banner564

Uyumlu ve üretken

Genç ve başarılı iki kızkardeş, aile şirketlerini başarıyla yönetiyor

Uyumlu ve üretken
banner598
   Candemir Construstion LTD’in Genç ve Başarılı Direktörü Mukaddes Candemir ve C&D Home’un çiçeği burnunda Direktörü Nesrin Candemir ile KKTC İş Piyasasında “Kadın” olarak varolmayı konuştuk.

Mukaddes Candemir:Kadınların daha yaratıcı, daha uyumlu, daha üretken ve daha uzlaştırıcı özellikleri olması siyaset ve iş dünyasına olumlu ve ülke düşünce yapısına geliştirici ve gelecek nesil kadınlara örnek olması açısından önemlidir.

Nesrin Candemir: İş kadını olarak yaşadığımız zorlukların başında ilk olarak erkeklere sözümüzü dinletmek, varlığımızı kabul ettirmek bulunmaktadır.

Önce Mukaddes Candemir Sinal’ı tanıyalım
   1982 Kumsal doğumluyum. DAÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oldum.  4 yıllık evliyim. 1988 yılında Köşklüçiftlik’te doğdum. Aslen Lefkoşalı olup son 7 yıldır Girne de ikamet etmekteyim. Üniversiteyi 2013’ün ilk periyodunda doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesinde ‘İşletme’ bölümünü tamamladım. 

Şirketinizin geçmişi hakkında biraz bilgi verir misiniz? 
Şirketimiz Mustafa Candemir Construction Ltd. babadan oğula geçen 50 yıllık bir inşaat firmasıdır.
Kurucusu olan Ali Şevki Candemir’den sonra 1993 yılından 2013 yılına kadar babamız Mustafa Candemir şirketin direktörlüğünü yürüttü. 2013 yılından itibaren de direktörlüğü ben devraldım. Şirketimiz KKTC nin birçok bölgesindeki devlet binaları, özel projeler ve yap sat projelerle adını duyurmuştur. 
İnşaat işlerinin yanısıra 2004 yılında Parke ve İnşaat Malzemeleri satış mağzası olarak C&D Home Store’u bünyemize kattık. 2010 yılından buyana marka odaklı çalışma kararımızla birlikte boyada bir dünya markası olan Filli Boya ve atık su arıtma  dalında dünyaca ünlü GRAF markasının Kıbrıs distirübütörlüklerini aldık.  Ada genelinde çeşitli bayilikler vererek boya parke ve atık su arıtma ürünlerinin toptan ve perakende satışlarını yapmaktayız. 

Ne kadar süredir şirkette aktif olarak görev almaktasınız?
Mukaddes: 2004 yılından buyana aktif olarak inşaat bölümünde çalışmaktayım. 
Nesrin: 2013 yılınan buyana aktif olarak C&D Home Store bölümünde çalışmaktayım. 




Buradaki sorumluluklarınız ve misyonunuz nedir? 
Mukaddes: Şirket direktörüyüm. Şirketimizin tüm idari sosyal kültürel finansal durumunu sevk ve idare etmek.
Bir müteahhit ve inşaat firması olmamız ve ayni zamanda bir mimar olarak dünyadaki gelişmeleri takip ederek  insanlarımıza imkanlar ölçüsünde  huzurlu bir şekilde yaşayabilecekleri, kaliteli, çevreye duyarlı  güvenli  evler tasarlayıp yapmak ve bunları halkımıza en iyi şekilde sunarak fark yaratmaktır. Buna örnek verecek olursak son yaptığımız ve belki de Kıbrıs’ta bir ilk olan çevreye duyarlı dayanıklı sıcağa ve soğuğa karşı izolasyonlu fosseptik arıtmalı Candemir Rüya Villalarımız ve yeni başladığımız Candemir Almira villalarında olduğu gibi. Bundan ayrı dünyanın ve teknolojinin hızla gelişmesinden dolayı bunları takip ederek en son yenilikleri halkımıza sunmak gibi.
        Nesrin: Candemir’i tanıyalım
“ C&D Home Store bölümünde ithalattan sorumluyum.
Bir dünya markası olan ve Türk&Alman işbirliği ile Türkiye’de kurulmuş, doğa dostu Filli boya ürün gruplarını (Filli boya, Fawori, Alligator) bunun yanında ısı yalıtım (Dalmaçyalı) sistemlerini, arıtma sistemlerini(Graf), parkelerimizi (Krono Flooring) dünyadaki teknolojik gelişmeler ile ayni zamanda ülkemizde tanıtıp pazarlamak ve sunmaktır.


