banner564

Her alanda ilerleme

İsrail ve Rum Savunma bakanları arasında daha sıkı işbirliği kararı alındı

Her alanda ilerleme
banner598
   Mısır’a ait bir yüzer tesisin saldırıya uğramasının ardından Güney Kıbrıs ve İsrail, enerji altyapılarının güvenliğini sağlama ve enerjiyi bölgeden piyasaya kesintisiz aktarma konularına ağırlık veriyor. Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in İsrail’de, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in Güney’de yapacağı temaslarda bu iki konunun masaya yatırılacağı bildirildi.
   Fileleftheros “Altyapıların ve Nakil Hatlarının Güvenliği... Yüzer Tesislerin Korunması Fokaidis’in Tel Aviv Gündeminde” başlıklı haberinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Güney Kıbrıs ziyareti sırasında kararlaştırıldığı üzere Rum Savunma Bakanı Fokaidis’in gelecek hafta İsrail’e gideceğini yazdı. Gazete Fokaididis’in İsrailli mevkidaşı Moşe Yaalon ve diğer yetkililerle sondaj platformlarının ve doğal gaz nakil hatlarının güvenliği konularını görüşeceğini belirtti. 
   Habere göre önceki günkü Netanyahu-Anastasiadis görüşmesinden anlaşıldığı üzere iki taraf da doğal gazın üretim noktasından piyasalara kesintisiz naklini peşinen güvence altına almak istediği -ki bu da alıcı bulma çabalarını güçlendirecek- ortaya çıkıyor. Bu konu da iki tarafın enerji bakanları Yorgos Lakkotripis ve Yuval Steinitz’in yapacağı görüşmelerin ana konusunu oluşturacak.

EDEK coştu

   Aynı gazete sözde sosyalist EDEK’in Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerindeki olumlu gelişmelerin Kıbrıs sorunu nedeniyle iptal edilmemesini istediğini yazdı.
   Habere göre EDEK tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bu tür işbirlikleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rolünü ve varlığını yükseltiyor, aynı zamanda Türkiye’nin rolünü kısıtlıyor” denildi, şunlar da eklendi:
   “Tam da bu nedenle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail’le yaptığı gibi herhangi bir anlaşmanın jeostratejik derinlik kazanması ve bu yöndeki başka alanlara da genişlemesi gerekir. İsrail ile özellikle enerji ve güvenlik konularında askeri işbirliği yapılsın. 
   Kıbrıs ciddi, işleyebilir, demokratik ve özellikle de vesayet olmadan egemenliğini kullanabilen bir ülke olmalı. Kıbrıs, bulunacak kötü bir çözüm vasıtasıyla Türkiye’nin mandasında olmamalı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığı sorgulanırken jeostratejik çıkarlar ileri götürülmez.” 

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2015, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473