banner564

Boşa kürek çekiyor

Yunan hükümeti, Türkiye’nin garantörlüğünü ortadan kaldırmak için gizli çalışma yürütüyor

Boşa kürek çekiyor
banner598
  Yunanistan’ın, Kıbrıs’ın güvenliği konusunda, garantilerin kaldırılmasını temel alan bütünlüklü bir yaklaşım hazırlığında olduğu ve bu konuda gizli çalışma yürüttüğü iddia edildi.
   Fileleftheros gazetesi, “Güvenlik Konusunda Formül Çalışması” başlığı altında verdiği haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın güvenlik konusunda bütünlüklü bir formül bulunması için Rum hükümetiyle istişare içerisinde çalışmalar gerçekleştirdiğini iddia etti.
   Gazete, güvenlik konusunda Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında daha önce temaslar gerçekleştirildiğini, Ocak ayında ise Oxford’da güvenlik konusunda, gözlerden uzak bir toplantı yapıldığını öne sürdü.
    Haberde, Oxford’taki toplantının Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edildiği ve toplantıya Yunanistan ve diğer ülkelerin teknokratlarının, bilimsel kimlikleriyle katıldıkları belirtilirken toplantının amacının garantilerin kaldırılması gerektiği tezinin sağlamlaştırılması olduğu vurgulandı.
   Gazete, haberinde, söz konusu toplantıda, BM Güvenlik Konseyi’nin rol üstlenebileceği ve ardından bu rolün AB’ye aktarılabileceğinin ele alındığını belirterek, toplantıda NATO’nun konuya müdahil olmasının “Kıbrıs’ta kabul görmesinin ise zor olduğu” değerlendirmesinin yapıldığını aktardı.

Kocas boş durmuyor

  Gazete haberinde ayrıca, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, göreve geldiği günden itibaren, Kıbrıs’taki garantilerin kaldırılması yönünde çalışma yürüttüğünü anımsatırken, Yunanlı akademisyen Hristos Rozakis’in geçmişte yaptığı çeşitli açıklamalara da yer verdi.
   Öte yandan Kathimerini gazetesi, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımların, özellikle de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yeni sürece ilişkin açıklamasının ardından “hassas dengelerde bulunduğunu” yazdı.
    Gazete, Akıncı’nın toprak konusuna odaklanılması ve beşli konferans yapılması şeklindeki açıklamasının Rum yönetiminin planlarında değişikliğe sebep olmadığını, Kıbrıs Rum tarafının, görüşülmemiş çok fazla konu varken çoklu konferans gerçekleştirilmesine sıcak bakmadığını vurguladı.
   Müzakerelerde şu anda AB, ekonomi, yönetim ve mülkiyet başlıklarının görüşülmekte olduğunu belirten gazete, Kıbrıs Rum tarafından bir kaynağa göre, bu dört başlıkta hali hazırda görüşülmesi gereken çok sayıda konu olduğunu savundu.
   Habere göre Kıbrıs Rum tarafı, bu dört başlıktaki tüm konuların görüşülmesi ve ardından uzlaşı ve uzlaşmazlık noktalarının yer alacağı bir liste hazırlanması gerektiğini iddia ediyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474