banner564

‘Endişe verici’

Rum tarafı, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kuzey ve Güney Kıbrıs sözlerine tepki gösterdi

 ‘Endişe verici’
banner598
   Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Kıbrıs konusunda “Kuzey’i ve Güney’deki Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, hem Türk hem de Rum devletini tatmin edecek bir çözüm olması için dengeli bir tutum sergilemeye çalışıyoruz” şeklindeki sözlerinin, Rum Yönetimi’ni çok endişelendirdiği, Moskova’dan  izahat isteyeceği haber verildi. 
   Fileleftheros “Moskova’dan Sürpriz... Putin’in ‘Kuzey ve Güney Kıbrıs’ Sözleri ve Erdoğan’a methiye” başlıklı haberinde Vladimir Putin’in  düzenlediği ve bin 256 basın mensubunun katıldığı yıllık basın toplantısında, “BM’nin ve Moskova’nın ezelden beridir kullandığı ‘klasik’ söylemlerden çok uzak diplomatik bir terminoloji kullanarak Güney Kıbrıs’a kötü sürpriz yaptığını” yazdı. 
   Putin’in sözlerinin, enerji konusunda Moskova ile Ankara arasındaki flörtle de alakalı olabileceği görüşünü ortaya koyan gazete, Putin’in kullandığı Kuzey ve Güney Kıbrıs sözlerinin Rum Yönetimi’ni kaygılandırdığını bu nedenle , Moskova ile temas ederek Putin’in sözleri için izahat isteyeceğine işaret etti.
   Gazete önce “Biz her zaman dıştan dayatma olmadan –ki bu çok önemlidir- dengeli bir çözüm isteyeceğiz. İnsanlar kendi aralarında anlaşmalı. Dıştan müdahale ve herhangi bir dayatma anlaşmaların demokratik olmasını engeller” ifadelerini kullanan Putin’in hemen sonrasında, siyasi içeriği de olabilecek coğrafik terimler kullandığını belirtti, özetle şöyle devam etti:

İki Cumhuriyet
"Putin ‘Kuzey’i ve Güney’deki Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, hem Türk hem de Rumu tatmin edecek bir çözüm olması için dengeli bir tutum sergilemeye çalışıyoruz’ dedi. Daha da ileri giderek şunları söyledi:
  “Türkiye ile çok iyi ilişkilerimiz var. Bu (ilişkiler) şu veya bu şekilde Kuzey Kıbrıs’a da yayılıyor. Özel ilişkilere sahip olduğumuz  Yunanistan’ın sözünü bile etmiyorum. Bu olgular somut, tamamen yereldir ancak insanlar açısından çok önemlidir. Bunlara rağmen bir miktar iyimserlik var, kimi zaman daha çok kimi zaman daha az, ama temas var ve sınırlarda bir miktar liberalleştirme ve rahatlamalar var. Bu yönde daha da ilerleyeceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2014, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473