banner564

Destek alıyor

Anastasiadis’in Brüksel’de görüştüğü Merkel ile Macron’un, Kıbrıs’ta garantileri ve Türk askerini istemediği iddia edildi

Destek alıyor
banner598
 Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Brüksel’de gerçekleşen görüşmede Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ‘AB üyesi bir devlette, üçüncü ülkelerin garantisinden veya Türk ordusunun adada kalmasından söz edilemeyeceği’ konusundaki tezine destek verdikleri öne sürüldü.
   Alithia gazetesi “Merkel ile Macron Garantileri ve Orduları İstemiyor- Cenevre Konferansında Kıbrıs Tezlerine Güçlü Avrupa Desteği” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum tarafının BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin belgesine ilişkin gözlemlerinden birinin “1960’daki garantör güçlerden hiçbirinin, çözümün uygulanmasına garantör olarak da katılmaması gerektiğine dair tezinin, net bir şekilde kayda geçirilmiş olması gerektiği” yönünde olduğunu belirtti.
   Gazete, Eide’nin Cenevre konferansında, güvenlik ve garantiler başlığının ele alınmasında kılavuz olacak olan belgesinin, önümüzdeki Pazartesi günü tamamlanmasının beklendiğini de ekledi.

Sözcü’nün açıklaması

   Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis de Brüksel’de yaptığı açıklamada “Merkel ile Macron’un Rum Yönetimi’nin güvenlik ve garantiler başlıklarındaki tezine net bir şekilde katıldıklarını söyledi.
   Gazeteye göre, AB Zirve toplantısının ilk bölümünün tamamlanmasının ardından konuşan Hristodulidis “iki görüşmede de, 2017 yılında AB üyesi bir devlette, üçüncü ülkelerin garantisinden veya işgal ordusunun kalmayacağından söz edilemeyeceğini özetleyen net görüşler ortaya çıktığını” öne sürdü.
   Ortaya konan görüşün net olduğunu ve bunun Anastasiadis’in daha önceki temaslarında da ortaya çıktığını dile getiren Rum sözcü, “bunun Avrupa düzeyinde hakim bir görüş olduğunu” da ileri sürdü.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2017, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473