banner564

‘Benzeri olaylar yaşanmasın’

ABD Başkan Yardımcısı Biden ikinci kez Anastasiadis ile görüştü ve müzakere masasına dönmesi konusunda ikna etti

 ‘Benzeri olaylar yaşanmasın’
banner598
 Rum lideri Nikos Anastasiadis’in önceki akşam ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yeni bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Alithia gazetesine göre; Rum liderinin masaya dönmesini telkin eden Biden, sürecin olumlu sonuçlanmasını diledi.
    Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de bu görüşmeyi teyit eden bir açıklama yaptı.
   Bu arada Anastasiadis katıldığı bir sergi açılışı çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ban’ın açıklamasının ardından yapılan bazı girişimlerin düzeltildiğini ifade etti. 
   Alithia gazetesine göre Anastasiadis, Kıbrıs sorununa ilişkin sürece dahil olan hiç kimsenin benzer olayları tekrarlamaması temennisinde bulundu.
   Politis gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada, liderlerin, ilk olarak, Eğitim Teknik Komitesi’nin gelecek perşembe günü gerçekleştireceği etkinlik çerçevesinde bir araya geleceğini açıkladı.
   Hristodulidis, Eğitim Teknik Komitesi’nin etkinliğinden önce Anastasiadis’in,  bugününden Çarşamba gününe kadar, 40’ıncı Avrupa Halk Partisi kurultayı için Lüksemburg’da olacağını belirtti. 
   Hristodulidis, yeni Rum müzakerecinin belirlenmesine ilişkin bir soru üzerine ise, Andreas Mavroyannis’in 13 Haziran’da BM Genel Kurul Başkanlığı’na seçilmesi halinde bu konuda kararların alınacağını söyledi. 

Ban ve Siddique’nin açıklamaları 

    Alithia gazetesi BM’den yapılan açıklamaya dayanarak BM Genel Sekreteri Ban’ın, Anastasiadis ile telefon görüşmesi esnasında, “BM’nin, Kıbrıs’a ilişkin politikasının değişmediğini” ifade ettiğini yazdı. 
   Habere göre Ban ayrıca BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin rolüne de tam destek belirtti. 
   BM açıklamasında, İstanbul’da olan olaylara ilişkin olarak Genel Sekreter Ban’ın, “BM’nin Kıbrıs’a ilişkin politikasının değişmediğini” yinelediğini ifade ederken “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin BM’nin üye ülkesi olduğunu, BM himayesinde iki toplumlu diyaloğun Kıbrıs sorununun BM kararları temelinde sonlandırılması hedefini taşıdığını da belirtti.
   Kıbrıs’taki BM Sözcüsü Aleem Siddique ise dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunundaki sürecin ileriye götürülmesi için uluslararası toplumun güçlü desteğinden bahsetti. 
    Siddique ayrıca BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakerelere sürecine yönelik desteği incelemek için son günlerde Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkenin büyükelçileriyle temaslarda bulunduğunu söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2016, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473