banner564

‘Hedefe ulaştık’

Güney Kıbrıs’ın 3’üncü tur gaz ihalesine 8 şirketin katılması Bakan Lakkotripis’i memnun etti

‘Hedefe ulaştık’
banner598
 Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 6, 8 ve 10 numaralı parseller için geçtiğimiz Mart ayında çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesine başvuruların dün sona erdiği ve bu üç parsel için sekiz şirketin toplam 6 başvuruda bulunduğu haber verildi.
   Fileleftheros gazetesi “İtalyan-Fransız İttifakı… ENI ile TOTAL Türk Tehditlerini Birlikte Görmezden Geliyor ve 6 Numaralı Parseli Talep Ediyor” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, İtalyan ENI ile Fransız TOTAL şirketinin “Türkiye’nin ileri sürülen tüm tehditleri ile perde gerisinde verdiği tüm savaşları görmezden gelerek, 3’üncü tur ruhsat ihalesiyle ilgili ilk sürprizi yaptıklarını” ileri sürdü.
   İki Avrupa şirketinin, dün bir ortaklık şirketi (konsorsiyum) meydana getirerek sözde Rum MEB’indeki 6 numaralı parsele talip olduklarını yazan gazete, bu iki şirketin 10 numaralı parsel için de başvuruda bulunduklarını belirtti.
   Üç ortaklık ve bir diğer büyük şirketin, üç parsel için başvuruda bulunduğunu kaydeden gazete, Amerika, Arap Körfezi ayrıca Güney, Orta ve Kuzey Avrupa’dan şirketlerin Rum MEB’ine dinamik bir giriş yapmak istediklerini ifade etti.

İsimler haftaya açıklanacak

   Gazete, şirketlerin isimlerinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Bakanlar Kurulu’nun bilgilendirilmesinin akabinde, önümüzdeki Çarşamba günü resmen açıklanacaklarını da anımsattı.
   3’üncü tur ruhsat ihalesinde, şirketlerin ilgisi konusunda en nihayet birçok olumlu gelişme ortaya çıktığını yazan gazete, bu durumun Rum MEB’inin jeopolitik önemini büyük ölçüde artırmakta olduğuna dikkati çekti.
   “Elindeki bilgilere” dayanarak üç ortaklıktan ikisine ikişer, bir tanesine de üç şirketin katılmakta olduğunu da izah eden gazete, bir diğer şirketin de tek başına teklifte bulunduğunu belirtti.
   Beklendiği üzere en büyük ilgiyi 10 numaralı parselin topladığını kaydeden gazete, politik ve enerji açısından kritik önem taşıyan 6 numaralı parsel için de güçlü bir teklifte bulunulduğunu ekledi.

Lakkotripis gelişmelerden memnun

   Gazeteye göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise konu hakkında gazeteye yaptığı açıklamada, uluslararası hidrokarbon sektöründe hüküm süren zor şartlara bağlı olarak, süreçte yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyduğunu söyledi.
    3’üncü tur ruhsat ihalesine başvuran şirketlerin, gerek hidrokarbonların araştırılması gerek de işletilmesi aşamasında, ekonomik güce ve tecrübeye sahip olduklarını dile getiren Lakkotripis, bir önceki ruhsat ihalelerine katılmayan yeni şirketlerden tarafından da bu kez başvuru yapıldığını ifade etti.
    Lakkotripis, her şeyin beklendiği gibi gittiğini ve hidrokarbon sanayinin zor bir dönemden geçtiğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2016, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474