banner564

AB’den yardım istendi

Kasulidis’e göre Türk savaş gemileri Saipem 12000 sondaj gemisinin çalışmalarını engelledi

AB’den yardım istendi
banner598
Türk savaş gemilerinin, İtalyan ENI şirketine ait Saipem 12000 sondaj gemisinin 3’üncü parselde bulunan “Supia” hedefine yaklaşmasını engellediği, yaşanan bu gelişme üzerine AB ve ABD elçilikleri nezdinde girişimlerin yapıldığı belirtildi.
  Rum Dışişleri Bakanı Yoannnis Kasulidis, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın girişimleri sonrasında gerilimin yatışacağını iddia etti.
  “Duyulan endişenin İtalyan menfaatlerinin korunması olduğunu” söyleyen Kasulidis; ENI’nin İtalyan şirketi olduğunu ve İtalyan hükümetinin kendisini koruyacağını ifade etti.
  Sondaj gemisi “Supia” hedefine doğru ilerlediği sırada, Türk savaş gemilerinin sondaj gemisinin ilerlemesini engellediğini ileri süren Kasulidis, Türk savaş gemilerinin manevralar yaptığını ve geminin kaptanının da bunlardan kaçınmak için bazı manevralarda bulunduğunu öne sürdü.
  Geminin ilerleyemediğini ve şirkete durumla ilgili bilgi verildiğini ifade eden Kasulidis, ENI şirketinin gemiye yönelik direktifinin ise, geri dönmemesi şeklinde olduğunu aktardı.
  Açıklamasında, ENI şirketinin endişeli olmadığını da ifade eden Kasulidis, sondaj yapan şirketlerin bu tarz tacizlere alışık olduğunu savundu.

Erdoğan aradığı desteği bulamadı

  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa zaman önce Roma’ya gerçekleştirdiği ziyarette, ENI şirketinin araştırmaları konusunda itirazlarda bulunduğunu, ancak istediği yanıtları almadığı iddia eden Kasulidis, “Türkiye’nin bu korsan eylemiyle zor durumda kaldığını” öne sürdü.
  Rum Hükümetinin ENI şirketiyle temas içerisinde olduğunu dile getiren Kasulidis, şirketin, verdiği taahhütlerin muhafaza edilmesi için kararlılık gösterdiğini sözlerine ekledi.
  Sondaj gemisinin, Greko Burnu açıklarında ve Supia hedefinden 15 deniz mili mesafede olduğunu belirten Alithia gazetesi, bölgede altı Türk savaş gemisi olduğuna dikkat çekti.
  Haber Politis gazetesinde “Türk Savaş Gemileri Tarafından Sondaja Stop- Navtex’e ve Güvenlik Konularına Atıf- İtalyan Hükümeti Ankara’yla Perde Gerisi İstişarelere Başladı- Türkiye’nin Gerçek Niyetleri Netleşene Kadar Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Teyakkuzda- Saipem 12000 Platformu 3’üncü Parselde Durakladı- Türkiye Supia’daki Sondajı Engelliyor”, Simerini’de ise “Erdoğan Supia’daki Yeni Sondajı Altı Firkateynle Engelledi” başlıklarıyla yer aldı.
  Kathimerini gazetesi ise “Delfino ve Anthia’daki Sondajlar Barometre” başlıklı haberinde, Amerikan Exxon Mobil şirketinin önümüzdeki sonbaharda “Delfino” ve “Anthia” hedeflerinde yapacağı iki sondajın, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki fırsatlara dair barometre teşkil edeceğini yazdı.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2018, 03:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474