banner564

Bebekler bile borçlu

Güney Kıbrıs’ta kamu borcunun 2015’te 20 milyar Euro’yu aşması bekleniyor

Bebekler bile borçlu
banner598
   Güney Kıbrıs’ta kamu borcunun 2015’te 20,1 milyar Euro’ya yükselmesi bekleniyor. Bu hesaplamaya göre; Rum tarafında ikamet eden her kişinin, yaşına bakılmaksızın, 23 bin Euro borçlu olduğu belirtiliyor. 
   Fileleftheros “Borç 20,1 Milyar Euro’ya Fırlıyor... Devlet, Sadece Faiz İçin Toplam 684,9 Milyon Euro Ödeyecek” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın 2015 bütçesi ve 2015-2017 orta vadeli bütçe çerçevesinde yer alan verileri aktardı. 
    Gazete, 20 milyar 100 milyon Euro’ya yükselmesi beklenen borcun, yaşı her ne olursa olsun, her bir Rumun 23 bin Euro borçlu olduğu anlamına geldiğini yazdı. Gazete, Rum yönetiminin 2015’te sadece faiz için 684,9 milyon Euro ödemesinin öngörüldüğüne dikkat çekti ve 2016’da ödenmesi öngörülen faiz miktarının 728 milyon Euro; 2017’de ise 750 milyon Euro olduğunu belirtti. Kreditörlere (Troyka) göre Rum yönetiminin 2015’teki birincil harcamalarının 6,8 milyar Euro’yu geçmemesi gerektiğine işaret eden gazete, 2015 bütçesiyle ilgili planlamada, merkezi hükümet için toplamda 5 milyon 928 bin Euro gelir öngörüldüğünü ancak gelirde belirgin bir azalma gözlemlendiğini ve 2014’teki gelirin 5 milyon 952 Euro olduğunu kaydetti. Politis “Bütçeye Önemli Etkileri Olacak Tehlikeler Raporu” başlıklı haberinde, Rum Maliye Bakanı’nın, devlet bütçesini Rum meclisine sunarken, ilk kez bütçeyle ilgili tehlikelerin yer aldığı bir raporu da sunacağını yazdı. Gazete, olası tehlikelerle ilgili belgeyi ele geçirdiğine işaret etti.

800 milyonu Ela’ya

   Bu arada Fileleftheros, Rum tarafında faaliyet gösteren “Kıbrıs Bankası”nın, sermaye artırımından elde ettiği 1 milyar Euro’luk gelirin 800 milyon Euro’sunun AB’nin Acil Likidite Fonu’na (ELA) gittiği ancak bu transferin banka Yönetim Kurulu’ndan habersiz yapıldığını bildirdi. 
   Haberi, “800 Milyon Euro’yu Arıyorlar... Sermaye Artırımı, Kıbrıs Bankası Yönetim Kurulu’ndan Habersiz ELA’ya Gitti” başlığıyla manşete çeken gazete, “Kıbrıs Bankası” Yönetim Kurulu’nun, böyle bir kararı olmamasına karşın, sermaye artırımından elde edilen paranın büyük kısmının ELA’ya nasıl nakledildiğinin ortaya çıkarılması amacıyla banka CEO’su John Hurigan’dan yazılı izahat istediğini yazdı.
   ‘İyi’ ve ‘kötü’ olarak ikiye ayrıldıktan sonra “kötü” kısmı tasfiye edilip, “iyi” kısmı “Kıbrıs Bankası”na katılan “Laiki Bank”ın ELA’ya olan borcu “Kıbrıs Bankası” tarafından üstlenilmişti.

225 Milyon Euro daha ülke dışına kaçtı

   Haravgi ise “Yabancı Mevduatların 225 Milyon Euro’su Daha Kaçtı” başlıklı haberinde, Rum Merkez Bankası tarafından dün yapılan açıklamaya dayanarak, ağustos ayında yabancı mevduatların 225 milyon Euro’sunun daha ülke dışına kaçtığını yazdı. 
   Haberde, Ocak-Ağustos aylarını kapsayan 8 aylık dönemde Güney Kıbrıs’tan kaçan toplam mevduat miktarının 535 milyon 800 Euro olduğu kaydedildi. Gazete toplam mevduatlarda da daralma yaşandığını ve Temmuz’da 46 milyar 573 milyon Euro olan toplam mevduatın 206 milyon Euro azalarak, Ağustos ayında 46 milyar 367 milyon Euro’ya düştüğünü kaydetti.

 Cikko Manastırı da köşeye sıkıştı

   Alithia ise “Kıbrıs’ın en zengin manastırı” olarak nitelediği Cikko Manastırı’nın zor günler geçirdiğini ve ekonomik kriz nedeniyle gelirlerinin giderlerini karşılamadığı manastırın bazı faaliyetlerini erteleyip, personel azaltma yoluna gittiğini bildirdi. 
   Haberi “Cikko Manastırı Da Köşeye Sıkıştı... Borçları 50 Milyon Euro’nun Üzerinde... Nikiforos: ‘Acı ve Üzüntüden Geceleri Uyuyamıyorum” başlığıyla manşete çeken gazete, “Cikko-Dillirga Metropoliti Nikiforos’un manastırın “Toplumsal ve Manevi Destek Merkezi”, “Dünya Dinler ve Kültürler Kürsüsü Vakfı”, “Araştırma Merkezi”, “Kıbrıs Helen Dili Hazinesi Merkezi”, “Maneviyat Merkezi”, “Müze Ofisi ve Restorasyon Çalışmaları”nı askıya aldıklarını açıkladığını yazdı.
Gazeteye göre, manastırın yukarıda sayılan faaliyetlerine son verilmesi dolayısıyla 40-50 kadar çalışanını işten durdurması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2014, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473