banner564

7 farklı gerekçe

Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, Türk vatandaşlarına 4 özgürlüğün verilemeyeceğini tekrarladı

7 farklı gerekçe
banner598
 Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde Türk vatandaşlarına 4 özgürlük (ürünlerin, sermayenin, kişi ve hizmetlerin serbest dolaşımı) hakkının “neden verilemeyeceğini” 7 farklı başlık altında açıkladı.
  Hristodulidis’in gerekçeleri şöyle:
1-Söz konusu Türk talebinin hukuki temeli yoktur ve Türk vatandaşlarının halen dört özgürlükten yararlandığı argümanı geçerli değildir.

2- Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut hukuki çerçevesi (Katılım Antlaşması, Gümrük Birliği, vb.) Türkiye’ye ve Türk vatandaşlarına asgari ve belirli haklar tanıyor, işlenmiş sanayi ürünlerinin dolaşımında ve AB üyesi ülkelerde yasal ve ulusal mevzuatları temelinde çalışan Türk vatandaşlarına kısıtlı haklar tanınmasında olduğu gibi.

3-Hizmetlerin ve sermayenin dolaşımı konusunda AB’nin Türkiye için, bütün diğer üçüncü ülkeler için geçerli kuralları geçerlidir. 

4-AB’nin dört temel özgürlüğü, AB Sözleşmeleri’nde öngörülen birlik vatandaşlığı ve AB’nin anayasal yapısı mantığıyla üye devletler statüsünden koparılamaz. Bu özgürlükler, halen Kopenhag Kriterleri’ne uyum sağlayan ve AB’ye karşı belirli yükümlülükleri olan devletlerin vatandaşlarına verilir. 

5-Dört temel özgürlük peşinden başka hakları da sürükler ve bütün üye ülkeleri etkileyen türev haklar yaratır.

6-Sadece Kıbrıs’a münhasır çözümün bir parçası olarak Türk vatandaşlarına AB’nin dört özgürlüğünün görüşülmesi veya verilmesi söz konusu değildir.

7-Türk vatandaşları dört temel özgürlükten ancak Türkiye Avrupa müktesebatını tam olarak uygular, AB’ye ve AB’nin tam üyesi olan bütün ülkelere karşı üyelik sürecinden kaynaklanan bütün yükümlülüklerini yerine getirirse yararlanabilir.”

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2017, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473