banner564

5 yıl yeter

Rum tarafı, Kıbrıslı Türklerin güvenlik endişesini karşılayabilmek için 2 bin 500 kişilik Uluslararası Polis Gücü önerdi

5 yıl yeter
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakerelerde ele alınan konularla ilgili ifşaatlarını sürdürüyor. Anastasiadis; KKTC lideri Mustafa Akıncı ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada,  iç güvenlik konusundaki bir soruyu  “Türk askeri veya Türk garantilerinin gerekli olduğuna ilişkin iddialara yanıtım, güya oluşacak tehlikelerin bertaraf edilebilmesini ve durdurulmasını sağlayacak uluslararası bir polis gücü ya da yükseltilmiş yetkileriyle barış gücü öngören, sunduğum öneridir” diyerek yanıtladı.
   Anastasiadis’in görüşlerini yansıtan Alithia gazetesi de Uluslararası Polis Gücü’nün 2 bin 500 kişiden oluşacağını ve Türk askerinin tamamen çekilmesini öngören 5 yıl süreyle görev yapacağını yazdı. 
   Anastasiadis, toprak konusun a değinirken, “müzakereler çerçevesinde toprak konusunu görüşmeye başlamak için gerekçeleri olduğunu” açıkladı.
   Anastasiadis, “Eğer bu noktaya varırsak, ki varacağımıza inanmamı sağlayan sebepler var, Türk tarafı ilk kez tezlerini harita üstünde sunacağı için müzakere tarihinde çok önemli bir an olacak” dedi.

Polis’te 60-40 oranı

   Alithia gazetesi, Akıncı ile Anastasiadis’in “federal düzeyde ve oluşturucu eyaletler düzeyinde polis gücü oranının 60-40 şeklinde olmasında uzlaştıklarını” iddia etti.
   Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberde, federal devlet ve oluşturucu devletçiklerin toplamında polis gücü oranının 60-40, federal poliste ise oranın 50-50 olacağı konusunda uzlaştıklarını belirtti.
   Haberde, liderlerin ayrıca “AB Karma Komitesi’nin” oluşumunun “Dışişleri Bakanı, AB İşleri Bakanı ve ele alınacak konuyla ilişkili olarak her iki federal eyaletten bakanların katılımıyla gerçekleşmesi” konusunda da uzlaşıya vardıkları öne sürüldü.
   AB Karma Komitesi’nin AB’ye katılımıyla federal devletin sonuç getirici ve zamanında kararlar almasının mümkün olacağını ifade eden gazete, Kıbrıs Rum tarafının “çok uluslu polis gücüne” ilişkin önerisine de yer verdi.
   Habere göre Rum lider Anastasiadis, güvenlik konusunda 2 bin 500 kişiden oluşan çok uluslu bir polis gücünün oluşturulmasını önerdi.
   Bu polis gücünün Yunanistan ve İngiltere’nin dışındaki AB ülkelerinden ve Türkiye dışındaki üçüncü ülkelerden gelebileceğini ifade eden gazete, çözümün hemen ardından oluşturulacak bu gücün Birleşik Kıbrıs hükümetiyle işbirliği yapacağını ve görev süresinin, Türk askeri tamamen adadan çekilinceye kadar, yani beş yıl olacağını iddia etti.
   Habere göre bu polis gücü hiçbir ittifaktan gelmeyecek ve federal devletin polis gücünün başa çıkamayacağı olaylar dışında Birleşik Kıbrıs’ın iç düzenine müdahalede bulunmayacak.
   Çok uluslu polis gücünün “oluşturucu eyaletlerin yönetim alanlarının sınırlarındaki yerleşkelerde konuşlandırılacaklarını” da iddia eden gazete, önerinin ayrıca, Türk askerin in yüzde 75’inin çözümün ilk gününden adadan ayrılması, geri kalanının ise önceden belirlenmiş sürede ayrılmasını içerdiğini yazdı.

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2016, 09:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
Aykul Ermihan
Aykul Ermihan - 8 yıl Önce

Sizin Anlasma Gorusunuz Buysa isdifa Ediniz , Yirtilirsiniz Asger Ciksindiye Simdide Gayri Mesru BirPolis Gucu Yerlesdirme Fikrindesiniz Bana Ayit Guvencemi Siz Cikartin Bize Ayit Olmayan Bir Yabanci Getirip Yabanciya Ezdirin , Masalin Enbuyugunu Bundan invader Olmasi Gerek.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474