banner564

“Sakın yılmayın”

Baltacı & Co. Ltd’in direktörü Vasviye Baltacı “Güven ve azim başarının en önemli anahtarıdır” diyerek genç girişimcilere seslendi:

“Sakın yılmayın”
banner598

 Cemre AKAR

   Baltacı & Co Ltd’nin genç direktörü Vasviye Baltacı iş dünyasında bir bayan olarak geçmişin tabularını yıkıp günümüzün dinamik yapısına uygun yenilikçi bir vizyon doğrultusunda zirvede kalmak için izlediği süreci ve misyonunu Diyalog Gazetesine anlattı. 

Baltacı & Co uzun yıllardır hızmet veren bir şirket, kısaca bize şirketiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?  

Baltacı & Co. Ltd. 1982 yılında Elektrik, Elektronik Mühendisi olan babamız Ural Baltacı tarafından kuruldu. İlk kez küçük bir ofis kiralayıp başladı. Daha sonraları işleri arttıkça Sanayi Bölgesi’nde kendi yerini alarak ilk atölyesini açtı ve daha sonra yan arsayı da alarak ikinci üretim kısmını yaptırdı. Tabii, bunları tamamlamak senelerini aldı.   

Baltacı & Co. Ltd. Asansör üretim, montaj, projelendirme, servis ve bakım işlerini yapıyoruz. Ayrıca son 2 yıldır yürüyen merdiven işlerine de başladık. 

Şirketimizin en popüler ürünü engelliler için yaptığımız özel tasarım olan asansörümüzdür.


Vasviye Baltacıyı daha yakından tanıyabilir miyiz ? 

1986 yılında Lefkoşa’da doğdum. 2003 yılında Türk Maarif Kolejini bitirerek İngiltere’ye Üniversite eğitimim için gittim. 2007 yılında İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nden Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olarak Kıbrıs’a dönüş yaptım ve babamın yanında çalışmaya başladım. Kız kardeşim Meryem Baltacı ise yine Warwick Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği bölümünden mezun olarak 2011 yılında bize katıldı.

Şirket de bir süre tecrübe kazandıktan sonra, mühendisliğin yanı sıra işletme bilgilerine de ihtiyacım olduğunun farkına vardım ve 2011 yılında Warwick Üniversitesi ‘Kıbrıs Kampüsünde’ mühendislere özel olan işletme yönetimi masteri yaptım.   


“Önceki nesillerdeki büyüklerimizin tabularını kırmak 
zorlu bir süreç. 
Onlar daha temkinli yaklaşırken biz gençler daha cesur girişimlerle
 yenilikçi bir vizyon doğrultusunda hareket etmeyi tercih ediyoruz !” 


Geçmişi olan bir şirkete şu anda genç bir vizyon getirdiniz. Bu süreci ve gelinen noktayı bizimle paylaşır mısınız?

Bu kadar yıldır kökleşmiş bir şirket de, yenilik ve genç vizyon getirmek tahmin edebileceğiniz gibi biraz zorlu oldu. Girişimci arkadaşlarımıza göre avantajlı olduğumuz kesin ama daha önceki nesillerdeki büyüklerimizin de tabularını kırmak zorlu bir süreç. Babam daha temkinli yaklaşırken, biz daha yenilikçi ve girişken olmaya çalışıyoruz. Son 7 yılda şirketimizin yenilikleri ve düzenindeki değişiklikler artık gözle görülür seviyededir.  

“Ülkemizdeki kısıtlı imkânlar yüzünden iş bulma
 gençler için çok zor hale geldi. 
Mezun olup adaya dönmek isteyen her genç 
Kıbrıs’ta ne yapabilirim, nasıl yaşamımı sürdürebilirim düşüncesine kapılıyor.”

‘Girişimcilik Ekosistemi’nin canlanması için ne gibi çalışmalar yapılabilir veya yapılmalıdır? 

Ülkemizdeki kısıtlı imkânlar yüzünden iş bulma gençler için çok zor hale geldi. Mezun olup adaya dönmek isteyen her genç Kıbrıs’ta ne yapabilirim, nasıl yaşamımı sürdürebilirim düşüncesine kapılıyor. Ailelerimizin de en büyük derdi yurtdışına giden çocuklarının işsizlik yüzünden yurt dışında kalarak adaya dönmemeleri. 

Devletin genç girişimcilere daha fazla destek olması gerekiyor. Şu anda hibeler ve sigorta destekleri var ama bence yeterli değil. Daha fazla teşvik edilmesi ve kolaylıkların artması gerekiyor.




“Bayanlar ayni anda birkaç konuyu takip edebildikleri için hem daha güvenilir ve verdikleri sözleri yerine getirmede daha başarılılar!”
 

Bayan olarak iş hayatında karşılaştığınız zorluklar neler? Nasıl giderilebilir?

Bayan olarak büyük zorluklarla karşılaştığımız söylenemez. Sanırım Kıbrıs’ta insanlar bayanlarla çalışmayı daha fazla tercih ediyor. Bayanlar erkeklere göre daha düzenli ve daha titiz oldukları için daha güzel işler çıkardıkları söyleniyor. Ayrıca, bayanlar ayni anda birkaç konuyu takip edebildikleri için hem daha güvenilir ve verdikleri sözleri yerine getirmede daha başarılılar. 

Bayan olmanın iş hayatında sizlere sağladığı avantajlar nelerdir?

Asansör ve bayanı ayni cümle içinde kullanamayan çok müşterimiz vardı. Bizlerle tanışınca kesinlikle fikirlerini değiştirdiler. Aldığımız eğitim ve bilgimiz sayesinde onlara bayanların da mühendislik işleri yapabileceğini kanıtladık.

Geçmiş nesillerde özellikle anneannelerimiz zamanında bayanlar sadece çocuk bakıp ev işi yaparken, bizim nesillerde bayanlara şans verilince neler yapabilecekleri ortada. Bence donanımı tam ve özgüvenli bir bayanın başaramayacağı bir iş mümkün değildir.


Genç iş kadınlarına ne gibi tavsiyelerde/önerilerde bulunmak istersiniz? 

Kendinize güvenin ve yılmayın. Biz kadınların başaramayacağı hiçbir şey yoktur yeter ki isteyelim. 

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2014, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474