banner564

Gül Hastalığı

Gül hastalığı olarak da bilinen rozase kronik ve çoğu zaman tedavilerle gerileyip sonrasında tekrar edebilen bir hastalıktır. Özellikle yanak, burun, çene ve alını etkileyen, tekrarlayıcı kızarma, ateş basmaları, sivilce benzeri kimi zaman iltihaplı kabarıklıklar ve yüzeyel damar genişlemeleri ile karakterize bir deri hastalığıdır. Rozase daha çok kadınlarda ortaya çıkar ve görülme sıklığı tüm toplumda yaklaşık %10 civarındadır.
Rozase hastalığı ortaya çıkmadan önce bazı hastalarda tüm yüzü etkileyebilen kızarıklık şikâyeti görülebilir. Dolayısıyla yüzde kızarıklık belirtileri olan hastalar gül hastalığı açısından mutlaka araştırılmalıdır. Rozase hastalığında belirtiler yüzü simetrik olarak etkiler. Bazı hastalarda şiddetli kistik ve iltihaplı sivilce benzeri lezyonlar oluşabilir ve bunlar sivilce ile karışabilir. Ancak rozase daha çok 40 ve 50’li yaşlarda görülen bir hastalıktır ve aknenin aksine gençlerde daha nadir rastlanır. Rozasede özellikle erkeklerde daha sık rastlanan bir durum da burun üzerindeki yağ bezlerinin aşırı büyümesine bağlı gelişen burunun düzensiz şekilde büyümesidir. Kozmetik açıdan ciddi sorunlara yol açabilen bu durumun tedavisinde hap veya sürme ilaçlar etkili olmazken, cerrahi girişimler gerekebilir. Rozase nadiren de olsa deri belirtilerinin yanında gözle ilgili ciddi sorunlara da yol açabilir. 
Rozase hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Deride damarsal genişleme ve iltihabi hücre artışı ile sonuçlanan olayları tetikleyen pek çok faktör tespit edilmiştir. Psikolojik stres, deri yüzeyinde normalde bulunan bazı mikroorganizma düzeylerinde artış, aşırı sıcak ortam, çevre ısısındaki ani değişimler, güneş ışığına maruz kalmak, alkollü içecekler, sıcak ve baharatlı yiyecekler rozaseyi tetikleyen faktörlerdir. Rozase için medikal tedavinin yanında, hastanın bu faktörlerden mümkün olabildiğince uzak durması oldukça önemlidir.
Rozase yüze yerleşen bir deri hastalığı olduğu için ciddi boyutlarda psikolojik bozukluğa neden olabilir. Ani gelen ve beklenmedik yüz kızarması, uzun süre devam eden kırmızı kabarıklıklar, utanç hissi, anksiyete, öz güven eksikliği ve sonunda depresyona neden olabilir. Kronik bir hastalık olan rozase uzun süreli tedavi gerektiren bir deri hastalığıdır. Nedeni bilinmeyen diğer hastalıklar gibi tedavi prensipleri nedene yönelik ve gözleme dayalı olarak belirlenmektedir. Bundan dolayı da tedavi alternatifleri birden fazladır.
Hafif şiddetteki hastalıkta haricen uygulanan krem ve pomatlar yeterli olurken, yaygın ve şiddetli hastalıkta bunlara ek olarak hap tedavisi de gerekebilir. Bunların yanında hastaların öncelikle deriyi tahriş edebilecek etkenlerden korunması, yumuşak temizleyiciler kullanması, en az 15 koruma faktörü olacak şekilde güneşten koruyucular verilmesi, aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan kaçınılması gereklidir. Medikal tedavilerle düzelmeyen damar genişlemesi veya burundaki yağ bezi büyümesi gibi durumlarda da lazer tedavisi ve cerrahi işlemler uygulanabilir.  
YORUM EKLE

banner471

banner474