banner564

Güneyde umutlar arttı

Müzakerelerde ‘Yönetim, Mülkiyet, Ekonomi ve AB başlıklarının ‘neredeyse kapandığı’ ve anlaşmazlık noktalarının azaldığı bildirildi

Güneyde umutlar arttı
banner598
Eylül ayının ikinci yarısının gelişmelerle dolu çok kritik bir dönem olacağına dikkat çekildi ve Kıbrıs sorununa müdahil bütün tarafların, müzakerelerin yeni aşamasının 14 Eylül’de tamamlanması sonrasında atılacak adımların somut şekilde ifade edileceği bir yol haritası oluşturulacağı haber verildi.
   Fileleftheros “Hedef Yol Haritası Oluşturmak… BM, 4 Başlık Neredeyse Kapandı, Anlaşmazlıklar Az Kaldı Diyor… Türk Tarafı Uzlaşılanları Farklı Okuyor” başlıklı haberinde, açıklamalardan; müzakerelerdeki ana başlıklardan 4’ünün (Yönetim, Mülkiyet, Ekonomi ve AB) neredeyse kapandığının ve geriye bazı –malum- anlaşmazlıklar kaldığının anlaşıldığını yazdı.
   Eylül ayının ikinci yarısının çok kritik ve gelişmelerle dolu olacağının ortada olduğuna dikkat çeken gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’le ayrı ayrı görüştüğünü hatırlattı; Anastasiadis’in de müzakere heyetini topladığını haber verdi.
   Habere göre Anastasiadis ve Rum müzakere heyeti, müzakerelerin yeni aşaması öncesinde, bugüne kadarki olguları değerlendirdi ve New York’ta olması beklenenler ışığı altında atılacak adımları ele aldı.
   Eide’nin Akıncı ve Anastaiadis’le dünkü görüşmelerinin müzakere süreci hakkında uzlaşılanların teyit edilmesini hedeflediğini yazan gazete “BM yetkilisi bundan sonraki hareketler konusunda çok dikkatiydi ve müzakerelerin ulaştığı bu aşamada herhangi bir komplikasyon istemiyor görünüyor” ifadesini kullandı ve açıklamasında zaman mevhumuna vurgu yapmasının “tesadüf olmadığına” dikkat çekti.
   Gazete, Eide’nin çok yakın olunan konular olduğu ve geriye, çözülmesi için zamana ihtiyaç duyulan önemli ayrıntılar kaldığı açıklamasına yer verdikten sonra Kıbrıs Türk tarafının, “uzlaşılanları farklı okuduğunu” iddia ederek, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun yazılı açıklamasını şu şekilde okurlarına aktardı:
    “Liderler özellikle dört başlık (Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB, Ekonomi ve Mülkiyet) üzerinde duracak. Toprak, Güvenlik ve Garantiler fikir alış verişi çerçevesinde görüşülecek. Güvenlik ve Garantiler müzakerelerin son aşamasında üç garantörle görüşmede tamamlanacak.”

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2016, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473