banner564

Ankara’yı zorluyor

Kocas “çözümün ilk gününden Türk askerleri ve Türk vatandaşlarının büyük bölümü çekilecek, garantiler kalkacak, müdahale hakkı olmayacak” diyor

Ankara’yı zorluyor
banner598
 New York’ta bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, “Türk işgal birliklerinin ve adadaki Türklerin büyük bir bölümünün, çözümün ilk gününden itibaren Kıbrıs’tan ayrılması gerekeceğini” iddia etti.
   Gazeteye demecinde, garantiler konusunda kapsamlı bir belge hazırladığını da açıklayan Kocas, Atina ile Rum kesiminin bu belge temelinde ilerlediklerini ve bu belgenin Kıbrıs’ın Türkiye ve Yunanistan ile bir dostluk ve işbirliği sistemi meydana getirmesini öngörmekte olduğunu dile getirdi.
   Yunanistan’ın da güvenlik başlığında söz sahibi olduğunu ve kendisinin ABD’ye gittiği 15 Nisan’dan bu yana, eskimiş olmasından dolayı garantiler sistemine bir son verilmesi gerektiğini açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Kocas, Kıbrıslı Rumlar ve kendilerinin, bir dostluk ve işbirliği sistemi şekillendirilmesi için çabada bulunduğunu söyledi.
   “Bunun, Kıbrıs’ın (artık eski diyeceği) iki garantör ülkeyle -bunların müdahale haklarına sahip olmayacağı- bir işbirliğinde bulunmasıyla alakalı olduğunu” ifade eden Kocas, Türkiye’nin bu noktada hala daha düşüncelerini olgunlaştırma sürecinde olduğunu savundu.

Henüz mutabakat yok
   Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bu konuyu konuştukları birçok görüşme yaptıklarını, ancak mutabakata varmadıklarını dile getiren Kocas, ancak New York’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptıkları görüşmede, bu konu hakkında daha fazla sohbet etmek için “en kısa sürede buluşalım dediklerini” iletti.
   Bu meselelerle ilgili kapsamlı bir belge hazırladığını, Rum hükümetinin bunu göz önünde bulundurduğunu ve hem fikir olduklarını ifade eden Kocas, iki ülkenin bu hususta, bu belge temelinde ilerlediklerini yineledi.
   “Türk işgal birliklerinin adadan ayrılması gerekeceğini, bunun aşikâr olduğunu, ancak pratik açıdan bunların bir günde adadan ayrılamayacaklarını” ifade eden Kocas, “Anastasiadis’in istediği ve kendilerinin de destek oldukları şeyin, ordunun büyük bölümünün çözümün ertesi günü adadan ayrılmaya hazır olması şeklinde olduğunu, çünkü Kıbrıslı Türklerin birleşmeden ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünden doğrudan avantaja sahip olacaklarını, öte yandan aynı karşılıkların Kıbrıslı Rumlar için sağlanmadığını” öne sürdü.
   “Bu konudaki karşılıkların işgal birliklerinin ayrılması, toprakların iadesi ve iç boyutlarda ortaya çıkacak olan anlaşmalar olduğunu” ifade eden Kocas, “dolayısıyla Türklerin büyük bir kısmının da derhal adadan ayrılması gerekeceğini ve akabinde makul bir sürede gerçekleşecek olan bir ayrılma prosedürü olacağını ve bunun bir bitiş tarihine de sahip olacağını” öne sürdü.

Hiçbir parça kalmayacak
   “Küçük bir miktar da olsa kalacak mı?” sorusuna “Hayır herhangi bir parça kalmayacak” yanıtını veren Kocas, “Bir süreliğine de olsa kalacak olanların kaç kişi olacağı ve bunun ne kadar olacağı?” sorusuna ise, bunu Rum hükümetinin müzakere etmekte olduğunu ifade etti.
   “Ana düşüncenin, büyük bir kısmın ilk günden ayrılması olduğunu” dile getiren Kocas, “geriye kalanların da Kıbrıs’ta işgal ordusu kalmayacağını gösterecek şekilde belli bir sürede ayrılması şeklinde olduğunu” izah etti.
   Amerikalıların, Kıbrıs sorunu dolayısıyla Yunanistan ile Türkiye arasında var olan anlaşmazlığın son bulmasından memnun olacaklarını dile getiren Kocas, Amerikalıları esas olarak ilgilendirenin bu olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2016, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474