banner564

‘Denge’ siyaseti

Biden, Türkiye ziyareti sonrasında Anastasiadis’le uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi

‘Denge’ siyaseti
banner598
   ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Türkiye ziyareti sonrasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le uzun süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.
    Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Biden’in açıklamalarından memnuniyet duyduklarını açıklarken, muhalefet partilerinin ‘endişeli’ oldukları haber verildi.
   Simerini gazetesi “Biden’in ziyareti konusunda hükümet ve muhalefetten farklı yorumlar” başlıklı haberinde, Rum hükümeti ile muhalefet partilerinin, Biden’in Türkiye ziyaretine ilişkin farklı değerlendirmelerde bulunduklarını belirtirken, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in bu konudaki açıklamalarına geniş yer verdi.
   Hristodulidis, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in, Doğu Akdeniz’de Türkiye yüzünden yaşanan gerginliğin ortadan kalkması için gerçekleştirdiği girişimlerden ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) egemenlik haklarını uygulamasına verdiği destekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Hristodulidis, Biden’in “gerginliğin sona erdirilmesine” ilişkin açıklamasını “Türkiye’nin Güney Kıbrıs MEB’indeki yasadışı eylemlerini sona erdirmesi çağrısı” olarak yorumladı. Ayrıca Biden’in “bölgedeki tüm ülkelerin enerji alanında işbirliği yapmaları gerektiği” yolundaki sözlerinin “Türkiye’ye yönelik söylenmiş sözler olduğu” iddiasında bulundu.

Temaslarını aktardı

   Hristodulidis ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in, pazar akşamı Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i telefonla arayarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla gerçekleştirdiği temaslar konusunda bilgi aktardığını da açıkladı. 
   Hristodulidis, Biden’in Anastasiadis’e, ABD’nin, Güney Kıbrıs’ın MEB’inde egemenlik haklarını uygulamasının engellenemeyeceği şeklindeki görüşünü ve BM şemsiyesi altında gerçekleştirilen Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine yönelik desteğini aktardığını belirtti. Anastasiadis ise Biden’a, “Türkiye’nin yasadışı eylemleri sebebiyle başlayan gerginliğin ortadan kaldırılması ve müzakerelerin yeniden başlaması yönündeki çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti”.
    Türkiye’nin sözde yasadışı eylemleri ortadan kalkmadığı sürece müzakerelerin yeniden başlayamayacağını da dile getiren Anastasiadis, ABD’nin desteğinden duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473