banner564

Fotopulos: ‘Kuzeye yardım yapın’

Yunanistan’ın Lefkoşa Büyükelçisi Fotopulos, Kıbrıslı Türklerin ekonomik açıdan Ankara’ya bağlılıktan kurtulması için AB’ye çağrı yaptı:

Fotopulos: ‘Kuzeye yardım yapın’
banner598
   Yunanistan’ın yeni Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla ilgili çabaların güçlenmesi için, Kıbrıslı Türklerin ekonomik açıdan  Ankara’ya bağlılıktan kurtulması gerekiğini savundu. Fotobulos, Avrupa Birliği’bne çağrı yaparak, Kuzey Kıbrıs’a ekonomik açıdan katkı yapılmasını istedi. 
   Haftalık Kathimerini gazetesinde, “AB Hem Söze Hem Role Sahip” başlığıyla yer alan demecine göre Fotopulos, Yunan hükümetinin, Rum hükümetinin gerçekleştirmekte olduğu müzakereyi her şekilde desteklediğini söyledi.
   Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne ilişkin bir fırsat ortaya çıkmasını umduklarını dile getiren Fotopulos, sorunun çözümünün, bütün Kıbrıslıların haklarını iyileştireceğini ve güvence altına alacağını iddia etti.
   Mevcut fırsattan yararlanmak için, her şeyden önce, geçtiğimiz sonbahardan bu yana ortamı “dinamitleyen” ve müzakerelere ara verilmesine sebep olan zorlukların tekrarlanmaması gerektiğine dikkat çeken Yunan elçisi, diğer bir yandan, iki topluma, Kıbrıs sorununun tüm boyutlarının çözüm şeklini, dikkatleri dağılmadan gözden geçirmeleri konusunda müsaade edilmesi gerektiğini ifade etti.

Garantiler sona ermeli

   Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, garantiler konusunu gündeme getirmesiyle ilgili bir soru üzerine ise Fotopulos, Kocas’ın New York, Lefkoşa Rum kesimi ve kısa zaman önce de Ankara’da yaptığı açıklamalarla, Kıbrıs sorunundaki kapsamlı ve yaşayabilir çözümün gerekli unsurunun, tüm yabancı askerlerin adadan ayrılması ve 1960 garantileriyle ilgili güncelliğini yitiren sistemin ortadan kaldırılması olduğunu öne sürdü.
   Bunun, 1974 yılının akabinde, Yunanistan ile Rum kesiminin ortak istikrarlı görüşü olduğunu dile getiren Fotopulos, bu görüşünRum kesiminin AB’ye katılımına yardımcı olduğunu savundu.
   Yunanistan’daki yeni hükümetin bu görüşe gereken önemi verdiğini söyleyen Fotopulos, toprak, mülkiyet ve yönetim başlıklarında esaslı ilerleme olması halinde, Rum hükümetiyle istişare ve koordinasyon içerisinde, garantiler konusunun ele alınıp netleştirileceğini anlattı.
   Üç garantör ülkeden biri olan İngiltere’nin bu konu hakkında “ağzının aranıp aranmadığı” sorusu üzerine ise Fotopulos, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas’ın Yunanistan’ın görüşünü ortaya koyduğunu söyledi. Fotopulos, başka ülkelerin bu konu hakkında nabızlarının yoklanması için çok erken olduğunu, çünkü; garantiler konusunun ve bunun masaya ne zaman konulacağının müzakerelerdeki ilerlemeye bağlı olacağını ifade etti.
    Gazeteye demecinde, Türk dış politikasının tamamının yeniden tayin edilmesi gerektiğini de öne süren Yunan Büyükelçi, Rus veya Azeri doğal gazının Doğu Avrupa’ya nakledilmesinin, her şeyden önce Yunanistan-Türkiye işbirliğini gerekli hale getirdiğini belirtti.
   Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır arasındaki sözde “Münhasır Ekonomik Bölge’nin (MEB)” belirlenmesinin, üç ülke arasındaki işbirliğinin hedeflerinden bir tanesi olduğunu da söyleyen Fotopulos, bunun kısa zaman önce Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleşen üçlü zirvenin deklarasyon metninde yer aldığını anımsattı.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2015, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474