video kaset alışverişi yapmak. Insanlar heyecanla beklerdi bazı filimleri görebilmek için…


   Soru: Elinizdeki arşivden biraz bahsedebilir misiniz? Artık tozlu raflarda ile göremeyeceğimiz kaset ve videoları hala arşiv olarak saklıyor musunuz?
   Raif Video:Hatırı sayılır bir video arşivi vardır elimde, ama artık rağbet görmüyor. Fakat artık yine teknolojinin sayaseinde elimdeki arşiv sayısını geçmiş durumdadır. İnternette muazzam bir arşiv vardır, o arşive yetişmek artık kolay değildir.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2014, 08:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474