banner564

Halk karar verecek

İktidardaki DİSİ partisinin lideri Neofitu “Kıbrıs Helenizmini tehlikeye atacak bir çözümü kabul etmeyeceğiz”dedi

Halk karar verecek
banner598
Güney Kıbrıs’taki iktidar partisi DİSİ’nin Başkanı Averof Neofitu, “Başkan Anastasiadis ve DİSİ Kıbrıs Helenizm’ini tehlikeye atacak bir çözümü kabul etmeyecek. Çözüme gidip gitmediğimiz, önümüzdeki aylarda netleşecek. Ancak uzlaşılacak çözüm halkın takdirine sunulacak. 2004’e göre en büyük fark budur” dedi.
   Alithia gazetsi, Neofitu ile yaptığı söyleşiyi manşetten “DİSİ Başkanı Averof Neofitu Kartlarını Açıyor... 2004’ten Fark Büyük” başlığıyla aktardı.
   Habere göre “çözüm istiyoruz sözümüz, herhangi bir çözümü kabule hazır olduğumuz şeklinde algılanmamalı. Zaman uğruna özü ve çözümün kalitesini feda etmeye hazır olmadığımızı bilin” vurgusunu yapan Neofitu, Anastasiadis’in, “doğru ve işleyebilir bir çözüm olacağına inanmazsa bir anlaşmaya varmayacağına ve ancak uzlaşılacak bir çözümü halkın takdirine sunacağına” dikkat çekti. 

En dikenlisi mülkiyet
   Neofitu Mülkiyeti, Kıbrıs sorununun en dikenli meselesi olarak tanımladı, “milli dava” diye nitelediği Kıbrıs sorunu açısından sahip olduğu önem dışında çok sayıda Rum “göçmen” yanında, KKTC’de malı olup göçmen olmayan çok sayıda kişiyi de ilgilendirdiğine dikkat çekti. Mal sahibinin mülkiyet hakkının tanınmasının öneminin altını çizen Neofitu özetle şunları kaydetti:
   “Ancak aynı gerçekçilikle vurgulamamız gerekir ki Dimopulos kararı ve toprakla ilgili gerçekler nedeniyle bugünkü kullanıcı konusuyla ilgili hassas ve ciddi meseleler vardır. Bu ciddi meselede anlaşmazlıklar var. Kategoriler ve kriterler oluşturuluyor. Büyük savaş verilmesi gereken yer de burasıdır. Nasıl olup da kategoriler ve kriterler aracılığıyla bizim tarafın siyasi yaklaşımının değişemeyeceğidir. Mesele hassas ve önemlidir. Çok çaba harcanması, yeterince gerçekçi olunması, 1974’ten bugüne kadar olanlar tamamen görmezden gelinerek bütün mülklerin yasal sahiplerine iade edilemeyeceğinin anlaşılması gerekir. Ancak kesin olan şudur ki, -kısmi takas, kısmi iade ve kısmi tazminat- her üç çarenin, mülkün gerçek değerini yansıtması, iadenin de zamana yayılmadan en kısa sürede gerçekleşmesi gerekir.”

Daha çok toprak verilmeli
   Yoğunlaştırılmış liderler görüşmesinde mülklerle ilgili kategori ve kriter belirlemelerinde ilerleme sağlanıp sağlanmadığına dair herhangi bir son dakika bilgisine sahip olmadığını kaydeden Neofitu “Ancak Kıbrıs Türk tarafının önümüzdeki haftalarda bu tavrı sürdürmeye devam edeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla, büyük anlaşmazlıkların sonuna kadar varlığını koruması ve başlıklar arasında evlendirme yapılması öteki tarafın strateji ve taktik meselesi olabilir” dedi, şöyle devam etti:
   “Bizim açımızdan konu nettir. Toprak düzenlemelerinde ne kadar çok bölge Kıbrıs Rum idaresi altına verilirse mülkiyet sorunu o kadar azalacak. Tam da bu nedenle on yıllardan beridir Kıbrıs sorununun çapraz ve başlıklar evlendirilerek (harmanlanarak) müzakere edilmelidir dememizin nedeni de budur. Bu nedenle mülkiyetin, doğru çözüm şartı doğabilmesi işçin, toprakla evlendirilebileceğine inanıyorum.” 
   Neofitu müzakerelerin bu aşamasının ve inisiyatifin çok özlü olduğunu, çözüme mi yoksa yeni bir uzayıp giden müzakere döngüsüne mi gidildiğinin önümüzdeki aylarda netleşeceğine inandığını belirterek özetle şunları ekledi:
   “Bana göre çözümsüzlük zaman meselesi değildi. Ne zaman Erdoğan, Davutoğlu, Akıncı veya herhangi bir başkası ‘şu zamana kadar çözüm istiyorum’ dese derhal tepki göstererek kendi kendimizi tuzağa düşürdük. Bana göre Erdoğan marta kadar çözüm istiyorum dediğinde biz neden marttan önce olmasın demeliyiz.”

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2015, 10:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473