İki genç işkadını olarak iş hayatında ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Mukaddes: Bir iş kadını olarak yaşananları zorluk olarak düşünmüyorum. İş hayatı kadın veya erkek olsun hep zordur. Bizler kadın olduğumuzdan dolayı ek olarak ev hayatı da eklendiği için sorumluluklarımız artıyor.  Ama en azından ben bu yönden çok şanslıyım. Çünkü eşim gerek iş hayatında gerekse ev hayatında bana destek çıkıyor.  
Nesrin: İş kadını olarak yaşadığımız zorlukların başında ilk olarak erkeklere sözümüzü dinletmek, varlığımızı kabul ettirmek bulunmaktadır.  Çünkü yıllarca kadınlar; memur, sekreter veya ev hanımı olarak algılanmış ve bundan dolayı güçlü bir kadın imajı yıllardır erkekleri rahatsız etmektedir. Bizim gibi boya sektöründe olan bir kadın için “kadın boya veya parke işinden nasıl olsa anlamaz. Ben daha iyisini yaparım bu yüzden ben kendi bildiğim şekilde yaparım” mantığı doğurur.

Ülkemizde başarılı kadın sayısı Avrupa’ya oranla çok az. Size göre nedenleri nedir?

Mukaddes: KKTC olarak biz küçük ve kapalı bir toplumuz, bu da kadınlarımızın iş hayatında istediği veya gerektiği kadar aktif olmasına maalesef engel oluyor.
Nesrin: Küçük bir toplum olmamız buna en büyük etkendir. Dış dünyaya açılamamamız hala daha dünyayı kendi çerçevemizden görmemizdendir. Örneğin; daha öncede söylediğim gibi erkek egomanyasından kaynaklı küçük bir toplumun verdiği çekememezlik, kıskançlık, vs…

Peki kadınların gerek iş  dünyasında, gerekse siyasi arena da daha aktif olmasının ülkeye ne gibi kazançları olur sizce? 
Mukaddes: Kadınların daha yaratıcı, daha uyumlu, daha üretken ve daha uzlaştırıcı özellikleri olması siyaset ve iş dünyasına olumlu ve ülke düşünce yapısına geliştirici ve gelecek nesil kadınlara örnek olması açısından önemlidir. Örneğin sadece Meclis başkanımız Sn. Siber’in tek başına bile KKTC adının dünyada duyulmasına ne kadar katkısı oldu. 
Nesrin: Kadınların her zaman için yapıcı ve titiz olmaları iş hayatında daha yönlü ve daha dikkatli düşünmelerine sebep olur. Bu da ülkemizde kadınların iş ve siyasi hayata düzen ve huzur getirmesini sağlar.

Bunun için neler yapılması lazım sizce?

Mukaddes: Kadınların iş ve siyasi hayata atılması için öncelikle düşünce yapısının değişmesi, ailelerin kız çocuklarına daha çocukken özgüvenlerini geliştirecek şekilde davranmaları, daha fazla sorumluluk almalarına ve bağımsızlıklarını kazanmalarına izin vermeleri gerekmektedir. Bir de çocuklarımıza kız / erkek olsun mutlu olacakları bir meslek seçmeleri için destekleyici olmamız gerek. Çünkü insan sevdiği bir işi yaparken her zaman daha başarılı olur ve her türlü zorluğun üstesinden gelmesini sağlar.

Nesrin: Öncelikle toplumda “kadın yönetici iyi iş yapamaz” düşüncesinin bir nebze değişmesi için eğitim ve kültür alanlarında gelişmeye ihtiyaç duymaktayız.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2014, 13:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474