banner564

Hazırlıklar tamam

Eni-Kogas 2015 sonuna kadar sürecek sondaj çalışmalarına başlıyor

Hazırlıklar tamam
banner598
   Güney Kıbrıs’ın tek yanlı “münhasır ekonomik bölge” (MEB) ilan ederek parsellediği Doğu Akdeniz’de, 2, 3 ve 9 numaralı parsellerin ruhsat sahibi olan ENI-Kogas konsorsiyumu, 2015 sonuna kadar kesintisiz devam edecek sondaj çalışmalarına bu hafta başlıyor. 
   Fileleftheros “ENI Maraton Sondajları Başlıyor... ENSCO 5006 ‘Onasagora’ İçin Son Düzlükte” başlıklı haberinde ENI’nin, yaklaşık iki ay önce kararlaştırdığı ilk sondaja başlamak için verdiği takvime, saatine kadar sıkı sıkıya bağlı kalmasının dikkat çekici olduğuna vurgu yaptı. “Saipem 10000” isimli bahama bandıralı sondaj gemisinin (platform değil) tam zamanında Kıbrıs’a varacağını ve eylül ayının son haftasında sondaj çalışmasına başlayabilmesi için derhal sabitleme prosedürlerinin başlayacağını kaydeden gazete devamla şu detaylara yer verdi:
   “Sondaj çalışmalarına katılacak personeli, yedek parçaları ve özel çamuru Larnaka’daki üslerine taşıyacak olan -Sapiem 10000 gibi- Bahama bandıralı ‘Alliance’ ve ‘Lundstrom Tide’ isimli iki özel gemi de Larnaka’ya ulaştı ve açıkta beklemektedir. 
   Hükümet üç hafta önce sondajlar için gemicilere yönelik 2, 3, ve 9 numaralı parseller bölgesini kapsayan talimatlar yayımlamıştı. Perşembe günü itibarıyla da uçakların, sondaj noktalarının 5 deniz mili mesafede yakınında ve 3 bin fit yükseklikte uçmalarının yasaklandığı NOTAM yayınladı. 
Edindiğimiz bilgilere göre hükümet halen önleyici tedbirler aldı, bu tedbirler geçmişte, özellikle de Noble’ın 12’nci parseldeki ilk sondajına başladığında kaydedilen Türk tahriklerinin tekrarlanması ihtimaline karşı önümüzdeki günlerde daha da tırmandırılacak. Irak ve komşu ülkelerdeki gelişmeler nedeniyle bölgede bulunan ABD başta olmak üzere yabancı ülkelerin, sondajların başlayacağı 9 numaralı parsel çevresindeki seyirlerini artırmış olmaları da dikkat çekicidir. İtalya’nın, araştırma faaliyetlerinin normal yürümesine gösterdiği özen de çok belirgindir. ENI liderliğinin 2017’ye kadar olan stratejisini açıklarken Kıbrıs’ı, önümüzdeki üç yıl kalkınma faaliyetlerinde bulunacağı ve ‘kilit bölgeler’ olarak nitelendirilen stratejik öneme sahip bölgeler arasına katması da tesadüf değildir.  Sondajın ilk döneminde New York’ta olacağından, Başkan Anastasiadis’in rutin, gerektiğinde de olağanüstü bilgilendirilmesi için prosedürün belirlenmiş olması da dikkat çekicidir.” 

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2014, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473