banner564

Gerisi yabancı

2011’de nüfus 862 bin olarak açıklandı ancak Kıbrıslı Rumların gerçek sayısı 572 bin

Gerisi yabancı
banner598

Rum Demografi ve Muhaceret Politikası Enstitüsü tarafından yapılan incelemede Güney’in nüfusunu artıranın yerliler değil mülteciler olduğu saptandı.

    Rum tarafında yürürlükte bulunan sistemin kötüye kullanıldığı belirtilerek, sistemde bazı değişiklikler önerildi.
    Simerini gazetesi,mültecilerin, Rum tarafında faaliyet gösteren çetelerin de yardımıyla üniversite öğrencisi, ziyaretçi/turist, işçi, v.b. kisvesi altında Güney’e girdikten sonra, burada yürürlükte bulunan sistemi istismar ederek, kaçak ikamete ve çalışmaya devam ettiğini yazdı.
    Birçok yerinde Güney Kıbrıs için “devletin etkin denetim uyguladığı bölgeler” ifadesinin kullanıldığı dikkat çeken haberde işçi, üniversite öğrencisi, ziyaretçi statüsüyle “ülkeye yasal giriş” yapmayı başaran yabancıların da ikamet izinlerinin bitmesine yakın, ikamet sürelerini uzatabilmek için sığınma başvurusunda bulundukları kaydedildi.
    Gazete “Demografi ve Muhaceret Politikası Enstitüsü”nün durumla mücadele için Güney Kıbrıs’ın KKTC sınırı boyunca gözlem tedbirlerinin artırılması, zayıf noktaların saptanıp izlemeye alınması, sınır boyundaki dekonfrantasyon bölgelerinin denetimi için BM Barış Gücü’nden yardım istenmesi, Rum polisinin Dikelya’dan Ay. Nikolao’ya kadar olan yol koridorunun denetimi için İngiliz üs makamlarıyla işbirliğine gitmesi önerildi.

‘Rakamlar endişe verici’


   Gazete haberinin “Rakamlar Endişe Verici” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise Rum Nüfus Kayıt ve Muhaceret Dairesi verilerini özetle şöyle aktardı:
    “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, devletin etkin denetim uyguladığı bölgelerinde şok edici ve derhal tedbir alınmasını gerektiren sayısal veriler var. İstatistik Dairesi verileri 1993’te 632 bin olan nüfusun 2011’de 862 bine yükseldiğini gösteriyor.
   Kıbrıs’ın özgür bölgelerinde196 bin Kıbrıslı olmayan (117 bin 946’sı Avrupalı, 78 bin 61’i üçüncü ülke vatandaşı ve bunlara ilaveten üçüncü ülkelerden gelen 25-30 bin kaçak mülteci) kişi bulunduğu dikkate alındığında, nüfus artışının ana kaynağının yerliler değil mülteciler olduğu sonucu ortaya çıkar.
    Kıbrıs’ın özgür bölgelerinde ikamet edenlerin dörtte biri (Kıbrıslı Türkler hariç 771 bin 900) Kıbrıslı olmayanlardır. Doğurganlıkta düşüş vardır ve 2013’te Kıbrıslı Rum çiftler tarafından yapılan doğumlarda azalma vardır. Kıbrıslı Rum çiftlerden olan doğumlar 1993’te 9 bin 990’a ulaşırken 27 Kasım 2013’e kadar 6 bin 603’e ulaşılabilmiştir. Kıbrıslı olmayan çiftlerin doğumları 1993’te 10 iken 2013’te bin 397’ye ulaşmıştır.
    Özgür bölgelerde yaşayan gerçek Kıbrıslı Rumların sayısı 572 bin’e ulaşıyor. Ortaya konulan rakamlar dikkate alındığında Kıbrıslı Rumların kendi vatanlarında azınlık olduğu sonucuna varılır.”

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2014, 03:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473