banner564

Günün adamı Kallis

Güney Kıbrıs’ta Merkez Bankası Başkanı ve Başsavcı Yardımcısını kapsayan yeni skandal raporu krize yol açtı

Günün adamı Kallis
banner598
   Güney Kıbrıs’ta, Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis ve Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu’nun adlarının karıştığı skandalı araştıran bağımsız cezai soruşturma memuru Panayiotis Kallis’in hazırladığı rapor gündemin ilk sırasına yerleşti. Raporda, hem Merkez Bankası başkanı, hem de Başsavcı Yardımcısı suçlanıyor.
   Fileleftheros gazetesi, skandala ilişkin soruşturma raporunun açıklanmasının ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ortaya çıkan yeni unsurları araştıracak soruşturma memurları atama girişimi tepki gördü.
   Bağımsız soruşturma memuru Panayiotis Kallis, Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu aleyhine yolsuzluk ve rüşvet olaylarından dolayı muhtemelen cezai suçların ortaya çıkacağını belirtti. 
   Kallis açıklamasında, Erotokritu’ya ilişkin cezai suçların, Providencia şirketi ve Laiki Bankası’ndaki mevduat ve kredilerin birleştirilmesine yönelik olduğunu ifade etti. 
   Rum Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu daha sonra bir açıklama yaparak hakkındaki tüm suçlamaları ret ederek bu iki konunun ilişkilendirilmesinin nasıl mümkün olduğunu anlayamadığını ifade etti. 
   Erotokritu açıklamasında ayrıca Başsavcı Kostas Kliridis’i, Pampu Yoannidis’in avukatının telefonundan sonra Providencia konusunu araştırmaktan vazgeçmekle suçladı. 
   Cezai suç olabilmesi için bir de şikayetçinin olması gerektiğini belirten Erotokritu, bunun kim olduğunu sordu.  Bu komplo karşısında açıklamalar yapmak zorunda kaldığını ifade eden Eroktritu görevinden istifa etmeyeceğini de belirtti.

Başsavcı’dan, Anastasiadis’e ‘utanın’

   Başsavcı Kostas Kliridis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Bakanlar Kurulu’nun ortaya çıkan yeni unsurlar için soruşturma memurları atayacağı şeklindeki açıklamasına yanıt verdi. 
   Kliridis yaptığı kısa açıklamada “ülkenin en yüksek makamı tarafından, suçlular, itham edenlere dönüştürülüyor. Utanın” dedi. 
   Kliridis gazeteye yaptığı özel açıklamada, Başsavcı Erotokritu hakkındaki davanın mahkemeye götürüleceğini ve polis tarafından başka bir araştırmanın yapılmayacağını söyledi.

Partilerin değerlendirmesi

   Politis gazetesi ve diğer gazeteler Rum siyasi partilerin dünkü gelişmeler hakkındaki açıklamalarına yer verdiler. 
   Habere göre DİSİ yaptığı açıklamada partinin, yapılan tüm açıklamaları inceleyeceğini ve daha sonra düşüncelerini ortaya koyacağını belirtti. 
   AKEL açıklamasında Erotokritu’nun görevinde kalmasının mümkün olmadığını dile getirdi. 
   DİKO, Hukuk Dairesi kapsamında olanlara ilişkin olarak toplumun hayal kırıklığı yaşadığını belirterek Hukuk Dairesi’nin korunması ve işlevinin garanti altına alınmasını istedi. 
   KS EDEK suçlamaların çok ciddi olduğunu belirterek tüm gidişatlar için bağımsız bir soruşturma memuru atanmasını istedi. 
   Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi gerek Başsavcı gerekse Başsavcı Yardımcısı’nın açığa alınması gerektiğini ifade etti. 
   EVRO.KO ise Anastasiadis’in soruşturma memurlarının atanması kararını memnuniyetle karşılarken Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi ise Anastasiadis’e ciddi şekilde siyasi sorumluluklar yükledi. 

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474