banner564

Garantiler de kalkmalı

Yunan alayını ve Rum ordu karargahını ziyaret eden Anastassiadis, Türk askerinin en kısa sürede çekilmesini istedi

Garantiler de kalkmalı
banner598
 Yaklaşan Noel nedeniyle dün Güney Lefkoşa’daki Yunan Alayı Eldik’i ve Rum Milli Muhafız Ordusu karargahını ziyaret eden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis , Türk askerinin mümkün olan en kısa sürede Ada’dan çekilmesi gerektiğini söyledi. Anastasiadis “Türk askerinin çözümden sonra Ada’da kalmasına bir hiçbir sebep görmüyorum” dedi.
   Simerini, Anastasiadis’in Yunanistan Devlet Televizyonu’na (ERT) verdiği mülakatta söylediklerini “İşgal Ordusu Mantıklı Bir Çerçevede Çekilmeli” başlığıyla aktardı.
   Habere göre Anastasiadis, “Türk askerinin çekilme süresi” konusunda “en kısa sürede çekilmesi gerekir. Çözümden sonra Türk askerinin kalmasına hiçbir sebep görmüyorum. Dolayısıyla Türk askerinin, mantıklı bir çerçeve içerisinde çekilmesi gerekir. Ancak bu konuya daha fazla girmek istemiyorum çünkü mümkün olanın en iyisini elde edebilmek için Yunanistan’la sıkı bir diyalog ve işbirliği içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
   Garantiler konusunda ise “AB üyesi bir ülkenin garantilere ihtiyacı yoktur” iddiasında bulunan Anastasiadis, devamla şunları söyledi:
   “Yunan hükümeti ile bu çağ dışılığın ortadan kalkması yönünde çaba harcıyoruz. Bu çağ dışı kuruma da gerekçesi olmayan Türk askeri varlığına da artık bir son verilmesi gerekir. Anayasa maddesi tahtında da şart olan iki oluşturucu eyalet olacağından, uzlaşıldığı şekliyle çözüm zemini, Kıbrıslı Türkleri tamamen garanti eder.”

Yunanistan’la işbirliği

   Anastasiadis, çözümün “tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet, tek vatandaşlık ve Avrupa müktesebatı güvence altına alınmış, AB üyesi tek devlet öngörecek özgün federasyon” olacağına dikkat çekerek “İnsan haklarının tesisi konusunu büyük oranda başardık, bu ana yakınlaşmalardan –anlaşmalar da diyebilirsiniz- biri addediliyor” ifadesini de kullandı.
   Yunanistan’la işbirliği konusuna değinirken “Yunanistan’la işbirliği her zaman mükemmeldi” diyen Anastasiadis, “En kısa zamanda çözümü isteyenler Kıbrıslı Rumlardır. 42 yıl geçti ve geçen zaman olumsuz olgular yarattı” dedi.
   Gazete Anastasiadis’in Güzelyurt sorulduğunda “çözümsüzlüğü alaşağı edebilmemiz için Kıbrıs Rum tarafının (Güzelyurt) hassasiyetlerinin sonunda kabul edileceğini ümit etmek istiyorum” dediğini yazdı ve şunları kaydetti:
    “Ancak aynı zamanda, Cenevre’de bir başarısızlığın muhtemel sorumluları kadrosuna Ankara’yı da soktu, ‘Mevcut prosedür, Türkiye siyasi irade gösterirse anlaşmayla sonuçlanabilir.”

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2016, 08:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473