banner564

‘Başkan uyarıyor’

Akıncı’nın son açıklamalarından rahatsızlık duyan Anastasiadis’in, bugünkü müzakerede ‘izahat isteyeceği’ bildirildi

‘Başkan uyarıyor’
banner598
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “doğal hukuk ve Güvenlik Konseyi’nin 750 sayılı kararına atıf yaparak, diyalogda yeni argümanlara girmesi ve Avrupa müktesebatından daimi sapmalardan söz etmesinin” Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i çok rahatsız ettiği bildirildi. Rum basını,Anastasiadis’in bugünkü görüşmede Akıncı’dan izahat isteyeceğini iddia etti. 
   Haftalık Kathimerini; “Anastasiadis Akıncı’yı Sorumluluklarını Üstlenmeye Çağırıyor... Başkan Uyarıyor” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın son açıklamalarının iki taraf arasındaki ortamı ağırlaştırdığını, bugünkü liderler görüşmesinin bu “ağır havada” gerçekleşeceğini yazdı.
   Haberde, liderlerin bugünkü görüşmede, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in 5 aylık süreçte saptanan görüş ayrılıklarının kaydedilmekte olduğu belgesi üzerinde görüş alış verişinde bulunacağı, bunun haricinde Anastasiadis’in Akıncı’nın önüne, New York temaslarını değerlendirirken, müzakere masasında uzlaşılanlardan “cayması” konusunu koyacağı belirtildi.
   Gazete, “Akıncı’nın doğal hukuka ve Güvenlik Konseyi’nin 750 sayılı kararına atıfta bulunarak diyalogda yeni argümanlara girdiğini, çözümü Birincil Hukuk haline getirerek Kıbrıs Türk oluşturucu devletinde mülk ve nüfus çoğunluğunun sağlanmasının Avrupa müktesebatından daimi sapma talep etmesinin uzlaşılmış çözüm temeline aykırı olduğunu” ve Anastasiadis’i çok rahatsız ettiğini yazdı,  özetle şunları ekledi:
    “Öğrendiğimize göre Anastasiadis, müzakerelere hem görüntüyü netleştirmek hem de iki tarafın altına imza attığı müzakerelerin temel ilkelerini yeniden teyit ettirme kararlılığıyla gidiyor.
Anastasiadis muhatabına; karşılıklı suçlama oyununa dönüşecek ve dolayısıyla çözüm için oluşan fırsat penceresinin değerlendirilmesi perspektiflerini tehlikeye sokacak aleni tartışmalar olmaması için erken aşamada aleni açıklamalar yapmaktan kaçınacaklarına dair anlaşmalarını hatırlatacak.
Anastasiadis’in yapacağı ve isteyeceği izahatlar dışında liderler gerek yarın gerekse 30 Ekim’deki görüşmelerinde, müzakerecilerin hazırlamakta olduğu anlaşmazlıklar belgesiyle ilgili görüş alış verişinde bulunacak ancak anlaşma sağlanamamış konular üzerinde fazla durmayacaklar. Bunu, daha yoğun görüşmeye karar verdikleri Kasım ayına bırakacaklar. O zamana kadar Nami ve Mavroyannis anlaşmazlıklar belgesini tamamlayacak.”

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2015, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473