banner564

Hakemliğe ret

Rum hükümet sözcüsüne göre, BM’nin önerileri bağlayıcı olmaz

Hakemliğe ret
banner598
   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sunulacak her türlü köprü kurucu önerinin “bağlayıcılığı ya da resmi boyutunun olmayacağını” iddia etti. 
   Simerini gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara, Rum hükümetinden açıklama ve siyasi partilerinden ise tepki geldiğini yazdılar. Gazetenin haberinde göre, Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis  konuya ilişkin çeşitli basın organlarına yaptığı açıklamalarda, BM’nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde sunacağı her türlü köpür kurucu önerinin “bağlayıcı olmadığını ve resmi boyutunun olmayacağını” iddia etti. 
   Hristodulidis, bu önerilerin, 11 Şubat Ortak Açıklaması’na göre “hiçbir şekilde hakemlik teşkil etmediğini” savundu.
   BM’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde sürece yardımcı olmak istediğini ve iki tarafa yardımcı olmak amacıyla sözlü önerilerde bulunabileceğini belirten Hristodulidis, ancak bu önerilerin hiçbir şekilde bağlayıcılığı yada resmi boyutu olmayacağını öne sürdü. Eide’nin sözlerinin yeni bir şey olmadığını ve BM’nin destekçi rolü dahilinde yer aldığını ifade eden Hristodulidis, önerilerin sözlü olacağını fakat hiçbir şekilde bağlayıcılıkları bulunmayacağını iddia etti.

ABD ile ilerlemiş diyalog
    Habere göre Hristodulidis, açıklamasında ABD’yle ilişkilere de değindi ve ABD’yle, ikili ilişkileri güçlendirme ve yakın zamanda duyurulabilecek anlaşmalara imza atma amacıyla ilerlemiş diyalog içerisinde olduklarını iddia etti. 
   Bölgedeki gelişmeler sebebiyle ABD’nin Güney Kıbrıs’ın önemine farklı bir açıdan yaklaşmakta olduğunu ifade eden Hristodulidis, “bu gerçeği değerlendirmeyi hedeflediklerini” vurguladı. Gazete ayrıca, Eide’nin önümüzdeki haftanın başlarında adaya gelmesinin beklendiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474