banner564

AB heyeti gelemedi

Müzakereler durduğu için, Kıbrıslı Türklerin AB’ye uyumuyla ilgili girişimlerin Rum Yönetimince engellendiği bildirildi

AB heyeti gelemedi
banner598
 Avrupa Komisyonu’nun, Rum Yönetimi’nin baskısı sonucunda, Kıbrıslı Türklerin, AB’ye uyumuyla ilgili çalışmalar yapmakla görevlendirilen AB heyetinin adaya yapacağı ziyareti iptal ettiği bildirildi.
   Fileleftheros, “Kıbrıslı Türklerin Uyumu Donuyor… Bu Prosedür Çözüm Müzakereleriyle Paralel… Brüksel: AB Heyetinin Planlanan Ziyareti İptal Edildi” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun, Rum yönetiminin bu tezine anlayış göstererek, uyum prosedürü için Ada’ya dün ulaşması ve çalışmaya başlaması planlanan heyetin gelişini iptal ettiğini yazdı.
   Bu durum, Rum Yönetimi’nin, “Kıbrıslı Türklerin Avrupa Müktesebatı’na uyumu ve içselleştirmesi prosedürünün, Kıbrıs müzakereleriyle sıkı sıkıya bağlı olduğu ve Türk tarafı müzakere masasının dışında kaldığı sürece uyum prosedürünün devam edemeyeceği” tezini AB karar merkezlerine kabul ettirmeyi başardığı şeklinde yorumlandı.
   Gazete, Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs Türk tarafı masasının dışında kaldığı sürece uyum prosedürünün devam edemeyeceği tezini, İngiltere’nin ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin aksi yönde baskı yapmasına rağmen AB karar mekanizmalarına kabul ettirmeyi başardığını yazdı. 
   Rum Yönetiminin, Avrupa Konseyini ikna etmek için  "Kıbrıslı Türkler, müzakere masasının dışında kaldıkları sürece Avrupa müktesebatına uyum prosedürünün devam etmesi halinde Ada’nın kuzeyindeki ayrı bir varlığın yükselm şansı vardır” dediği bildirildi.
   “Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyumu, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına paralel olmalı” diyen   Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in destek verdiği kaydedildi.

Eide farklı görüşte

   Gazete, İngiltere ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin ise farklı görüşte olduğunu yazdı. Eide’nin, 2016 sonundan itibaren, müktesebata uyum prosedürünün hızlandırması isteğiyle AB’ye defalarca müdahale ettiğini, Mont Pelerin’deki ilk başarısızlıktan sonra bile uyum prosedürünün idamesinde başrol oynadığını belirtti. 
   Gazete ayrıca Norveçli diplomatın şimdi de “müzakere masasından kalkanın Akıncı’dır” söylemesine rağmen uyum prosedürünün sürmesi için Rum Yönetimi’ne baskı yapmaya çalıştığını savundu. 
   Gazete, bir başka haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarın düzenlenecek Avrupa Konseyi çalışmalarına katılmak üzere bugün Brüksel’e hareket edeceğini bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2017, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474