banner564

Derdi garantiler ve asker

Anastasiadis’in, BM aracılığıyla Akıncı’ya ilettiği şartlar açıklandı

Derdi garantiler ve asker
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakerelerin yeniden başlaması için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar aracılığıyla, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ilettiğinişartlar Fileleftheros gazetesi tarafından açıklandı.
   Anastasdsiadis’in şartları şöyle:
   1. Garanti ve müdahale hakları veya Türk ordusunun daimi varlığının ortadan kaldırılmasıyla devletin tam bağımsızlığını sağlamlaşması
   2. Ülkenin AB üye devleti niteliğiyle tam anlamıyla uyumlu olması
   3. Gerçek barış içerisinde bir arada yaşama koşulları meydana getirilmeli, bunun işlevselliği ve sürdürülebilirliği garantiye alınmalı 
   4. Devletin uluslararası prestijini güçlendirecek bir oluşum.

Türk liderliğinin tutumu üzüyormuş

   Kendisini üzen şeyin Kıbrıs Türk liderliğinin tutumu olduğunu” da öne süren Rum lideri “çünkü Kıbrıs Türk liderliğinin bir kez daha gerek Hristofyas-Talat, gerek de kendisi ve Akıncı arasında varılan ve teyit edilen görüş birliklerinden geri çekilmiştir”dedi.
   Anastasiadis “Bahse konu görüş birliklerinin, deniz alanlarıyla (kara suları, komşu/bitişik bölgeler, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge) ilgili her türlü kararların, yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın federal sorumluluğunu teşkil edeceğini açıkça tanımladığını söyledi.
     Devletin gelirlerinin dağılımı şekli konusunda –bu gelirler nereden gelirse gelsin- mutabakata varıldığına işaret eden” Anastasiadis, Kıbrıslı Türkler ayrı tutulmadan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal sakinlerinin tümünün haklarının güvenceye alınmakta olduğunu savundu.
   Anastasiadis, Üzerinde hem fikir olunan şeylere ek olarak, hükümetin, uluslararası kabul görmüş otoriteler ile en iyi uygulamalar ve Norveç modeli prototipinde olmak üzere, hidrokarbonlardan istifade edilmesinden ortaya çıkacak gelirlerin idare edilmesi için bir devlet fonu kurulmasına ilişkin olarak, Meclis’te bir yasa tasarısı ileriye götürdüğünü de ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2018, 11:08
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 6 yıl Önce

Rum'un başkanı böyle diyor,ben de benim başkanımın"Türkiye'nin garantörlüğü ve Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığı bizim kırmızı çizgimizdir" demesini bekliyorum,o zaman sevgiyle kendisine sarılıp elini öperim

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474