banner564

Rakamlarda artış var

Genç Vizyon’un bu haftaki konuğu Darem Temizlik ve Yapı Malzemeleri Şirketi yöneticisi Mert Serdar, Güney Kıbrıs’a yönelik satışlardan memnun

Rakamlarda artış var
banner598
Cemre AKAR

   Mert Serdar, 6 yıldan beri bir aile kuruluşu olan Darem Temizlik ve Yapı Malzemeleri şirketini yönetiyor. Aradan geçen süre içinde, piyasanın birçok zorluklarıyla yüzleşiyor. En fazla da haksız rekabetten şikeyet ediyor.
   Güney Kıbrıs ile ilişkiler konusunda ise memnuniyet belirtiyor. Kaliteli ürünlerin, güneye satılşının arttığını söylüyor.

   Soru: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? 
   Yanıt: 1984 Lefkoşa doğumluyum. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Lefkoşa’da okudum. Daha  sonra da Yakın Doğu Üniversitesi Bilgisayar Bölümünden mezun oldum. Bir buçuk yıldır evliyim. Profosyonel anlamda 6 yıldır şirketimizde çalışmaktayım. 
   Soru: Babadan gelen ‘Özel Sektör’ terichi ile aile bünyesindeki işletmeleri bir adım daha ileriye götürdünüz. Bu süreci, ve çalışmalarınızı bizimle paylaşır mısınz? 
   Yanıt: Şirketimiz 1989 yılında kuruldu. 1989 yılından beri Kıbrıs’ta temizlik malzemeleri, yapı malzemeleri ve mutfak aletleri sektörlerinde hem imalat, hem de pazarlama ve satış faaliyetlerini yürütüyoruz. Kullanıcıları tarafından denenmiş ve onaylanmış markaları ve tanınmış, güvenilir ürünleri Kıbrıs’ın dört bir yanına güvenle, titizlikle ve süratle ulaştırıyoruz. 
   Kalite odaklı bir anlayışla imal ettiğimiz ürünlerimizin sadece Kuzey Kıbrıs değil Güney Kıbrıs piyasasındaki müşterilerimize de sunuyoruz.
    Altı  yıllık süreçte KKTC deki üretim de yaşanan zorluklarla mücadele ettik ve hala etmeye devam ediyoruz. Bu süreçte üretim de kalite de ve de uygun fiyatta her zaman ön planda olduk. Üretimini yapmış olduğumuz ürünlerde kaliteye, ticaretini yaptığımız ürünlerde ise markaya özen gösterdik. Her geçen yıl bayisi olduğumuz firmaların sayısı ve ürettiğimiz ürünlerin sayısı artmaktadır.


İleriye yönelik hedefler

   Soru:İş yaşamınızdaki mevcut yatırımlarınız ve İleriye yönelik projelerinizden bahsedebilir misiniz?

   Yanıt: Üretimde maliyetler açısından tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de otomasyona geçiş değiştirilemez bir gerçektir. Bu yüzden; mop , süpürge ve temizlik bezi üretemi ile ilgili yakın gelecekte tam otomatik makinalarla üretim yapmayı hedefliyor ve böylelikle ihracatta rekabet edebilir fiyatlarla ülke ekonomisine katkı koymayı planlıyoruz. Şu anda; 2015’te gerçekleşecek olan Temizlik Malzemelerin Üretiminde Verimlilik ve İhracatı Artırma Projesi üzerinde yoğun bir çalışmamız bulunmaktadır.
   
   Soru:Özellikle kendi sektörünüzde rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

  Yanıt: Sektörümüzde malesef her sektörde olduğu gibi haksız rekabet yapılmaktadır. Özellikle Türkiye’den gelen merdiven altı diye tabir ettiğimiz üreticilerin düşük faturalarla gönderdiği ürünler bizleri fiyat itibarı ile rekabet anlamında oldukça zorlamaktadır. 

   Soru: Sınır kapılarının açık olmasının ülke ekonomisi üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri sizce nelerdir ? 

   Yanıt: Güney Kıbrıs’la olan ticaret bizleri olumlu yönde etkiledi. Güney Kıbrıs’a ihracatımız gün geçtikte artmaktadır. Kapıların açıldığı 2004 yılından bu yana Güney’deki müşterilerimizle ilişkilerimizi geliştirmekteyiz. Ayrıca, 6 yıl boyunca Güney Kıbrıs’taki; Kıbrıs Uluslararası Fuar’ına katıldık. Daha ilerde, sınır kapısının açılması ülkemizi ticari yönde olumlu etkileyecektir. 


Gençler göç ediyor

   Soru:Kıbrıslı gençlerin girişimciliklerini ve iş piyasasındaki hareketlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

   Yanıt: Kıbrıslı gençlerin büyük çoğunluğu maalesef ülkeden göç etmektedir veya garanti maaş alma arzusu yüzünden devlet dairelerinde iş aramaktadırlar. Çok küçük bir azınlığın ülkede üretim yapma ve bişeyler ortaya koyma çabası vardır. Bu da ülkeyi ve bizleri olumsuz yönde etkilemektedir.

   Soru: Adada 10 yıl sonra ülke ekonomisini, iş piyayasasını ve siyasi durumu nasıl görüyorsunuz ? 

   Ülkedeki üreticiler korunmazsa ve siyasi istikrar sağlanmazsa malesef bizleri daha kötü günler beklemektedir. Umarım barış süreci hızlanır, siyasi istikrar sağlanır ve tanınmamışlık ortadan kısa sürede kalkar. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2014, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473