banner564

Eleni boş durmuyor

Türkiye’nin, Rumlara yönelik e-vize uygulamasında ‘Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ ifadesi kullanması AB’ye şikayet edildi

Eleni boş durmuyor
banner598
   Türkiye’nin, Kıbrıslı Rumlara yönelik e-vize uygulamasında ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ yerine ‘Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ ifadesine yer vermesi, Rum milletvekili Eleni Theoharus tarafından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e şikayet edildi.
   Politis gazetesi “Juncker’den Güvenceler… Türkiye Giriş İzinleriyle Alakalı Olarak Takip Altında” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, DİSİ ve Avrupa Halk Partisi’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekili Eleni Theoharus’a yanıt veren Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’in, Türkiye’nin “Kıbrıslı vatandaşlara” saygı duymakla yükümlü olduğu mesajı gönderdiğini haber verdi.
   Gazete bilindiği gibi, Theoharus’un “Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarına internet üzerinden giriş izni bir diğer ifadeyle e-vize verilmesi konusundaki Türk politikasını”, Juncker ve diğer Avrupalı yetkililerin gündemine getirdiğini anımsattı.
   Türkiye Hükümeti’nin, “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlarını, ülkeye giriş izni verilmesi konusundaki elektronik süreçte “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi” vatandaşları olarak adlandırılmaya mecbur ettiğini ileri süren gazete, Theoharus’un gönderdiği mektupla, Türkiye hükümetinin siyasi kararını, yalnızca “Kıbrıs Cumhuriyeti” açısında değil, bizzat AB açısından da kabul edilemez ve hakaretamiz olarak nitelendirdiğini belirtti.
   Theoharus’un Avrupa Komisyonu’ndan, konuyla ilgili yorum yapması ve usulüne uygun davranmasını istediğini yazan gazete, Juncker’in ise Theoharus’a yönelik mektubunda, Avrupa Komisyonu’nun Ankara’ya yönelik daimi ve gerekli diplomatik faaliyetlerde bulunduğu güvencesi verdiğini aktardı.
   Gazeteye göre Juncker, internet üzerinden giriş izni verilmesiyle ilgili yeni sistemin uygulanmasıyla birlikte, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye konu hakkında duyduğu endişeyi ilettiğini ve Türkiye’yi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” uluslar arası anlamda tanınmış ismini kullanmaya ve giriş izni verilmesi konusunda hiçbir “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı karşısında ayrım yapılmayacağı garantisi vermeye çağırdığını yazdı.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2015, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474