banner564

Gözaltı torbaları

Sağlıklı, gülen bir yüze, rengârenk gözlere sahip olsanız da; göz çevrenizdeki siyah halkalar, gözaltı torbaları her zaman sizin için sorun teşkil edecektir. Akşamdan kalma görüntüsü veren, sanki hastalıktan yeni çıkmış bir yüz izlenimi veren gözaltı çevresi problemleri için en pratik çözüm yollarını bu haftaki yazımda sizlere anlatacağım.
Gözaltı torbaları gözlerin altında hafif şişkinlik şeklinde ortaya çıkar ve yaşlanmaya bağlı olarak daha yaygın görülür. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz kapaklarınızın destekleyen kaslarda ve göz çevresindeki dokularda zayıflama meydana gelir. Gözlere ve göz kapaklarına destek görevi gören yağ bezlerinde zamanla gevşeme meydan geldiğinden dolayı aşağı doğru sarkar ve şişkin görünürler. Ayrıca oluşan boşluğa sıvılar da birikip şişkinliği arttırabilir.
Gözaltı torbaları yaşlanmanın yanı sıra genetik faktörler, stres ve yorgunluktan da ortaya çıkabilir. Yorgunluk yaşlılıktan sonra en sık rastlanan sebeplerden biridir. Ayrıca uzun saatler televizyon seyretmek, uzun sure bilgisayarda çalışmak ve uykusuz kalmak da gözaltı torbalarının oluşumunu tetikleyen sebeplerdir.
Gözaltı torbaları nadiren ciddi bir durumun belirtisi olabilirler. Geçici olarak oluşan gözaltı torbalarına soğuk kompres yaparak şişkinlik azaltılmaya çalışılabilir. Kalıcı veya rahatsız edici gözaltı torbaları içinse değişik tıbbi ve kozmetik tedaviler vardır.
Gözaltı torbalarının belirtileri nelerdir?
Gözaltı torbaları;
• Hafif şişlik
• Sarkık veya gevşek deri
• Koyu halkalar içerebilir.
Ne zaman doktora görünmelidir?
Görünüş itibariyle gözaltı torbaları rahatsız edici olmasına rağmen genellikle zararsızdır ve tıbbi tedavi gerektirmez. Fakat eğer şişkinlik aşağıdaki özelliklerde ise doktorunuza başvurmalısınız:
• Şişkinlik şiddetli ve sürekli ise
• Ağrı, kızarıklık veya kaşıntı varsa
• Bacaklar gibi vücudun diğer bölgelerini etkiliyorsa…
Gözaltı torbalarının nedenleri nelerdir?
Yaş ilerledikçe gözleri ve göz kapaklarını destekleyen dokular ve kaslarda zayıflama meydana gelir. Bu zayıflamaya bağlı olarak da gözaltındaki ciltte sarkmalar oluşur ve göz çevresinde göze tampon görevi gören yağ bezlerinde fıtıklaşmalar gözlenir. Göz kasları, dokuları ve yağ bezlerindeki bu değişimler kabarık veya şişmiş gözaltı torbalarını oluşturur. Bu torbalar bazen sıvı birikimine de yol açabilir.
Gözaltı torbalarına neden olan çeşitli faktörler şunlardır:
• Yeterince uyumama,
• Düz bir zeminde sırtüstü yatmak,
• Hormon düzeylerindeki değişmeler, hava değişiklikleri veya tuzlu gıdalar yeme sebebiyle vücutta sıvı tutulması,
• Kalıtsal özellikler. Ebeveynlerde ve yakına akrabalarda bu tür sorunlar varsa, sizde de 25-30 yaşından itibaren gözaltı torbaları meydana gelebilir.
• Şişlik, kaşıntı ve kızarıklığın eşlik ettiği veya dermatit veya alerji. Alerjenlere bağlı olarak gözlerde kaşıntı meydana gelir. Kaşınan gözler ise gözaltında sıvı birikimine yani ödeme neden olur.
