banner564

En uygun dönem

Dış ülkelerde yaşayan Rumların örgütleri çözüme destek veriyor

En uygun dönem
banner598
   Yurt dışında yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi’nin” (PSEKA) Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği konferansta söz alan yabancı yetkililerin, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olumlu perspektifler tespit ettikleri haber verildi.
   Fileleftheros gazetesi “Washington ve Londra Çözüm İçin Fırsat Görüyor” başlıklı haberinde, yabancı yetkililerin, konferansta yaptıkları konuşmalarda, enerji meselelerinin yanı sıra ülkelerinin Güney Kıbrıs ile olan ikili ilişkilerine de atıfta bulunduklarını yazdı.
   Habere göre, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken, konferansa gönderdiği görüntülü mesajında, ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Kıbrıs sorununun çözümü hedefine varılmasına yönelik derin bağlılıklarını ifade etti.
Mesajında, Kıbrıs sorununun kalıcı çözümüne yönelik bugünkü perspektiflerin, 10 yıldan fazladır var olan en iyi perspektifler olduğunu ifade eden Blinken, Kıbrıs’taki iki toplumun liderinin sağlam temeller inşa ettiklerini ve çok fazla irade sergilediklerini, bunun da çözüme varılmasına yardımcı olacağını dile getirdi.
   Mesajında çözümün tarihi olacağını dile getiren Blinken, bunun ekonomik fırsatları iyileştireceğini aynı zamanda Kıbrıs halkının tamamı için perspektifler açacağını sözlerine ekledi.
   Gazeteye göre, ikinci olarak söz alan, ABD'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Pamela Tremont ise konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümünün, ABD’nin önce gelen öncelikleri arasında bulunmaya devam ettiğini söyledi.
   İngiliz Yüksek Komiserliği adına konferansta konuşan İngiliz Yüksek Komiser Yardımcısı Lynda Burns ise, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin tekrarlanmasına ve liderlerin yeniden birleşmeye ilişkin çabalarına atıfta bulundu.
    Kıbrıs sorununun çözümü için şu an ortada önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Burns, “yıldızların aynı hizada olduğu” yorumunu yaptı.
   Gazeteye göre, İsrail'in Kıbrıs Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Sami Abu Janed ise yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki tarihi ve geleneksel dostluk ilişkileri ile anlayışa değindi.
    Janed, enerji konularındaki görüşmelerin, iki ülkenin münhasır ekonomik bölgelerindeki iki komşu parselden ortaklaşa istifade edilmesine odaklandığını dile getirdi.
   Mısır Büyükelçiliği İkinci Sekreteri Elsayed Mohammed Nabil Elsayed Morsi de konuşmasında, ülkesinin Kıbrıs’taki iki liderin çabalarını, aynı zamanda Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunmasını desteklemekte olduğunu söyledi.
   Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ilişkilerin şu an en iyi düzeyde olduğunu da dile getiren Morsi, iki ülke arasında enerji konularında imzalanan işbirliği anlaşmaları ile Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır arasındaki üçlü işbirliğinin önemine de değindi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2015, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473