banner564

Atina krize oynuyor

Türk askerinin çekilmesi ve garantilerin iptal edilmesi kabul edilmezse, Yunanistan 5’li zirveye katılmayacak

Atina krize oynuyor
banner598
  Kıbrıs müzakerelerinde baş rolü oynayan Yunanistan’ın, bütün istikametlere Türk askeri çekilmeden, garanti sisteminin fiilen tasfiyesi tanınmadan çok taraflı bir konferansa katılmayacağı yönünde mesaj verdiği belirtildi.
   Fileleftheros gazetesinin, güvenilir bir kaynağa dayanarak verdiği haberde “Çok taraflı bir konferansın konusu 1960 garanti sisteminde değişiklik yapılması değil tasfiyesi olacak” ifadesini kullandı.
   Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Güvenlikle ilgili belgesinde “garantilerin idamesi, Kıbrıs sorununun gerçekten çözülmediğinin göstergesi olacak. Bu nedenle böyle bir olumsuz durumda, ‘yeni’ bir anlaşmaya da gerek yoktur” deniliyor.
    Yabancı diplomatların, Güvenlik başlığında bütün müdahilleri memnun edecek bir formül bulunabileceği görüşünde olduklarına işaret eden gazete, “bilgi sahibi kaynaklara” dayanarak bunun “Türk askeri ve garantilerinin kalacağı geçiş süreci ile ‘oyun’ oynanabileceği, bu geçiş döneminin, böyle bir formülün Lefkoşa ve Ankara tarafından kabul edilmesinde anahtar da olabileceğini” savundu. 
   Fileleftheros, geçiş döneminin, Rum yönetimi ve Türkiye’nin böyle bir formülü kabul etmesine de anahtar teşkil edeceğine işaret ederek, “Türk askerlerinin ve garantilerinin devam edeceği geçiş döneminde oyun olabilir” dediğini yazdı.
    Son dönemde Türkiye’nin bir Çok Uluslu Güç’e katılımından ‘eli üzerinde olmayacak, Güç’ün hareketlerine de karar vermeyecek’ argümanı ile söz edilmekte olduğunu belirten gazete bu fikrin, Yunanistan’ın sunduğu Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılmayacağı bir Çok Uluslu Güç oluşturulması önerisine aykırı olduğuna dikkat çekti. 
    Haberini iç sayfasında “Garantilerle Oyunlar” başlığı altında detaylandıran gazete Atina’nın, Kıbrıs sorunundaki diğer bütün başlıklar kapanmadan Güvenlik başlığı için çok taraflı konferansa ve sözde “Türk işgaline” ve garantilere son verilmeden Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya rıza göstermeyeceğini savundu. Haberde, bunların, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas başkanlığında geliştirilen inisiyatiflerin ana aracı olduğu kaydedildi.
Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Yunan siyasi liderliğine (hükümet ve siyasi partiler) önümüzdeki pazar günü İsviçre’de başlayacak yeni tur arifesinde, Mont Pelerin sonuçlarını aktarmak ve bundan sonra atılacak adımları görüşmek üzere bugün Atina’ya gideceğini hatırlattı.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2016, 10:29
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 7 yıl Önce

Bir Hıristiyan kulübü olduğunu defalarca ispatlamış Avrupa Birliğine güvenmiyoruz.TEK GÜVENCEMİZ ANAVATAN TÜRKİYEDİR.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473