banner564

Askeri üs istemiyor

Rusya’nın Büyükelçisi Stanislav Osadchiy “Ukrayna krizine bağlı yaptırımlar Güney kıbrıs ile ilişkilerini yaraladı” dedi

Askeri üs istemiyor
banner598
   Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uygulanan uluslararası yaptırımların, Güney Kıbrıs-Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerde sorunlara neden olduğunu ifade etti. 
   Kathimerini gazetesinde yer alan ve Yunanca yaptığı söyleşisinde Rus Büyükelçi Stanislav Osadchiy, genel olarak Ukrayna krizine değindi. Osadchiy, Kıbrıs sorunundan ise kısaca bahsetti.  Osadchiy, Güney Kıbrıs ve Rusya arasındaki sorunlara rağmen Güney Kıbrıs’ı tercih eden turistler arasında Rusların ilk sırada yer alacağına ilişkin temennisini dile getirdi. 
   Ukrayna krizinin çözümüne yönelik düşüncelerini aktaran Osadchiy, Moskova’nın, zaman zaman Güney Kıbrıs’tan deniz ve hava hizmetleri talep ettiğinden bahsedilmesinin sorulması üzerine, Rusya’nın bu yönde talepte bulunmadığını ayrıca Rusya’nın Güney Kıbrıs’ta bir askeri üs kurmasının söz konusu olmadığını söyledi.  Osadchiy, Rusya’nın Rum askerinin ve diğer alt yapılarının kullanılmasında kolaylıklara sahip olunması konusunun tartışıldığını belirtti.  Rusya Büyükelçiliği’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Danışmanı ve aynı zamanda gazeteci-yazar Makarios Drusiotis’in “İşgal ve Büyük Güçler” isimli kitabı hakkında açıklama yapmasının ve Anastasiadis’e imalarda bulunulmasına ilişkin bir soru üzerine Osadchiy, bu konunun kapandığını düşündüğünü söyledi. 

Kıbrıs Sorunu 

   Rusya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak Kıbrıs sorununun ilk başından itibaren role ve söze sahip olduğu ve Kıbrıs sorunun çözüm müzakerelerinin ilerlemesi için ne yapmaları gerektiği konusunda taraflara ne tavsiye ettiğinin sorulması üzerine ise Osadchiy, öncellikle ülkesinin Kıbrıs sorunundaki rolünün kabul edilmesine yönelik teşekkürlerini sundu. 
   Osadchiy, BM himayesinde gerçekleştirilen müzakerelerdeki taraflara yönelik tavsiyelerinin, içe yönelik müdahale olarak yorumlanmasının da imkansız olduğunu söyledi.  Kıbrıs sorununa ilişkin çözümün, uzlaşma zemininde olması gerektiğini ifade eden Osadchiy, uzlaşmanın, Kıbrıs sorununun çözümünde tek mümkün olan yöntem olduğunu belirtti.  Osadchiy, her uzlaşmanın, “iki tarafın bir şeyleri kazandığı ve bir şeyleri kaybettiği” anlamına geldiğini, her iki taraftan tavizlerin gerekli olduğunu ifade etti.  

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473