• Gözaltı torbaları çoğu zaman beslenme biçiminizden de kaynaklanabilir. Aşırı şekilde tuz tüketme alışkanlığı olan kişilerde, zamanla vücutta fazla miktarda tuz birikir ve biriken tuzlar böbrekleri yoracağından dolayı farklı birtakım hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu sorunlardan biri de gözaltı torbalarıdır.
Gözaltı torbaları nasıl geçer? Tedavi ve ilaçları nelerdir?
Gözaltı şişkinlikleri görsel rahatsızlık hissi verir ve çok ciddi olmadığı sürece özel tıbbi tedavi gerektirmez. Soğuk kompres uygulamak veya eğer uykusuzluktan kaynaklanıyorsa yeterli miktarda uyuyarak gözaltındaki şişkinlikler azaltılmaya çalışılır.
Ancak eğer gözaltı torbalarının görünümü endişe verici hale gelirse, uygulanabilecek tıbbi ve cerrahi tedavi seçenekleri de vardır.
Cilt bakımı
Lazer ile cilt soyma veya kimyasal peeling gibi yöntemler cildi germek ve kırışıklıkları tedavi etmek için kullanılan yöntemlerdir. Aynı şekilde gözaltı derisine uygulandıklarında şişliklerin azalmasına ve cildin gerilmesine yardımcı olabilirler.
Göz kapağı ameliyatı
Göz kapağı cerrahisi (blefaroplasti) gözlerin altındaki torbaları almak için kullanılan bir seçenektir. Blefaroplasti sırasında cerrah gözünüzün doğal kırışıklıklarını ve kirpiklerin altındaki kısımları keser. Aşırı yağ birikintilerini ve sarkmaları kaldırır.
Gözaltı torbalarının düzeltilmesine kullanılan blefaroplasti işlemi ile:
• Alt göz kapaklarındaki fazla deri alınabilir,
• Sarkık veya kabarık üst göz kapakları düzeltilebilir,
• Görüşü engelleyen üst göz kapağındaki fazla deri alınabilir…
Gözaltı torbalarını geçirmek için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
• Geceleri yeterince uyuyunuz. Çoğu yetişkin için en ideal uyku miktarı yaklaşık 
• 7-8 saattir.
• Uyurken başınızı hafif dik tutunuz. Birkaç gün boyunca ilave bir yastık kullanarak veya yastığı biraz yükselterek uyumaya çalışınız. Bu şekilde uyuma gözaltında sıvı birikmesini önlenmeye yardımcı olacaktır.
• Soğuk kompres: Gözaltı torbaları için alınabilecek en basit önlem, evde bir göz maskesi bulundurmaktır. Soğuk su ile temiz bir bezi ıslatın. Siz otururken veya uzanırken hafif basınç uygulayarak birkaç dakika boyunca gözaltı ve çevresindeki cilde nemli bez ile uygulama yapınız.
• Soğuk su ile ıslatılmış veya içinde buz bulunan maskeler genellikle hızlı bir şekilde gözaltındaki dokuları sıkılaştırır. Soğuk kompresin etkisini tam gösterebilmesi için en az 10-15 dakika kadar gözlerin üstünde tutulması gerekir.
• Ayrıca, gözaltındaki cildi ve dokuları sıkılaştırmaya yardımcı olan birtakım mutfak malzemeleri de vardır. Salatalık dilimleri maske şeklinde kesilerek göz bölgesine yapıştırılabilir veya soğuk çay maskesi de yapılabilir. Kullanılacak çay siyah veya yeşil olabilir.
• Alerji belirtilerini azaltınız. Alerjenlerden mümkün olduğunca kaçınınız ve alerjenlere karşı kullanabileceğiniz reçeteli veya reçetesiz ilaçlar için doktorunuza danışınız. Eğer gözaltı torbalarınız kozmetik ürünler, saç boyaları, sabun veya diğer alerjenlere bağlı olarak oluşuyorsa gerekli önlemleri almalısınız.
YORUM EKLE

banner471

banner474