banner564

Hergün bir senaryo

Rum basınına göre, ABD prosedürün kısa sürede tamamlanmasını istiyor, Rum Yönetimi 2015 sonunu hedefliyor

Hergün bir senaryo
banner598

ABD ve Türkiye’nin Kıbrıs sorununda başlayan sürecin önümüzdeki 3-5 ay içerisinde tamamlanmasını istedikleri ancak Rum yönetiminin müzakerelerin aylarca devam edeceği ve anlaşmanın 2015 sonu veya 2016 başında olabileceği görüşünde olduğu öne sürüldü

   Fileleftheros  Gazetesi, ABD’nin, dinamiğin kaçırılmaması gerektiği görüşünee Türkler’in de katıldığını belirtek, Amerikalıların bu ivme ve dinamiğin kaçırılmaması gerektiği düşüncesiyle 3-5 ayda çözüm planını gerçekleştirmeye çalıştığını  yazdı.

   Gazete, Ankara’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yerel seçimlere kadar “büyük bir zafere ihtiyaç duyduğu ve Kıbrıs sorununda bir anlaşmanın iç cephe açısından çok yardımcı olacağı” kanaati bulunduğunu öne sürdü.

   Gazeteye göre, Rum yönetimi ise, olguları değerlendirerek, dış kaynaklı olguları ve diğer unsurları dikkate alarak görüşmelerin aylarca muhafaza edileceği ve anlaşmanın 2015 sonu veya 2016 başında olabileceği kanaatinde.
   Gazete, “güvenilir bilgilerine” dayanarak, müzakerelerin önümüzdeki 3-5 ay içerisinde tamamlanmasının bugünkü şartlar altında mümkün görünmemesine karşın, Batılı diplomatların, Amerikalılar ve Türklerin bu senaryonun geçerli olması ihtimalini göz ardı etmediğini

söylediğini aktardı.

 

“İvme kaçırılmasın”

 

Gazete, şunları yazdı:

“Özellikle Amerikalılar, Eroğlu-Anastasiadis anlaşmasının ve takip eden uluslararası hareketliliğin yarattığı bu ivmenin kaçırılmaması gerektiği, prosedürün kısa zamanda sonuç vermesi gerektiği görüşünde. Buna paralel olarak görüşmelerin zaman alması ve prosedürün ilerlememesi halinde cayma ve hayal kırıklığı olacağını düşünüyorlar.
Ankara’da projeleri etkileyen ve görüşmelerin hızlandırılması gerektiğini düşündüren şey, Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlere kadar, siyasi bedeli olmayacak ‘büyük bir zafere’ ihtiyaç duyuyor olmasıdır.
Güney Lefkoşa’da bir ekspres prosedür senaryosu erişilebilir bulunmuyor. Ancak Rum hükümeti çeşitli çevrelerden, Amerikalıların A planının, müzakerelerin olabildiğince çabuk ve mümkünse Avrupa seçimlerinden önce tamamlanması olduğu bilgisini aldı.”

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 01:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474