banner564

‘ABD biliyor’

Türkiye’nin ‘yeni güvenlik formülü’ çerçevesinde adada üs talep edeceğini yazan Rum basınının iddiası:

‘ABD biliyor’
banner598
 Türkiye’nin güvenlik konusunda yeni bir formül hazırladığı, bu formülde Türkiye’nin çözüm sonrasında adada askeri üs bulundurması önerisinin yer aldığı iddia edildi.
   Fileleftheros gazetesi, “Türk Askeri Üs Formülü – Ankara Askeri Varlığını Sonsuza Kadar Sürdürmek İçin ‘Yeni Formül’ Ortaya Koydu – Adada Türk Üssü Fikri” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin güvenlik başlığında yeni formül önerisi hazırlığında olduğu, ilk olarak da BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkesinin görüşlerini öğrenme çalışması yaptığını iddia etti.
   Gazete, Türkiye’nin önerisinin, “adadaki askeri varlığının azaltılması ve büyük olasılıkla, İngiltere’nin sahip olduğu gibi bir üsse sahip olması” şeklinde olduğunu öne sürerek, “Türk yetkililere göre, adadaki varlığın tam planlanmış olmamasına karşın askeri varlığın bir ya da birden fazla üste toplanmasının düşünüldüğünü” savundu.
    ABD’nin Türkiye’nin bu “niyetinden haberdar olduğu” iddia edilen haberde, bu formülle Türkiye’nin güvenlik konusundaki tutumunu değiştirdiğinin göstermek istediğini ve bazı ülkelerin Kıbrıs Rum tarafına yönelerek bu ülkelerden formülü iletmeleri ve nüfuzlarını kullanmalarını istediği öne sürüldü.
    Gazete, Türkiye’nin “askerini adadan tamamen çekmesinin görüşülmesinin söz konusu olmadığını, bunu Kıbrıslı Türklerin de istemediğini” muhataplarına iletmekte olduğunu belirtirken Türkiye’nin önerisinin Kıbrıs Rum Yönetimine iletilip iletilmediğinin ise bilinmediğini kaydetti.
    Haberde, Türk askerinin adadaki varlığının Rum Yönetimi için “kırmızı çizgi” olduğu ve Kıbrıs Rum tarafının çözümden sonra adada Türk askeri varlığının devamını öngören bir çözümü kabul etmesinin mümkün olmadığı iddiasında da bulunuldu.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2016, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474