banner564

Görev yeri 10’uncu parsel

Amerikan Exxon Mobil’in sondaj gemileri adaya geliyor

Görev yeri 10’uncu parsel
banner598
 Amerikan Exxon Mobil şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki hedeflerden teknik ve jeolojik veriler toplamak için tedarik ettiği gemilerin, bu hafta sonunda bölgeye ulaşmasının beklendiği haber verildi.
   Fileleftheros gazetesi haberinde, Amerikan Exxon Mobil şirketinin tedarik ettiği iki araştırma gemisinin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki “Antheia”, “Delfinos” ve “Glafkos” hedeflerinden teknik ve jeolojik veriler toplamak için, Yunanistan’ın Lavrio limanı ile İsrail’in Hayfa limanından yola çıkarak, bu hafta sonunda, ilk önce Limasol limanı, ardından da Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki 10’uncu parsele ulaşmaya hazırlandıklarını yazdı.
   Gemilerde uzaktan kumandalı su altı robotları bulunduğunu belirten gazete, sözü edilen üç hedefin, aynı parsel içerisinde bulunan diğerleri arasında öncelik teşkil ettiklerini ve yapılacak araştırmaların ardından, yaz sonu veya sonbahar başında bu hedeflerde eş zamanlı veya ardı ardına sondajlar yapılması için ilk ikisinin seçilmesinin beklendiğini kaydetti.
    Bu arada haberde, yaşanan bir diğer gelişmede ise, Rum Enerji Bakanlığının, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inden başlayıp -Afrodit yatağından- Mısır’daki sıvılaştırma terminaline gidecek olan doğal gaz boru hattını kapsayacak olan kurumsal çerçeveye ilişkin olarak, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ön anlaşmayı, gözden geçirilmesi ve yorumlanması için Brüksel’e göndermeye hazırlandığı da ifade edildi.
   Anlaşmayla ilgili yorumlar yapılması halinde, Güney Kıbrıs ile Mısır’ın karşılıklı mutabakatıyla, bunda gerekli değişikliklerin yapılacağını kaydeden gazete, daha sonra anlaşmanın resmen imzalanacağını belirtti.
   Gazete “elindeki bilgilerin”, iki ülkenin bu gidişata yönelik işbirliğinin mükemmel olduğu yönünde olduğunu da kaydetti.
   Saipem 12000 sondaj gemisinin, Limasol açıklarında, Marakeş-Rabat’a gitmeye hazırlandığını da yazan gazete, Rum Yönetimi’nin “Supia” hedefi için yayımladığı üç Navtex ile iki Türk Navtex’inin de yürürlükte olduğunu kaydetti.

Büyük paralar harcanacak

   Gazete “Larnaka Limanı Canlandı” başlıklı başka bir haberinde ise, Rum Limanlar İdaresi Başkanı Petros Krasas’ın, Rum Meclisi Maliye Komitesi milletvekillerine yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’de önümüzdeki yıllarda hidrokarbonlarla ilgili destek çalışmalarına 4–5 milyar Euro harcanacağını söylediğini iletti.
    Bunun şimdiden görülmeye başlandığını dile getiren Krasas, Larnaka limanının bu yıl 9 buçuk milyon Euro gelire sahip olacağını düşündüğünü belirtti.
Haberde Larnaka limanındaki çalışmalar ile gelirlerin artmasının, Avrupa’dan gelip Mısır ile İsrail MEB’lerindeki destek çalışmalarına yönelik kargoların artmasından kaynaklandığı da ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2018, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473