banner564

Başka türlü olmaz

Yunanlı general Pendaras, çözüm sonrasında 5 bin kişilik Kıbrıs Ordusu önerdi

Başka türlü olmaz
banner598
 Haftalık Simerini gazetesi, emekli Korgeneral Andreas Pendaras’ın “yeni devletin silahlı kuvvetleri olmazsa o zaman uluslararası toplum hem arama kurtarma hem de FIR’ın korunması için yerine başka bir şey koyar” dediğine yer verdi.
   Gazeteye göre Pendaras Rum tarafının benimsediği Kıbrıs’ın askersizleştirilmesi sloganının Türk askerinin çekilmesine paralel Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) dağıtılması anlamına geldiğine işaret ederek, uluslararası hukuk, jeopolitik ve jeostretejik derinlemesine incelenmeden, benimsendiğini ancak süreç içerisinde Kıbrıs Silahlı Kuvvetleri olmasının, AKEL dışındaki diğer partilerce benimsendiğini hatırlattı.
   Pendaras ilk kez 2005’te, Anastasiadis’in başkanlığındaki DİSİ Siyasi Bürosu’nda gündeme gelen “çözümden sonra Kıbrıslı Türkler ve Rumların yarı yarıya katılacağı 5 bin kişilik Karma Ordu kurulsun” önerisini ana hatlarıyla aktardı. 
   Pendaras, “hem Kıbrıslı Türklerin güvenlik kaygısını giderecek hem de diğer bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi anayasal düzeni garanti edecek, arama kurtarma ve FIR güvenliğini sağlayabilecek, dolayısıyla da yabancı asker varlığını ve her türlü garantiyi gereksiz kılacak bir öneri olarak değerlendirilmesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

Tehditlere karşı koruma

   Fileleftheros gazetesi de “Ülke Güvenliği Kıbrıs Kuvvetleri İle” başlıklı haberinde “Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi’nin (SEED) “Kıbrıs’ın Yeni Güvenlik Mimarisi” ile ilgili güncellenmiş ve Crans Montana’daki konferansa katılan bütün taraflara sunulmuş önerisine yer verdi.
   Habere göre “Kıbrıs’ın içten ve dıştan gelecek güvenlik tehditlerine ve tahriklere göğüs gerebilecek normal bir devlet olarak işlemesi gerektiği” mantığına dayanan öneride siyasi gözetim (Savunma Bakanlığı) altında işleyecek güvenlik kuvvetleri de yer alıyor.
    Sözü edilen kuvvetler, “A: asimetrik tehditlere ve içteki her duruma karşı, ortak komuta altında olacak ve uluslararası misyonlara da katılacak Kıbrıs Federal Acil Müdahale Kuvveti, B: bütün Kıbrıslılardan (bütün toplumlardan) oluşacak bölgesel güvenlik meseleleriyle ilgilenecek ve hava sahası ile deniz ekonomik faaliyetlerini koruyacak Federal Hava Savunma ve Deniz Kuvveti Birimi” olarak izah edildi.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2017, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474