banner564

Ülkemiz çok güzel

Genç Vizyon’a konuk olan Hasan Kurucuoğlu, yatırımlarda yaşanan sıkıntıların yasal prosedürler, siyasi istikrarsızlık ve denetimsizlikten kaynaklandığına dikkat çekti

Ülkemiz çok güzel
banner598
Cemre AKAR

  Genç ve başarılı işadamlarından, Hasan Kurucuoğlu, Kıbrıs’ın çok güzel bir ülke olduğunu belirterek, yatırımların artması için yaşanan bazı sıkıntıları gidermenin önemine dikkat çekti.
  Genç Vizyon’a konuk olan Kurucuoğlu, genç yaşlarda yönetici olmanın iyi yanlarını ve zorluklarını anlatırken, yatırımlarda yaşanan sıkıntıların daha çok yasal prosedürler ve siyasi istikrarsızlıktan kaynaklandığı belirtti.
  Kurucuoğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı:
  Soru: Genç yaşta yönetici oldunuz ve Kurucuoğlu İnşaat şirketini kurdunuz... Ne tür sıkıntılar yaşadınız? 
  Yanıt: Eğer karşılaştırmak gerekirse, zorlukları iyi yönlerinden daha fazla diyebiliriz. Ben bu işe başladığımda 25 yaşındaydım. İçinde bulunduğum sektörden dolayı görüştüğüm, iletişim içinde olduğum meslektaşlarım ve müşterilerim benden çok daha büyüktürler. İlk başlarda bana “tecrübesiz ve bilgisiz” gözüyle baktıklarının farkındaydım. Fakat zaman içinde kendime olan inancım ve güvenimle bana olan bu önyargıyı yıkmayı başardığımı düşünüyorum.
İyi yönlerime gelirsek; yaşımdan ötürü daha geniş vizyona sahip olmam ve yenilikleri yakından takip ediyor olmam beni bir adım önde tuttuğuna inanıyorum ve biz Kıbrıs’lıların genç vizyonlara, girişimcilere olan hoşgörülerini de göz ardı etmemek gerektiğine de söylemek isterim.
  Soru: İş hayatına nasıl ve nerede başladınız?
  Yanıt: 2009 yılında İngiltere’de ‘işletme ve pazarlama’eğitimini aldıktan sonra 2011 yılında askerliğimi tamamladım. Hedefim ‘inşaat sektörüne’ girmekti. Fakat piyasayı tanımam ve satış potansiyelini iyice öğrenmek için Ekim 2011’de Emlak ve Pazarlama şirketim olan ADORE EMLAK’ı kurdum. Yaklaşık 3 yıl kendimi bu şirkette geliştirdikten sonra inşaat sektörüne girme kararı aldım. 2014 yılı Şubat ayında ‘Kurucuoğlu İnşaat’ı kurdum.
Mekanizma ağır çalışıyor
  Soru: İş hayatında ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
  Yanıt: KKTC’de ticaret yapmanın en zorlu kısmı; ‘Devlet mekanizmasının’çok yavaş çalışmasıdır. Devlet dairelerine yaptığımız başvurulardan çok geç cevap alıyoruz. Bu da biz işverenler için zaman ve nakit kaybı demektir. Ayrıca kendi sektörüm olan konut sektörü için konuşursak; en önemli zorluğun dövizdeki dalgalanmanın olduğunu belirtmek isterim ve buna ek olarak satışlarda devlete ödenen harçların çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu konuda önerim; ödenen harçların yarıya düşürülmesidir. Eğer bu yapılırsa konut sektörüne derin bir nefes aldırır. Bu konuda gerekli çalışmaların yapılması, hepimizi bir adım ileriye taşıyacağına inanıyorum.
  Soru: Biraz da işlerinizden bahsedelim. Şu sıralar ne tür işler yapıyorsunuz?
  Yanıt: Yöneticisi olduğum şirketlerin ticari faaliyetlerinden bahsedersek “yap-sat”, “al-sat”, “emlak pazarlama ve danışmanlık”, “arsa parselasyon”, “taahhüt”olarak sınırlandırabiliriz.
  Şu an bitirdiğimiz, koçanlarını teslim etme aşamasına getirdiğimiz Gönyeli Yenikent merkezinde bulunan 2+1 apartman yoğun talep gördükten sonra yine Yenikent ve Hamitköy’de yeni projelere başlamak için yoğun çalışıyoruz.
Rumlarla rekabet edebiliriz
  Soru: Olası bir çözüm durumunda, Rum şirketleriyle rekabet gücümüzü nasıl görüyorsunuz?..
  Yanıt: Olası bir çözüm durumunda Türk toplumu olarak içinde bulunduğumuz ülkenin şartlarına (ambargolar, dövizin istikrarsızlığı vs.)bakılırsa çok bilgili, teknik elemanlarımızın ve bunlarla birlikte çok başarılı şirketlerimizin olduğunu göz ardı etmemeliyiz.
  Bana göre 2003 yılında kapılar açıldığında Rum tarafındaki şirketlerle rekabet edemeyeceğimizi fakat Rum tarafındaki şirketlerin son 5-6 yılda ekonomik krizde olmaları, onları geriye bizi de ileriye götürdüğüne inanıyorum.
  Ayrıca Kıbrıslı Türklerin kendini geliştirmekte ve girişimcilikte ne kadar iyi olduğu tartışılmaz. Bana göre herhangi bir barış durumunda Kıbrıslı Rumlarla aynı şartlar altında rekabet edersek onlardan hiç geri kalmayacağımıza inanmaktayım.
  Soru: Bu konuda herhangi bir deneyim yaşadınız mı?
  Yanıt: Çözüm öncesinde Rumlarla işbirliği yaptık. Yaptığımız işbirliklerinde iki tarafında gayet adil davrandığını, iki tarafın da geçmişi unuttuğunu yani ‘win-win’ strajisi altında çalıştığımızı belirtmek isterim.
Yabancılar kandırıldı
  Soru: Yatırımlarda ne tür zorluklar yaşanıyor?..
  Yanıt: Her şeyden önce benim Kıbrıs’a âşık olduğumu söylemeliyim. Fırsat buldukça yurt dışına gitmeye çalışıp yeni yerler, kültürler tanıyarak vizyonumu geliştirmeye çalışırım. Fakat gittiğim hiçbir ülkenin coğrafik yapısı bizim ülkemiz kadar güzel olduğunu düşünmüyorum.
  Ülkemiz; ikliminin, denizinin, sahillerinin ve dağlarının ne kadar güzel olduğunun bilmem farkındamısınız.
  Bana göre ülkeye yatırım yapmaktaki tek sıkıntı yasal prosedürler, siyasi istikrarsızlık ve denetimsizliktir. Örneğin; Üniversite ve Otel yatırımları ülke ekonomisini ciddi anlamda kalkındırmaktadır.
  Kendi sektörüm adına konuşursak; yabancı yatırımcılar daha önce kandırıldıkları için veya yasal prosedürleri çok zor buldukları için gayrimenkül sektörüne yatırım yapmaktan çekiniyorlar.
  Hâlbuki ülkemiz yatırım yapmak için çok elverişli. Denetimleri artırarak yabancıların dolandırılmamasını ve onlarda ülkelerine döndüğünde ülkemiz için iyi reklam yapmalarını veya yatırım yapmak isteyen yabancı büyük yatırımcıları yasal prosedürle sıkmayarak başlayabiliriz.

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2015, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473