banner564

‘Çözüm gecikmemeli’

Anastasiadis, Haravgi gazetesine önemli açıklamalarda bulundu

‘Çözüm gecikmemeli’
banner598
    Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Haravgi gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs sorununa acil çözüm bulunması gerektiğini söyledi. 
   Anastasiadis, Kıbrıs sorununda oluşan yeni olguların Kıbrıs sorununun çözümüne neden olup olmayacağı şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, “Kıbrıs helenizminin ezici çoğunluğu, kabul edilemez mevcut durumun sona ermesini, barış içinde yaşamanın, insan hakları ve temel özgürlüklerin sağlamlaştırılmasıyla, geriye kalan diğer Avrupa devletleriyle eşit olacak bir devletin garanti altına alınmasını istiyor”dedi.
   Anastasiadis, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesiyle, önemli bir ümit unsurunun ortaya çıktığını, Akıncı ile samimiyet ve karşılıklı saygıyla, konuşacaklarını belirtti.
   Anastasiadis sözlerinin devamında “çözüm ne kadar gecikirse çözümün sağlanması o kadar güç olur” ifadesini de kullandı.

Rum malları yabancılaşıyor

  Zamanın geçmesiyle birlikte, çözümün önemli unsurlarının değiştiğini ve geri dönülmez olduğunu ifade eden Anastasiadis, “yerleşiklerin”  artmakta olduğunu ve Kıbrıslı Türk seçmen kitlesini tahrif ettiğini savundu.
   Kuzey’deki Kıbrıs Rum mallarının yabancılaştırılmasına ilişkin artan bir eğilimin bulunduğunu savunan Anastasiadis, Türkiye’nin, Kıbrıslı Türklere bunları devretmek için baskı kullandığını savundu.
   “Çözüm istemeyen dinamiklerin var olduğunu hissediyor musunuz” şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, çözüm istemeyen dinamikler varsa bunların azınlık olduğunu, bunların da iki ayrı devlet veya durumun olduğu şekilde kalmasını isteyen dinamikler olduğuna işaret etti.
   Anastasiadis, buna karşılık olarak Kıbrıs Türk toplumunda, kendi Türk devletini isteyen milliyetçi eğilimler nedeniyle bazı aşırı unsurların da gözlemlendiğini belirtti.
  Mustafa Akıncı’ya henüz görevine başlamadan yapılan eleştirilerle ilgili bir soru üzerine Anastasiadis, “Türkiye tarafından Mustafa Akıncı’ya yapılan baskılara ilişkin endişeler dile getirildi” dedi.
   “Bu, hepimizi endişelendiriyor” ifadesini de kullanan Anastasiadis, bunun, karşılıklı saygıyla, barışçıl bir diyaloğa girmeleri ve sorunların nasıl aşılacağını görmelerini engellemeye yeterli olmadığını söyledi.

Güven yaratıcı önlemler

   Güven Yaratıcı Önlemleri önermelerinin tesadüf olmadığını, bununla birlikte bunların çözümü de teşkil etmediğini ifade eden Anastasiadis, ancak bunun, liderlere ve topluma, bir toplumun diğer toplumun niyetlerine güvenmesi konusunda olanak sağlayan bir ortam yarattığını belirtti.
   Güven Yaratıcı Önlemlerin özlü bir müzakere amacıyla zemin hazırlamak için yeterli olup olmadığı sorusu üzerine Anastasiadis, sadece zemin hazırlamadığını, yeni bir dinamik de kazandırdığını söyledi.
   Maraş’a ilişkin konunun masaya geri geldiği ve Maraş şehrinin, uçak alanı ve limanın açılmasına ilişkin olarak mı ele alınacağı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, görüşme yapılmadan ve müzakere masasına herhangi bir konu konmadan bunu yorumlamak istemediğini ifade ederken kendisinin, Güven Yaratıcı Önlemlere ilişkin öneriler demeti sunduğunu, diğer taraf bazı konuları eklemek, çıkarmak veya görüşmeye sunmak istiyorsa buna da hazır olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2015, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474