banner564

Buna da ‘hayır’

Anastasiadis, büyük orman yangınına karşı KKTC’nin de Türkiye’nin de yardım tekliflerini geri çevirdi

Buna da ‘hayır’
banner598
Güney Kıbrıs’ta geçen hafta sonu çıkan yangın 3 ayrı bölgede büyük hasara yol açtı. Havadan ve karadan yapılan tüm müdahalelere karşın geniş bir alana yayılan yangını söndürmek için sadece Güney Kıbrıs değil İsrail ve Yunanistan’dan gelen yangın söndürme helikopterleri de yoğun uğraş verdi.
Durumu yerinde görmek için Galata köyüne giden Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’la toplantı yaptı. Toplantıya Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Rum Polis Genel Müdürü, İtfaiye Teşkilatı Müdürü, Orman Dairesi müdürü, RMMO komutanı, İsrail Büyükelçisi ve diğer bürokratlar katıldı.
Anastasiadis, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, yangının tamiri imkansız zarara neden olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın telefonla kendisini arayarak yardım teklif ettiğini de açıklayan Anastaiadis, teklifi için teşekkür ettiği Akıncı’ya, halen Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’tan söndürme çalışmalarına katılan çok sayıda ekip bulunduğu cevabını verdi.

Burcu: Yardım mesajını ilettik ama…
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Güney Kıbrıs’taki yangın konusunda Cumhurbaşkanlığı’nın sürdürdüğü girişimlerle ilgili TAK’a bilgi verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, Baf bölgesinde yangının başladığı geçtiğimiz cumartesi günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Güneydeki yangın konusunda hazırlıklı olunması, mevcut tüm imkanların seferber edilmesi için gerekli çalışmaların süratle tamamlanması” talimatı üzerine Kıbrıs Rum Hükümet Sözcü Nikos Hristodulidis’i aradığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yangına birlikte müdahale etmeye hazır olduğu mesajının, aynı gün Pandelis Pandelidis aracılığıyla Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’e iletildiğini belirten Barış Burcu, “Anastasiadis yangını kendi imkanlarıyla kontrol altına alabileceklerine inandığını, yangının sabaha dek söndürülememesi durumunda İsrail’den yardım alma konusunda angajmana girdiklerini ve bu aşamada böyle bir yardıma ihtiyaç duymadığını iletti” dedi.

Türkiye’ye gerek yok Yunanistan’dan geliyor
Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı, Türkiye’nin de yangın söndürme uçağı ile yangına müdahale edilmesi için girişim yapmaya hazır olduğunu Rum Lider Anastasiadis’e aktardı.
Rum Lider Anastasiadis, Cumhurbaşkanımıza yardım teklifleri için teşekkür ederek, Yunanistan’dan da gelecek yangın söndürme uçaklarıyla sorun kalmayacağını ve ihtiyaç olması durumunda yardım önerisini yeniden değerlendireceğini belirtti.”

1 kişi öldü 4 kişi yaralandı 
Havadan ve karadan müdahale edilen yangında dün öğleden sonra bir tanker devrildi ve yangın söndürme çalışmalarına katılan 5 kişi yaralandı. Yaralılardan birisinin dün gece hayatını kaybettiği bildirildi. 
Solea bölgesindeki yangının hava kararmadan kontrol altına alınmaya çalışıldığı belirtilirken, Orman Dairesi Müdürü Takis Tsintides’in, çabaların Spilia, Kannavu ve Aya İrini olmak üzere 3 bölgede yoğunlaştığı bilgisini verdiği kaydedildi.
Tsintides, söz konusu bölgeler haricinde bir çok yerde yangınların sürdüğü ancak kontrol altına alındığını, buna sıcaklığın azalmasının ve rüzgarın dinmesinin yardımcı olduğunu belirtti.
Yangın nedeniyle, KKTC’de de Güzelyurt ve Lefke arasındaki Trodos’a yakın köyler sabah saatlerinde duman altında kaldı. Duman, sabah rüzgarın denizden esmeye başlamasıyla dağıldı.

14 hava aracı söndürme çalışması yaptı
Söndürme çalışmalarına Baf’taki başka bir yangına müdahale için İsrail’den gelen üç ve dün sabah Yunanistan’dan gelen iki uçak da dahil 14 hava aracı (uçak ve helikopter) havadan müdahale edildiği belirtildi.
Rum haber kaynaklarının geçtiği flaş habere göre yangın, RMMO’nun mühimmat depolarının bulunduğu Ciberunda köyünün bir kilometre yakınına kadar yaklaştı. RMMO’nun alarma geçtiği ve askeri kaynakların ciddi kaygı belirttiği de vurgulandı.

Liderler bugün görüşecek
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yoğunlaştırılan müzakereler kapsamında bugün yeniden bir araya gelecek.
Ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak olan görüşme saat 10:00’da başlayacak.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474